Factorii de risc in cancerul de san

Exista mai multi factori de risc care iti pot creste, in timp, sansele de a face cancer de san. Cu toate acestea, faptul ca intrunesti oricare dintre factorii de risc de mai jos nu inseamna ca vei dezvolta, cu siguranta, boala.

Unii factori de risc nu pot fi evitati, cum ar fi istoricul medical al familiei tale. Insa alti factori de risc, cum este fumatul, ii poti schimba. De exemplu, poti renunta la fumat.

Factorii de risc pentru cancerul de san includ:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varsta: riscul tau de a dezvolta cancer mamar creste pe masura ce inaintezi in varsta. Cele mai multe forme invazive de cancer de san sunt descoperite la femeile cu varsta peste 55 de ani.

Consumul de alcool: faptul ca bei cantitati excesive de alcool iti creste riscul de a face boala.

Daca ai un tesut mamar dens: specialistii spun ca tesutul mamar dens face ca mamografiile sa fie greu de "citit", de interpretat. Totodata, un tesut dens in sani iti creste riscul de cancer mamar.

Sexul: femeile sunt de 100 de ori mai predispuse sa dezvolte cancer de san, decat barbatii. Insa si un procent mic de barbati fac cancer mamar.

Genele mostenite: femeile care au mutatii ale genelor BRCA1 si BRCA2 sunt mai predispuse sa dezvolte cancer de san in comparatie cu femeile care nu au aceste mutatii. Totodata, mutatiile altor gene iti pot afecta riscul.

Menstruatia la varste mici: daca ai avut prima ta menstruatie inainte de varsta de 12 ani, atunci ai un risc crescut de a face cancer de san.

Ai nascut la o varsta inaintata: femeile care nu nasc primul lor copil decat pana dupa varsta de 35 de ani au un risc crescut de a face cancer mamar.

Terapia hormonala: femeile care au luat in trecut sau care iau in prezent medicamente cu estrogen si progesteron post-menopauza pentru a-si reduce semnele ori simptomele menopauzei au un risc mai mare de cancer de san.

Riscul mostenit: daca o ruda apropiata de sex feminin a avut cancer de san, atunci si tu ai un risc crescut de a dezvolta boala. Aceasta categorie le include pe mama ta, bunica ta, sora sau fiica ta.

Daca nu ai un istoric familial cu persoane diagnosticate cu cancer de san, tot poti dezvolta boala. De fapt, majoritatea femeilor care dezvolta boala nu au antecedente familiale in privinta acestui cancer.

Inceputul tarziu al menopauzei: femeile care nu intra la menopauza decat dupa varsta de 55 de ani sunt mai predispuse sa dezvolte cancer de san.

Faptul ca nu ai fost niciodata insarcinata: femeile care, din diverse motive, nu au ramas niciodata insarcinata sau nu au dus o sarcina pana la termen sunt mai predispuse sa dezvolte cancer de san.

Un cancer mamar anterior: daca ai avut deja cancer la unul dintre sani, atunci ai un risc crescut de a dezvolta cancerul mamar la celalalt san sau intr-o zona diferita a sanului care a fost afectat anterior de boala.

Preventie

La fel ca orice alta forma de cancer, detectarea precoce si tratamentul timpuriu sunt factori majori in determinarea rezultatelor bune ale pacientei. Cancerul mamar se trateaza cu usurinta si este, de regula, vindecabil atunci cand este detectat in stadii cat mai timpurii.

Societatea Americana de Cancer spune ca rata de supravietuire de 5 ani pentru cancerul mamar care se afla in stadiul 0 pana in stadiul 2 este de mai mult de 90%. Iar rata de supravietuire de 5 ani pentru cancerul mamar in stadiul 3 este de peste 70%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai bun mod prin care poti lupta contra cancerului mamar este depistarea precoce, indiferent ca aceasta etapa include autoexaminarile lunare ale sanilor, controlul senologic anual pe care il faci in cabinetul medicului tau sau mamografiile pe care e bine le faci in mod regulat, dupa 40 de ani.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0