Detectarea precoce a cancerului mamar - mit sau realitate?

La ora actuala, literatura medicala de specialitate si, implicit, literatura medicala de popularizare generala insista asupra importantei diagnosticului precoce in cancerul mamar.

Pe o singura cautare Pubmed se identifica peste 100.000 de articole care vizeaza acest subiect si 99% dintre acestea pledeaza in favoarea diagnosticului precoce prin screening mamografic. Opinia actuala este, fara indoiala, in favoarea considerarii screeningului mamografic drept instrument de diagnostic precoce si, implicit, de scadere a mortalitatii prin cancer mamar. Si totusi, lucrurile stau intr-adevar asa sau sunt nuante?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O meta-analiza recenta arata ca utilizarea screeningului mamografic aduce o scadere a mortalitatii prin cancer mamar de pana la 19%, procent nu foarte generos. Pentru ca un screening sa fie eficient, scaderea mortalitatii ar trebui sa fie considerabil mai mare.

Daca urmarim istoria naturala a cancerelor invazive identificate mamografic, mai mult de 50% dintre acestea sunt cancere cu crestere lenta, curabile in momentul identificarii mamografice, dar care pot ramane la fel de curabile si la momentul diagnosticului clinic.

Un alt grup semnificativ, care reprezinta aproximativ 25% din totalul cancerelor mamare identificate mamografic, este reprezentat de cancerele indolente, cu crestere lenta si care nu vor deveni niciodata aparente clinic de-a lungul vietii pacientei. 20% dintre cancerele mamare sunt cancere cu crestere rapida, care sunt deja incurabile la momentul identificarii pe mamografia de screening. 5% dintre cancerele identificate mamografic sunt curabile la momentul identificarii radiologice si devin incurabile la momentul diagnosticului clinic. Ca urmare, scaderea efectiva a mortalitatii prin cancerul mamar in urma mamografiei de screening este de doar 5%?

Stim de aproape un secol ca dimensiunea tumorii este legata de supravietuire, in sensul ca, cu cat tumora este mai mare, cu atat supravietuirea este mai mica. Astazi, paradigma s-a schimbat si stim ca dimensiunea tumorii nu mai este un factor de prognostic esential. Cancerul mamar este o boala extrem de eterogena, iar diferentele de supravietuire se bazeaza actual, in primul rand, pe biologia si, implicit, genetica fiecarui cancer. Cancerele de mici dimensiuni pot evolua semnificativ diferit comparativ cu tumorile de dimensiuni mari. Un procent important de tumori maligne mamare de mici dimensiuni cresc foarte lent si pot fi identificate pe mamografiile retrospective. Alte tumori nu sunt identificate mamografic, in schimb, sunt identificate clinic la cateva luni de la examinarea mamografica.

Un procent semnificativ dintre tumorile de mici dimensiuni cresc foarte lent si pot fi identificate pe mamografiile anterioare retrospective. Acestea au o biologie favorabila si cresc lent. De asemenea, un alt procent semnificativ cresc foarte rapid si adesea nu sunt "prinse" pe mamografiile de screening. In plus, un numar semnificativ de tumori de dimensiuni mari au frecvent o evolutie locala cu insamantare precoce. Multe dintre tumorile mari nu deriva egal din tumori de mici dimensiuni, ci adesea se dezvolta din subseturi tumorale cu biologie nefavorabila.

In ceea ce priveste prognosticul, o tumora mare cu biologie favorabila poate avea un prognostic net favorabil, comparativ cu o tumora mica, dar cu biologie nefavorabila. In ceea ce priveste diferenta de supravietuire atribuita dimensiunii tumorii, aceasta este mult mai mica pentru tumori cu biologie favorabila, comparativ cu cele cu biologie nefavorabila.

Datorita intervalului de monitorizare imagistica destul lung, mamografia este un instrument util de detectie a tumorilor cu evolutie favorabila. Multe dintre aceste tumori nu progreseaza si au un prognostic excelent chiar la dimensiuni mari si, ca urmare, beneficiul identificarii mamografice precoce este cel putin discutabil. Prin contrast, prognosticul tumorilor cu biologie nefavorabila este indiscutabil mai bun daca sunt identificate la dimensiuni mici. Din pacate, foarte putine dintre acestea sunt surprinse precoce.

Ca urmare, desi se poate vorbi de un beneficiu al depistarii precoce, acesta este frecvent supraestimat atat de personalul medical, cat si nemedical, iar mare parte din beneficiul atribuit depistarii precoce se datoreaza variabilitatii in biologia tumorii. Deci, se poate spune ca detectia precoce joaca un rol minor in ceea ce priveste evolutia unui cancer mamar, principalul element de prognostic ramanand biologia tumorii. In plus, probabil ca trebuie reflectat chiar la o schimbare de termeni - de la cancer mamar incipient versus avansat, la cancer cu evolutie favorabila sau nefavorabila.

Care sunt recomandarile Societatii Americane de Cancer in privinta screeningului

Aceste recomandari au fost formulate pentru femeile care au un risc mediu de cancer mamar. In acest scop, se considera ca o femeie are un risc mediu daca nu are un istoric personal de cancer mamar, nu are un istoric familial puternic de cancer mamar sau nu are o mutatie genetica cunoscuta care sa ii creasca riscul de cancer la san (BRCA) si nu a facut radioterapie in zona pieptului inainte de varsta de 30 de ani.

Astfel, medicii din Societatea Americana a Cancerului recomanda urmatoarele:

Femeile cu varste intre 40 si 44 de ani pot incepe screeningul cu o mamografie in fiecare an.

Femeile cu varste intre 45 si 54 de ani ar trebui sa isi faca mamografii in fiecare an.

Femeile de 55 de ani si cele peste aceasta varsta pot face o mamografie o data la doi ani sau pot alege sa continue sa isi faca anual o mamografie. Screeningul ar putea sa continue atat timp cat femeia are o stare buna de sanatate si se asteapta sa traiasca mai mult de 10 ani.

Toate femeile ar trebui sa inteleaga la ce sa se astepte cand isi fac o mamografie pentru screeningul cancerului mamar - ce anume poate face aceasta investigatie si ce limitari are (ce nu poate face).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/american-cancer-society-recommendations-for-the-early-detection-of-breast-cancer.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0