Teste si investigatii pentru diagnosticarea alergiilor

In cazul in care iti doresti sa afli daca esti alergic la o anumita substanta, este important sa mergi cat mai curand la medicul alergolog, pentru a fi testat si pentru a se confirma sau nu diagnosticul de alergie.

diagnostic alergii teste cutanate

O testare in privinta unei posibile alergii poate sa implice fie un test cutanat, fie un test de sange. Daca medicul tau suspecteaza ca ar putea fi vorba de o alergie alimentara, te va sfatui sa urmezi o dieta prin eliminare.

Istoricul medical al pacientului este important

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cand vine vorba de alergii, istoricul medical al unui individ este la fel de important ca si rezultatele unui test alergologic, pentru ca antecedentele medicale reprezinta legatura esentiala dintre rezultatele testului alergologic si boala in sine.

Testul alergologic cutanat este standardul de aur in aceste afectiuni si este folosit impreuna cu istoricul medical al pacientului, pentru a se stabili un diagnostic. Atat testele de sange, cat si cele cutanate pot detecta sensibilitatea pacientului la unele substante comune, cum ar fi polenul si acarienii de praf sau la medicamente, anumite alimente, latex, venin sau alte substante.

In general, testul alergologic cutanat este cel mai precis si este metoda preferata de medicii alergologi.

Testele alergologice cutanate pot fi recomandate in anumite situatii, cum ar fi cand pacientul are eruptii cutanate severe sau daca este imposibil sa se intrerupa un tratament cu un medicament care interfereaza cu interpretarea testului cutanat.

Cum poate un medic alergolog sa diagnosticheze alergiile? Care sunt etapele?

Daca nu ai fost niciodata diagnosticat cu o alergie, insa crezi ca este posibil sa ai una sau nu esti sigur ce anume ti-a cauzat simptomele alergiei tale, este bine sa te vada un medic alergolog, asa ca nu mai amana vizita la cabinet.

Cand mergi la medicul alergolog, acesta va urmari mai multe etape:

Va dori sa afle istoricul tau medical - Iti va pune intrebari despre starea de sanatate, despre simptomele tale, va dori sa stie daca membrii familiei tale sufera de astm sau de alergii, precum febra fanului (sau rinita alergica), urticarie sau eruptii cutanate, precum eczema alergica de contact (o boala de piele numita si dermatita de contact).

Iti va pune intrebari despre simptomele tale - Medicul alergolog va dori sa stie cand au aparut simptomele, cat de des apar simptomele si ce pare sa determine aparitia lor. Alergologul te va intreba, totodata, si despre locul de munca, despre locuinta ta si despre obiceiurile tale alimentare, pentru a vedea daca aceste informatii ii pot oferi indicii pentru a putea stabili care este alergia de care suferi.

Urmatoarea etapa: medicul va face examinarea fizica (examenul medical), iar apoi va efectua testele alergologice.

Tipuri de teste folosite in diagnosticarea alergiilor

Testele pot fi efectuate pentru a se identifica alergenii comuni, cum ar fi polenul de la plante sau copaci, mucegaiul, acarienii de praf, matreata din blana animalelor de companie, intepaturile insectelor si diverse alimente (arahidele, ouale, graul, crustaceele si laptele).

Testarea este, de asemenea, valabila si pentru unele medicamente, cum ar fi penicilina.

Exista doua tipuri de teste alergologice cutanate:

  1. testul prin intepare (numite si prick test) - medicul inteapa suprafata pielii cu o cantitate foarte mica de alergen; testul este efectuat pe partea interioara a bratelor, cu mai multi alergeni in acelasi timp. Daca esti alergic, roseata si edemul apar in zona unde ai fost intepat.
  2. Testul intradermic - se injecteaza alergenul cu un ac foarte fin, sub primele cateva straturi ale pielii. Acest test cutanat poate fi folosit atunci cand rezultatul testului prin intepare nu este clar / concludent.

 

Mai exista si alte tipuri de teste. Unul dintre ele este testul epicutanat (numit patch test), care nu foloseste ace, ci un plasture. Alegenul este aplicat pe un plasture special, care este apoi lipid pe pielea pacientului. De regula, testul care intrebuinteaza plasturele se foloseste pentru a identifica acele substante care cauzeaza dermatita de contact (latex, medicamente, vopsea de par, metale, parfum, rasini etc.)

Teste de sange

Pentru diagnosticarea alergiilor, medicul poate recomanda si teste de sange. Testele cutanate sunt mai sensibile decat testele de sange, insa medicul alergolog ar putea sa decida sa foloseasca analizele de sange pentru a diagnostica alergiile in urmatoarele situatii:

  • Daca pacientul ia un medicament care ar putea sa intervina in rezultatele testelor alergologice;
  • Daca pacientul are pielea foarte sensibila sau are o afectiune dermatologica grava
  • Daca pacientul a avut o reactie anterioara la un alergen, care a sugerat faptul ca acesta este foarte sensibil la substanta si ca ar trebui sa evite expunerea indelungata la ea.


Dupa recoltarea mostrei de sange, aceasta este trimisa la laborator, unde va fi analizata si unde se vor cauta anticorpii pentru alergenii specifici, care arata daca pacientul are alergii.

Dieta prin eliminare

Daca pacientul este suspectat ca ar avea o alergie alimentara, el va fi sfatuit de medic sa evite un anumit aliment, pentru a vedea daca in urmatoarea perioada simptomele lui se amelioreaza. Dupa cateva saptamani, pacientul va fi rugat sa inceapa sa manance din nou acel aliment, pentru ca medicul sa verifice daca acesta are o alta reactie. Atentie! Nu incerca sa tii singur dieta prin eliminare, fara sa discuti aceasta decizie cu un medic alergolog sau un alt medic specialist.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/allergy-treatment/diagnosing-allergies
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/allergies/diagnosis/
  • American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/allergies/treatment/allergy-testing/skin-test

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0