Manifestari alergice in stomatologie

Cavitatea bucala este confruntata permanent cu multiple substante alergizante, provenind din alimentatie, medicamente, produse de igiena, materiale si substante dentare etc. Cu toate acestea, manifestarile alergice in stomatologie sunt putin frecvente.

Acest fapt se datoreaza particularitatilor fiziologice si imunitare ale cavitatii bucale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand totusi apar, ele fie sunt materializarea locala a unor conflicte imunitare generale, fie reactii alergice de contact.

Incidenta acestor reactii este greu de apreciat, din mai multe motive: sunt afectiuni pasagere, deseori nerepetitive si fara o simptomatologie prea suparatoare. Chiar atunci cand apar, ele imbraca un tablou clinic deseori nespecific, care poate simula o serie de alte afectiuni, diagnosticul pozitiv ramanand incert. Uneori, numai caracterul repetitiv al episoadelor si urmarirea atenta a bolnavilor fac ca aceste reactii sa fie diagnosticate cu certitudine.

Clasificare:

  • Reactii alergice generale cu manifestari oro-faciale
  • Reactii alergice de contact

Reactiile alergice generale cu manifestari oro-faciale sunt rezultatul unui conflict imunitar general, avand ca localizare cavitatea bucala si uneori regiunile invecinate. Prezinta aspecte clinice variate, polimorfe, si au la baza mecanisme fiziopatologice, atat imunitare, cat si neimunitare.

Reactiile alergice de contact apar in general rar la nivelul cavitatii bucale. S-a presupus ca mucoasa bucala, ca prim segment al tubului digestiv, ar putea prezenta la randul sau o “toleranta imunitara” asemanatoare celei de la nivel intestinal si fata de aceste alergene.

Produsele utilizate in stomatologie contin multiple substante cu potential alergenic, printre care se numara metale, aliaje, adezivi, compusi din lucrarile dentare. Ele pot declansa afectiuni atat in randul pacientilor, cat si in randul personalului medical care le manipuleaza.

Tratament

Primul obiectiv urmarit in tratamentul acestor reactii alergice este reprezentat de depistarea si eliminarea alergenului suspectat. Daca este vorba de un medicament, este bine ca suprimarea sa se faca cu acordul medicului curant, dupa reevaluarea planului terapeutic. Alergenele alimentare vor fi suprimate din dieta.

In functie de gravitatea manifestarilor, tratamentul va putea fi efectuat fie in ambulator, fie in conditii de spitalizare. In cazul leziunilor mai putin grave, suprimarea alergenului cauzal este unicul tratament, iar evolutia clinica constituie proba terapeutica. Se va recomanda pacientilor evitarea substantelor cauzale sau a alimentelor incriminate.

In concluzie, reactiile alergice de contact sunt in general evenimente patologice rare la nivelul cavitatii bucale. Pentru a declansa aceste reactii, este necesar un contact repetat si prelungit al antigenelor cu mucoasa. Simptomatologia si semnele clinice sunt deseori nespecifice, putand simula o serie de alte afectiuni ale mucoasei, fapt ce ingreuneaza diagnosticul.

Ce spun studiile despre reactiile alergice din cabinetul medicului stomatolog

Oamenii de stiinta au descoperit ca cele mai comune reactii alergice in cabinetul unui medic dentist sunt alergiile la latex, la acrilat si la formaldehida. Materialele precum polimetilacrilatul si latexul declanseaza reactii de hipersensibilitate intarziate, iar alte materiale, cum ar fi nichelul si metabisulfitul de sodiu cauzeaza reactii imediate pacientilor.

In ultimele decenii, din cauza cresterii numarului de pacienti cu alergii la diferitele materiale folosite intr-un cabinet stomatologic, oamenii de stiinta subliniaza ca medicii dentisti ar trebui sa cunoasca foarte bine alergiile documentate la materialele cunoscute si, astfel, sa se evite acest gen de manifestari alergice in cabinetele stomatologice.

Pe langa reactiile alergice la unele materiale, exista si pacienti (desi numarul lor este foarte mic) care au reactii alergice la lidocaina, adica la substantele folosite in anestezia dentara.

Lidocaina este un anestezic local folosit in mod frecvent in tratamentele dentare, insa ea poate cauza alergii sau reactii adverse similare cu reactiile alergice, spun oamenii de stiinta. Chiar si asa, frecventa acestui tip de evenimente in cabinetele medicilor stomatologi este foarte rara.

Cand efectele adverse, cum ar fi alergia la lidocaina, sunt implicate, pacientii pot fi tratati prin testarea altor anestezice locale si prin alegerea unui anestezic local fara niciun fel de efecte adverse sau prin efectuarea tratamentului dentar sub anestezie generala, in anumite cazuri.

Zambeste vietii cu incredere!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Allergic Reactions to Dental Materials-A Systematic Review", publicat in 2015 in Journal of clinical and diagnostic research, autori: Meena Syed, Radhika Chopra, Vinod Sachdev.
  • Studiul "Dental anesthesia for patients with allergic reactions to lidocaine: two case reports", publicat in 2016 in Journal of dental anesthesia and pain medicine, autori: Jiseon Lee, Ju-Young Lee, Hyun Jeong Kim, Kwang-Suk Seo.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0