Buze crapate de la frig? Iata ce poti face!

În sezonul rece, buzele se deshidratează și se crapă din cauza temperaturilor scăzute, dar și din pricina vântului puternic. Să ai buze crăpate nu este doar inestetic, însă poate fi și extrem de dureros dacă încep să sângereze. Află în cele ce urmează cum se previne crăparea buzelorn, cum se tratează buzele crăpate de la frig, dar și ce alte afecțiuni le pot cauza.

E bine de știut că nu doar soarele puternic, dar și frigul și vântul din sezonul rece pot duce la crăparea buzelor, așa că, pentru a le proteja în zilele în care mergi la schi sau te plimbi în aer liber prin frig, nu uita să folosești un balsam de buze cu factor de protecție solară (FPS). 

Cum previi crăparea buzelor?

Pentru a preveni crăparea buzelor, măsurile care ar trebui luate sunt atât interne, cât și externe.

Bea apă suficientă

Pentru a scădea riscul de a avea buze crăpate, hidratează-te intern corespunzător, prin consumul a 8-10 pahare cu apă pe zi. Și ceaiurile sunt extrem de benefice, deoarece îți asigură, de asemenea, hidratarea și la nivelul pielii. Ai grijă, însă, ce fel de ceaiuri bei și în ce moment al zilei. 

Dimineața, de exemplu, înainte de micul dejun, poți alege un ceai verde sau negru, care, pe lângă hidratare, te va și energiza și îți va spori concentrarea. De la prânz încolo și seara, bea ori un ceai-două de fructe și condimente (măr cu scorțișoară, pere, lămâie și portocală etc.), ori un ceai-două de plante cu efect relaxant (mușețel, sunătoare, lavandă, roiniță etc.). Găsești în magazine alimentare și farmacii inclusiv ceaiuri din combinații de plante, denumite „ceai antistres”, „ceai de relaxare”, „ceai bună dispoziție” etc.

Exfoliază buzele

Un alt aspect important dacă nu vrei să te confrunți cu buze crăpate constă în exfoliere. Așa cum îți exfoliezi tenul și gâtul o dată pe săptămână, este important să incluzi și buzele în acest ritual. Așadar, o dată - de două ori pe săptămână, îndepărtează celulele moarte de la nivelul pielii buzelor printr-un masaj ușor cu ulei de măsline amestecat cu zahăr. Poți folosi, de asemenea, și o periuță de dinți mai veche pentru a-ți exfolia buzele. După exfoliere, clătește cu apă caldă buzele.

Folosește un balsam de buze

Următorul pas este hidratarea. După ce au fost îndepărtate celulele moarte, acordă atenție pielii buzelor printr-o hidratare intensă. Poți folosi un balsam de buze pe bază de ceară de albine, de unt de shea, de unt de cocos sau ulei de migdale. Bineînțeles, unturile și uleiurile naturale pot fi folosite și ca atare, dacă ai acasă, nu neapărat încorporate în produse cosmetice. 

Și uleiul de măsline din bucătărie este bun, pui pe un deget câteva picături și masezi ușor. Un amestec eficient pentru hidratarea buzelor se poate face din cantități egale de vitamina E și glicerină.

Nu ieși în frig fără să aplici un balsam de buze

Înainte de a ieși afară, atât în frig, cât și în căldură, aplică mereu un strat de balsam de buze protector. Evită, în zilele foarte geroase, să folosești ruj sau lipgloss pentru că acestea contribuie la procesul de deshidratare a buzelor. De asemenea, după ce ieși din casă, evită să îți lingi buzele. E posibil să simți nevoia acută de a face acest gest, însă e bine să știi că agravează efectele deshidratării, duce la crăparea buzelor și uscarea lor extremă.

Cum tratezi buzele deshidratate?

Dacă nu ai prevenit deshidratarea și crăparea buzelor, mai mult că sigur acum te dor atât de tare încât nici nu poți zâmbi, și îți mai și sângerează. În niciun caz nu exfolia buzele acum, pentru că vei avea parte de dureri, chiar și de sângerări suplimentare.

Ce să faci?

  • Calmează zona iritată folosind felii de castravete proaspăt pe post de compresă. Lasă castravetele să acționeze preț de 10 minute. Și gelul de aloe vera are proprietăți calmante, așa că îl poți aplica pe buzele crăpate.
  • Un alt remediu eficient este cel cu câteva picături de miere aplicată în strat gros, lăsată să acționeze preț de cel puțin 15 minute.
  • Uleiul de ricin stimulează procesul de regenerare a pielii, așa că poți aplica, de mai multe ori pe zi, un strat subțire de ulei de ricin pe buze.
  • Când ai buzele crăpate foarte tare, nu mânca citrice și nici salate cu oțet, pentru că nu faci decât să te alegi cu usturimi. De asemenea, ar trebui evitate alimentele foarte picante, precum și cele fierbinți.
  • Dacă ieși din casă, pe lângă protecția oferită de un balsam de buze, nu ar strica să îți pui un fular peste gură, întrucât vântul agravează deshidratarea buzelor. Balsamul ar trebui să conțină ingredeiente care ajută la vindecarea buzelor crăpate – ceramide, dimeticonă, unt de shea, petrolatum, oxid de titan sau oxid de zinc – și să aibă un FPS 30 sau 50.

Ce să NU faci?

Cât timp ai buzele crăpate, nu aplica produse care conțin ingrediente precum camfor, parfum, eucalipt, lanolină, mentol, oxibenzonă, fenol (sau fenil), galat de propil sau acid salicilic.

Nu mușca și nu-ți coji buzele. Lasă acele cojițe să se desprindă natural și ia-le ușor cu un șervețel.

Când să mergi la medic?

De cele mai multe ori, autoîngrijirea poate vindeca buzele crăpate în cel mult două săptămâni. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mergi la medicul de familie, care îți poate da o trimitere la dermatolog. De asemenea, e bine de știut că și unele deficiențe nutriționale, afecțiuni ale pielii și alte tulburări cronice pot duce la crăparea buzelor: 

Anumite deficiențe nutriționale

Lipsa de tiamină (vitamina B1) poate duce la uscarea și crăparea buzelor. Tiamina poate fi găsită în cereale integrale, alimente fortificate, inclusiv orez, paste și cereale, în carne, pește, leguminoase, semințe și nuci.

Un deficit de piridoxină (vitamina B6) poate duce, de asemenea, la buze crăpate și uscate. Deși lipsa acestei vitamine nu este obișnuită, e bine de știut că alimentele bogate în B6 sunt cartofii, carnea de pasăre, peștele, legumele cu amidon și fructele.

Deficitul de biotină (vitamina B7) poate cauza probleme și la nivelul buzelor, dar această deficiență este rară. Pentru a o preveni, se vor consuma alimente bogate în biotină, cum ar fi carnea, peștele, ouăle, semințele, nucile, cartofii dulci și broccoli-ul.

Și lipsa de vitamina B12 poate duce la buze crăpate și foarte uscate. Adulții în vârstă, persoanele care au o dietă vegană și persoanele care nu absorb corect vitamina sunt expuse riscului de a dezvolta deficiență de B12. De aceea, este important fie să mănânci alimente bogate în vitamina B12 - carne, lactate, ouă și cereale fortificate -, fie să ceri sfatul medicului pentru a-ți recomanda un supliment alimentar cu B12.

Crăparea buzelor poate avea legătură și cu lipsa de fier. Printre alimentele bogate în fier se numără carnea slabă, fructele de mare, fasolea, năutul, fructele uscate. De asemenea, o lipsă de zinc poate avea același efect negativ asupra buzelor. Zincul se găsește în stridii, carne roșie, carne de pasăre, fasole, produse lactate, nuci, cereale integrale.

Eczema

Eczema buzelor, cunoscută și sub numele de cheilită eczematoasă, este inflamația sau iritarea pielii buzelor, asociată uneori cu dermatita atopică. Afecțiunea poate duce la buze uscate, solzoase sau extrem de crăpate, care provoacă dureri. Eczema buzelor tinde să fie o problemă comună la copii, dar și adulții o pot avea, risc mai mare având cei care suferă de alergii ori eczeme în alte zone sau care folosesc produse cosmetice care nu li se potrivesc.

Ca tratament pentru eczema buzelor, medicul poate prescrie un unguent cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și un balsam de buze hipoalergenic, fără parfum, cu ingrediente reperatoare.

Lichenul plan oral

Lichenul plan oral afectează cel mai frecvent mucoasa bucală, dar pot fi afectate și limba, gingiile, podeaua gurii și buzele. Oricine poate dezvolta lichen plan oral, dar este mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie. Cauza afecțiunii nu este cunsocută, dar un risc mai mare par să aibă persoanele care au o tulburare care le scade imunitatea sau care iau anumite medicamente.

Există modalități multiple de tratament pentru lichenul plan oral, inclusiv corticosteroizi topici și orali, retinoizi, azatioprină, griseofulvină, ciclosporină, imiquimod, micofenolat, dapsonă, tacrolimus și clorochină.

Lupusul eritematos

Lupusul este o boală autoimună, apare când sistemul imunitar al unei persoane atacă în mod greșit țesutul sănătos din diverse părți ale corpului. Persoanele cu lupus pot dezvolta ulcere roșii pe buze, limbă și în interiorul gurii. Un halou alb înconjoară aceste ulcere care pot cauza sau nu iritații.

Tratamentul pentru lupus include medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul, alături de hidroxiclorochină pentru oboseală și probleme ale pielii și articulațiilor și corticosteroizi orali, injecții și creme pentru inflamația rinichilor și erupțiile cutanate.

Boala Crohn

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală, care provoacă inflamația cronică a tractului gastrointestinal. Pe lângă simptomele comune - diaree persistentă, sângerare rectală, crampe abdominale și dureri – boala Crohn poate duce și la umflarea dureroasă a feței și a buzelor și la crăparea buzelor la colțurile gurii (cheilită angulară). De asemenea, poate provoca ulcere bucale și umflarea gingiilor.

Boala Crohn poate avea nevoie de o combinație de tratamente pentru a fi gestionată, incluzând schimbări în alimentație și stilul de viață, medicamente și, în cele din urmă, intervenție chirurgicală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Chapped Lips
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22005-chapped-lips
American Academy of Dermatology Association - 7 dermatologists' tips for healing dry, chapped lips 
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0