Soluții naturale pentru tratarea buzelor crăpate

Sosirea iernii poate fi, pentru mulți dintre noi, un chin, din cauza disconfortului produs de frig. Una dintre cele mai neplăcute consecințe ale frigului este uscarea excesivă a buzelor, până la crăpare. Aceasta este o afecțiune medicală numită cheilită și este cauzată de un proces inflamatoriu, ca reacție la condiții de vreme adverse, precum căldură sau frig excesiv, sau la un factor alergen, prezent de obicei în ruj, pastă de dinți, alimente sau băuturi.

Dacă uscăciunea severă și crăparea nu se îmbunătățesc cu îngrijirea de sine, ar trebui să consultați un dermatolog. Cheilita este de multe ori de vină pentru buzele crăpate sever. Aceasta este o afecțiune marcată de pielea crăpată la colțurile gurii și alte crăpături pe buze.

Dacă aveți această afecțiune, buzele sunt:

  • de culoare roz închis sau roșu
  • au o textura noduloasa
  • dezvolta ulcere
  • pot fi acoperite de  plăci albicioase la suprafața si mai ales la colturi 

Cheilita este adesea atribuită infecțiilor cu candida , dar și bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn.

Trauma dentară și producția excesivă de salivă pot transforma, de asemenea, un caz obișnuit de buze crăpate în cheilită. Bacteriile pot pătrunde prin fisuri și pot provoca infecții. Adulții și copiii care poarta aparate ortodontice, proteze dentare sau copii mici care  folosesc suzete sunt predispusi sa dezvolte cheilita.

In aceste cazuri, tratamentul recomandat de dermatolog poate rezolva afectiunea, iar in continuare se vor folosi balsamuri pe baza de vaselina si unt de cocos pentru a preintampina recidiva.

Având în vedere faptul că multe dintre balsamurile de buze de pe piață pot spori inflamația, deoarece conțin ingrediente cu potențial iritant, precum lanolina. De aceea, este recomandat să apelați la produse cât mai aproape de sursa naturală pentru a vă trata buzele crăpate.

 

Amestec de ulei de migdale și ceară de albine

Acest preparat se realizează foarte ușor: pur și simplu amestecați cele două ingrediente, pe care le puteți cumpăra din orice magazin cu produse naturiste, în cantități egale. Amestecul se realizează într-o oală la foc mediu, pentru contopire și omogenizare. Compoziția obținută poate fi turnată într-un recipient de mărime convenabilă, pe care îl puteți lua oriunde. Uleiul de migdale hrănește în profunzime, în timp ce ceara de albine creează un film protector, care menține hidratarea și blochează factorii de mediu care deteriorează buzele.

Mască de buze cu miere de albine

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mierea de albine este extrem de emolientă și nutritivă, dar are și proprietăți antibacteriene, ceea ce sporește procesul de vindecare al buzelor crăpate. Puteți aplica, ori de câte ori aveți timp, un strat generos de miere pe buze, pe care să îl lăsați aproximativ 40 de minute, după care clătiți cu apă călduță. Apoi, este recomandat să aplicați un ulei hidratant, precum cel de măsline, de migdale sau de jojoba, pe care îl lăsați pe buze 15 minute, după care clătiți. Puteți să faceți acest ritual înainte de culcare și să lăsați uleiul să acționeze până dimineață. Cu perseverență și răbdare, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera are foarte multe proprietăți benefice pentru corp, dar calitatea sa principală este potențialul hidratant extrem de mare. Deoarece este un umectant, gelul de aloe vera are capacitatea de a absorbi și reține umiditatea din aer, așadar este un remediu propice pentru buzele uscate și crăpate. Puteți cumpăra gel de aloe vera pur din magazinele plafar, pe care îl puteți aplica direct pe buze. De regulă, gelul se lasă să intre în piele, pentru o hidratare eficientă. Puteți ”sigila” hidratarea, ulterior, cu puțină ceară de albine sau cu un ulei ocluziv, precum cel de argan. 

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos nerafinat, presat la rece, este un remediu excelent pentru pielea și buzele deshidratate sau crăpate. Bogat în acizi grași (lauric, capric și caprilic), uleiul de cocos are proprietăți emoliente, nutritive, antibacteriene și antivirale. O cantitate mică de ulei de cocos aplicată pe buzele crăpate va grăbi vindecarea microfisurilor, vă va hidrata buzele în profunzime și le va proteja de factorii de mediu.

Hidratarea, importantă și iarna

Hidratarea este atât remediu, cât și o metodă de prevenire a buzelor crăpate, mai ales pe timpul iernii. Un pahar de apă sau o cană de ceai la 2-3 ore sunt recomandate, precum și consumul de fructe și legume bogate în apă, precum salata verde, castraveții, ardeii grași, merele și citricele. De asemenea, este bine de ținut cont de umiditatea din casă, mai ales de cea din dormitor. Pe timpul iernii, datorită căldurii artificiale, aerul devine mai uscat, ceea ce poate contribui la crăparea buzelor. Utilizarea unui umidificator, pe timpul nopții, vă poate îmbunătăți condiția buzelor, precum și respirația și calitatea somnului. În lipsa unui umidificator, un truc rapid și la îndemână este să plasați o cană de apă pe calorifer înainte de culcare. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/beaute-forme/soins-du-visage/4-produits-naturels-pour-soigner-les-levres-gercees-173486
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318591.php


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0