Studiile asociaza boala celiaca cu anorexia

Boala celiacă este o tulburare digestivă în care persoana afectată are intoleranță la gluten, acea proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Cercetări de dată recentă sugerează că femeile tinere care suferă de boala celiacă se confruntă cu un risc mai ridicat de a fi diagnosticate cu anorexie. 

Persoanele cu boală celiacă pot avea un risc crescut de carențe nutriționale din cauza malabsorbției de nutrienți asociată bolii și pot scădea mult în greutate dacă au alimentație prea restrictivă în încercarea de a evita glutenul. Este boala celiacă asociată cu anorexia? Să vedem ce spun oamenii de știință despre acest subiect.

Recomandările Experților DOC

Cum ar putea fi corelate boala celiacă și anorexia?

O echipă de cercetători suedezi a descoperit că riscul de anorexie a existat atât înainte cât și după diagnosticul de boala celiacă al persoanelor participante la un studiu extins. Încă nu se cunosc pe deplin cauzele acestei legături, iar studiul, publicat în jurnalul Pediatrics, nu a demonstrat că boala celiacă cauzează anorexie. Cu toate acestea, unii medici din SUA susțin că nu au fost surprinși de rezultatele studiului.

„Cred că mulți dintre noi suntem conștienți că există posibilitatea ca pacienții cu boala celiacă să dezvolte o tulburare de alimentație”, a spus dr. Hilary Jericho, director medical și profesor asociat la Stanford Medicine, specializată în tratarea bolii celiace. Aceasta a explicat că, având în vedere că trebuie să se acorde mai multă atenție regimului alimentar, unii pacienți ajung să „meargă prea departe” cu restricțiile alimentare.

Spre exemplu, dr. Jericho susține că aceștia se tem în mod exagerat că simptomele vor reapărea în cazul în care consumă alimentele nepotrivite și astfel adoptă un regim alimentar mult mai rigid decât ar fi necesar. „Chiar se întâmplă acest lucru”, e de părere și dr. Neville Golden, specializat în medicină pentru adolescenți și tulburări de alimentație. „Este valabil nu doar în cazul bolii celiace, ci și în cazul altor boli care implică restricții alimentare, precum diabetul de tip I”, mai spune acesta.

Diagnosticul de anorexie poate fi greșit

Golden, care a scris un editorial publicat împreună cu studiul, a sugerat că există și o altă explicație pentru constatările făcute: Este posibil ca unele femei care suferă de boala celiacă să fie inițial diagnosticate greșit cu anorexie. Boala celiacă este o tulburare autoimună, iar persoanele care suferă de acesta trebuie să urmeze un regim alimentar fără gluten, pentru ca sistemul imunitar să nu atace intestinul subțire.

Deși boala celiacă se deosebește considerabil de tulburările de alimentație, are anumite simptome în comun cu anorexia. Ambele pot provoca pierderi în greutate, oboseală, balonare iar, la copii, dezvoltare fizică deficitară și pubertate întârziată. Anorexia nu este întotdeauna ușor de diagnosticat, potrivit lui Golden, de aceea, ar trebui să se apeleze atât la un profesionist în domeniul sănătății mintale, cât și la un pediatru sau alt medic care să excludă alte afecțiuni fizice.

Alte studii au găsit, de asemenea, conexiuni între boala celiacă și anorexie

Și alte cercetări anterioare au arătat conexiuni între boala celiacă și anorexie, dar acestea au fost restrânse. Prin urmare, acest studiu și-a îndreptat atenția către sistemul registrelor naționale din Suedia. Oamenii de știință au reușit să analizeze dosarele a aproximativ 18.000 de femei diagnosticate în mod cert cu boala celiacă printr-o biopsie din intestinul subțire. Ulterior, le-au comparat cu dosarele altor 89.000 de femei care nu fuseseră diagnosticate niciodată cu boala celiacă.

Studiul a arătat că marea majoritate a femeilor cu boala celiacă nu au fost diagnosticate cu anorexie. Cu toate acestea, riscurile au depășit standardele. Per total, femeile care sufereau de boala celiacă au fost de două ori mai predispuse să fie diagnosticate ulterior cu anorexie, chiar și după ce s-au luat în considerare factori precum vârsta și nivelul de educație. De asemenea, existau riscuri mari să fie diagnosticate cu anorexie înainte de depistarea bolii celiace.

Anul diagnosticului de boală celiacă poate avea relevanță

Legătura a fost cea mai puternică în rândul femeilor diagnosticate cu boala celiacă înainte de vârsta de 19 ani. Susceptibilitatea acestora de a fi fost diagnosticate anterior cu anorexie a fost de 4,5 ori mai mare comparativ cu grupul femeilor care nu sufereau de boala celiacă. Potrivit spuselor lui Golden, „acest lucru implică un diagnostic inițial greșit”. Dr. Jericho a fost de acord că există această posibilitate. Totuși, a subliniat și altceva: femeile participante la acest studiu au fost diagnosticate cu boala celiacă între 1969 și 2008, iar în acei ani, boala celiacă era recunoscută într-o măsură mult mai mică decât la ora actuală.

„În prezent, gradul de conștientizare a crescut și există mult mai multe șanse ca medicii să o aibă în vedere” a precizat dr. Jericho. În plus, a mai spus aceasta, în prezent, este mult mai ușor pentru pacienți să urmeze un regim alimentar fără gluten decât înainte, deoarece există o gamă variată de opțiuni în magazinele alimentare și în restaurante, ceea ce ar putea reduce o parte din stresul și anxietatea asociate cu această afecțiune.

Dr Jericho continuă să studieze împreună cu colegii nivelul de anxietate și depresie, precum și „mecanismele de gestionare” în rândul pacienților cu boala celiacă. Deocamdată, mai spune medicul, important este ca, dacă pacienții cu boala celiacă sau părinții acestora, dacă e vorba de copii sau adolescenți, sunt de părere că restricțiile lor alimentare au devenit nesănătoase, ar trebui să ceară sfatul medicului.

Ce e voie să mânci dacă ai boala celiacă?

Dacă ai boala celiacă, trebuie să urmezi o dietă strictă fără gluten pentru a evita simptomele și complicațiile asociate bolii. Iată ce poți mânca în siguranță:

Alimente naturale și cât mai puțin procesate

Alimentele precum fructele și legumele proaspete, carnea, peștele, ouăle, leguminoasele (fasole, linte), semințele și nucile, sunt, în general, sigure pentru consum, deoarece nu conțin gluten. Atenție la etichete, de exemplu când cumperi nuci sau alune, dar nu numai, vezi dacă nu cumva pe ambalaj scrie că au fost manipulate împreună cu produse cu gluten (și, deci, contaminate).

Cereale fără gluten

Există cereale și pseudocereale fără gluten disponibile, cum ar fi orezul, porumbul, hrișca, quinoa, meiul și tapioca. Acestea pot fi utilizate pentru a înlocui cerealele care conțin gluten - grâul, ozul, secara. Folosește făină fără gluten, cum ar fi făina de orez, făina de migdale, făina de nucă de cocos sau făina de quinoa pentru gătit și copt. Există și făină de grâu fără gluten în unele magazine.

Produse de panificație și paste fără gluten

În prezent, există o varietate de produse de panificație - pâine, paste și biscuiți fără gluten disponibile în magazinele alimentare.

Produse lactate

Laptele, brânza și iaurtul natural sunt alimente fără gluten, dar este important să fii atent la produsele procesate care pot conține adaosuri de gluten.

Legume rădăcinoase

Cartofii, morcovii, sfecla și alte legume rădăcinoase pot fi incluse în dieta pacientului cu boala celiacă.

Uleiuri și grăsimi

Grăsimile precum uleiul de măsline și untul sunt și acestea sigure pentru consum dacă ai boala celiacă.

Condimente și ierburi naturale

Condimentele și ierburile nu au gluten, dar, cum spuneam, e bine să citești cu atenție etichetele produselor gata ambalate și să fii atent inclusiv la amestecurile de condimente gata preparate din comerț care pot conține gluten.

Ce să NU consumi dacă ai boală celiacă?

Nu este voie să se consume de către pacienții cu boala celiacă produsele care conțin grâu, cum ar fi pâinea, pastele, biscuiții, prăjiturile, produsele de patiserie, cerealele de mic dejun cu grâu și multe altele. Secara și produsele derivate, cum ar fi pâinea de secară, trebuie evitate. Orzul și produsele pe bază de orz, cum ar fi berea obișnuită, conțin gluten și trebuie eliminate din dietă. Alte surse de gluten pot include tărâțe de grâu, bulgur, kamut.

Alimentele procesate pot conține gluten sub diverse forme (de exemplu, cele care conțin amidon modificat). Atenție la etichetele alimentelor pe care le cumperi ambalate - caută produse etichetate „fără gluten” și care nu au amidon modificat. Unele sosuri și condimente pot conține gluten, așa că verifică etichetele sau prepară-le în casă pentru a te asigura că sunt sigure. Atunci când mănânci la restaurant, întreabă întotdeauna despre opțiunile fără gluten.

Dacă ai dificultăți în a alcătui un meniu sănătos pentru tine, care să nu-ți agraveze boala și care să nu te predispună la anorexie sau la carențe alimentare, cere ajutorul medicului curant sau al unui nutriționist acreditat. Având în vedere că trebuie să trăiești cu această boală, este important să nu îți afecteze grav calitatea vieții, de aceea e nevoie să o gestionezi cât mai bine. Discută cu medicul orice îngriojorări ai legate de alimentație sau de simptome și cere sfaturi când nu știi cum să procedezi. De asemenea, dacă te alături unui grup de pacienți cu aceeași boală, acest lucru te ajută să înțelegi mai bine afecțiunea și să înveți și din expriențele altora.

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Overview - Coeliac disease
https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/
Gastro Hep Advances - Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder Characteristics and Prevalence in Adult Celiac Disease Patients
https://www.ghadvances.org/article/S2772-5723(22)00003-6/fulltext
Studiul „Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder Characteristics and Prevalence in Adult Celiac Disease Patients”, apărut în Gastro Hep Advances, January 21, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/j.gastha.2022.01.002, autori: Audrey Bennett et al.
Amercian Academy of Pediatrics - Celiac Disease and Anorexia Nervosa: A Nationwide Study
https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/139/5/e20164367/38788/Celiac-Disease-and-Anorexia-Nervosa-A-Nationwide?redirectedFrom=fulltext
Studiul „Celiac Disease and Anorexia Nervosa: A Nationwide Study”, apărut în Pediatrics (2017) 139 (5): e20164367. https://doi.org/10.1542/peds.2016-4367, autori: Karl Mårild et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0