Vitamina D imbunatateste cresterea in greutate si dezvoltarea creierului la copii

Dozele mari de suplimente cu vitamina D imbunatatesc cresterea ponderala si dezvoltarea limbajului si a abilitatilor motorii in randul copiilor care sufera de subnutritie, potrivit unui nou studiu, din 2018.

 

Expertii spun ca dozele mari de vitamina D, sub forma de suplimente nutritive, imbunatatesc cresterea in greutate si dezvoltarea limbajului si a altor abilitati la copiii subnutriti, potrivit unui studiu nou condus de oamenii de stiinta de la Universitatea din Punjab, Pakistan, si de cei de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Vitamina D, numita si "vitamina soarelui", este bine cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sanatatii oaselor si a muschilor, iar un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Queen Mary, anul trecut, a descoperit ca aceasta ar putea sa protejeze si impotriva racelilor si gripei.

Acum, noua cercetare de la aceasta echipa de specialisti scoate la iveala si mai multe beneficii ale vitaminei D.

Autorul principal, dr. Javeria Saleem, de la Universitatea din Punjab si de la Universitatea Queen Mary din Londra a declarat: "Dozele mari de vitamina D au stimulat semnificativ cresterea in greutate a copiilor care sufereau de malnutritie. Aceste concluzii ar putea fi un factor care schimba regulile in ceea ce priveste managementul malnutritiei severe acute, care afecteaza 20 de milioane de copii din intreaga lume".

Autorul senior al studiului, profesorul Adrian Martineau de la Universitatea Queen Mary din Londra a adaugat: "Acesta este primul trial clinic facut pe oameni, care arata ca vitamina D poate afecta dezvoltarea creierului, ceea ce da greutate ideii ca vitamina D are efecte importante asupra sistemului nervos central. Sunt necesare acum mai multe trialuri, in medii diferite, pentru a vedea daca descoperirile noastre pot fi sau nu reproduse in alta parte. De asemenea, noi planificam acum un trial mai mare in Pakistan, pentru a investiga daca dozele mari de vitamina D ar putea reduce sau nu mortalitatea in randul copiilor cu malnutritie severa".

Studiul, publicat in "Jurnalul American de Nutritie Clinica", a avut loc in Pakistan, acolo unde un numar estimativ de 1,4 milioane de copii traiesc cu malnutritie severa acuta si prezinta un risc crescut ca malnutritia aceasta sa aiba efecte pe termen lung asupra sanatatii lor fizice si mentale.

Plicurile alimentare cu un continut energetic mare sunt tratamentul standard pentru malnutritie, dar ele contin cantitati relativ modeste de vitamina D.

In acest studiu, 185 de copii care sufereau de malnutritie severa, cu varste cuprinse intre 6 luni si 58 de luni, au fost tratati cu plicuri alimentare (pe durata a 8 saptamani) cu un continut energetic mare si au primit, randomizat, fie doze mari aditionale de vitamina D (doua doze de 200.000 de unitati internationale, echivalentul a 5 miligrame, administrate pe gura), fie o substanta placebo.

Dupa cele 8 saptamani, suplimentarea cu vitamina D a dus la imbunatatiri clinice semnificative in ce priveste greutatea micutilor (in medie, copiii au luat in greutate 0,260 kilograme, in comparatie cu grupul de control).

Suplimentarea cu vitamina D a rezultat, de asemenea, in reduceri substantiale in proportia de copii cu o dezvoltare motorie intarziata, cu o dezvoltare intarziata a limbajului si cu o dezvoltare generala intarziata (copiii au atins anumite etape importante, cum ar fi ca au invatat sa mearga sau au invatat sa vorbeasca).

Cercetatorii spun ca rezultatele bune pe care le-au obtinut le-ar putea ajuta pe autoritatile din domeniul sanatatii, din Pakistan, sa rezolve problema malnutritiei la copii. Oamenii de stiinta mai spun ca studiul lor are anumite limitari, inclusiv faptul ca nu s-a axat pe varierea dozei de vitamina D, pentru a se vedea daca o doza mai mica ar fi fost suficienta sa accelereze cresterea in greutate si dezvoltarea creierului micutilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0