Steatoza hepatica la pacientii cu hepatita virala cu virus C

Steatoza hepatica este caracterizata de depunerile de grasime la nivelul ficatului, depunderi care de multe ori declanseaza inflamatia acestui organ. 

Exista doua tipuri de steatoza hepatica in cazul pacientilor diagnosticati cu hepatita C: steatoza metabolica si steatoza indusa de virusul hepatitic C (VHC). Steatoza metabolica poate sa apara ca o urmare a obezotatii, a diabetului de tip 2, a rezistentei la insulina ori a hiperlipidemiei. Steatoza hepatica metabolica nu este cauzata de hepatita C, insa prezenta acesteia la pacientii cu hepatita C poate cauza evolutia rapida a fibrozei hepatice.

Steatoza hepatica indusa de hepatita C reprezinta acumularea de grasimi cauzata de prezenta virusului in organism. Pacientii bolnavi de hepatita C pot avea ambele forme de steatoza hepatica simultan, atat pe cea metabolica, cat si pe cea indusa de infectia cronica cu virusul hepatitic C.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Indiferent de tipul de steatoza hepatica, grasimile de la nivelul ficatului au un impact direct asupra evolutiei infectiei cu VHC. Mai mult decat atat, steatoza poate creste riscul pacientilor bolnavi de hepatita C de a dezvolta carcinom hepatocelular.

 

 

Dovezi de steatoza hepatica se gasesc la aproape jumatate dintre pacientii cu hepatita cu virus C care au obtinut un raspuns bun dupa tratamentul cu antivirale cu actiune directa asupra virusului hepatic, rezulta dintr-un studiu prospectiv.

Tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitei C a fost revolutionat in ultimii ani prin introducerea de noi medicamente antivirale foarte eficiente, cu rate de vindecare de 95% sau mai mari. Cu toate acestea, studiul a aratat ca dupa un tratament pentru hepatita C, aproximativ 50% dintre acei pacienti au prezentat dovezi ale steatozei hepatice, care pot creste riscul de ciroza hepatica si chiar de cancer hepatic. Ficatul gras este o afectiune foarte frecventa acum ca hepatita C este tratata eficient. Steatoza hepatica a fost foarte raspandita in populatia de studiu, desi enzimele hepatice erau normale.

Monitorizarea pacientilor cu hepatita C pentru steatoza hepatica dupa un raspuns virologic sustinut nu este o practică obisnuita in prezent, insa aceste constatari sugereaza ca monitorizarea pe termen lung este justificata, iar progresia fibrozei ar trebui sa fie luata în considerare la pacientii care sunt vindecati de infectia cu virusul hepatitei C.

Nu exista un tratament care sa vindece steatoza hepatica. Se pot insa folosi o serie de strategii pentru a reduce depozitele de grasime de la nivelul ficatului. Dieta, exercitiile fizice si mentinerea unei greutati sanatoase sunt strategiile eficiente care pot fi folosite pentru tratarea steatozei. Un studiu realizat recent a dovedit faptul ca pacientii cu hepatita C care isi schimba dieta si practica sport pret de cateva luni reusesc sa reduca steatoza hepatica, dar si riscul de fibroza hepatica.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0