Recomandari pentru ingrijirea pacientului diagnosticat cu boala ficatului gras

Boala de ficat gras non-alcoolic apare atunci cand tesuturi adipoase in exces se acumuleaza la nivelul ficatului. Prognosticul pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune hepatica este excelent, fiind o boala reversibila.

Iata recomandarile pentru pacientii diagnosticati cu boala de ficat gras non-alcoolic:

Imunizarea pacientului - se recomanda vaccinarea pacientului diagnosticat cu boala ficatului gras - vaccinarea impotriva hepatitei A si B este necesara in cazul in care nu exista dovezi serologice de imunitate. Vaccinurile suplimentare recomandate pacientilor cu afectiuni hepatice cronice includ vaccinarea impotriva infectiilor pneumococice si imunizarile standard recomandate populatiei in general (de exemplu, gripa).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Reducerea factorilor de risc prin tratament specific - pacientii cu aceasta afectiune hepatica prezinta un risc crescut pentru bolile cardiovasculare si de aceea trebuie recomandat tratament specific pentru factorii de risc, respectiv tratamentul dislipidemiei mixte; terapia cu statine s-a dovedit a fi sigura la pacientii cu boala de ficat gras non-alcoolic, optimizarea controlului glicemiei la pacientii diabetici si interzicerea consumului de alcool.

Vitamina E - Vitamina E scade stresul oxidativ, iar studiile efectuate pana acum au aratat  imbunatatirea nivelurilor transminazelor serice  la pacientii cu boala de ficat gras non-alcoolic care au primit vitamina E. Recomandarea specialistilor se refera la suplimentarea dietei cu vitamina E pentru pacientii cu fibroza avansata la biopsie si care nu au diabet sau boala coronariana.

In prezent exista o preocupare a oamenilor de stiinta cu privire la o posibila crestere a mortalitatii la pacientii care iau suplimente cu vitamina E in doze foarte mari, de aceea este foarte important sa consultati medicul inainte de a lua un medicament nou, fie el si un supliment alimentar.

 

 

Modificarea stilului de viata – o recomandare importanta pentru pacientii cu steatoza hepatica non-alcoolica consta in modificarea stilului de viata. In acest sens, se recomanda renuntarea la stilul de viata sedentar, practicarea activitatilor fizice zilnic, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, dar si adoptarea unei diete sanatoase.

Adoptarea unei diete echilibrate – se recomanda limitarea consumului caloric, in vederea scaderii in greutate la pacientii supraponderali care sufera de boala hepatica non-alcoolica. O scadere cu 3-10% a greutatii poate imbunatati evolutia steatozei hepatice, insa revenirea la greutatea initiala dupa ce pacientul slabeste creste riscul de revenire a steatozei cu pana la 5%.

 
 

De asemenea, e indicat consumul unei diete bogata in fructe, legume, cereale integrale.

Ar trebui eliminate din dieta grasimile nesanatoase intrucat favorizeaza boala de ficat gras – iata cele 2 tipuri de grasimi pe care trebuie sa le eviti daca suferi de steatoza hepatica ori daca vrei sa o previi:

  • Grasimile saturate (se regasesc in: carne grasa, unt, produsele lactate nedegresate)
  • Grasimile trans (se regasesc in alimentele care contin uleiuri hidrogenate ori partial hidrogenate precum: snacks-urile, produsele de patiserie, dulciurile, prajiturile, alimentele prajite, preparatele de tip fast-food ori semipreparatele)

Grasimile mononesaturate si cele polinesaturate pot fi consumate de catre pacientii cu steatoza hepatica non-alcoolica, insa in cantitati limitate. Grasimile mononesaturate se regasesc in avocado, alune ori masline, in timp ce grasimile polinesaturate se regasesc in boabele de soia, nuci, alune, semintele de in dar si in pestele gras.

Boala de ficat gras non-alcoolic nu poate fi tratata medicamentos, insa oamenii de stiinta incearca sa dezvolte o clasa de medicamente utile in acest sens. Intre timp, stilul de viata sanatos si protejarea ficatului sunt singurele metode prin care poate fi combatuta steatoza hepatica.

Adoptarea unei diete sanatoase, mentinerea indicelui de masa corporala in limitele recomandate pentru inaltimea si varsta ta, precum si evitarea consumului excesiv de alcool reprezinta metode la indemana, dar si eficiente, de reducere a riscului de aparitie sau de revenire a steatozei hepatice non-alcoolice.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0