Hemangiomul hepatic: cauze, simptome si tratament

Hemangioamele sunt tumori benigne care apar din resturile embrionare ale celulelor angioblastice unipotente. Deși hemangioamele pot apărea oriunde în abdomen, inclusiv în organele solide, viscere, ligamentele și peretele abdominal, ficatul este cea mai frecventa localizare. 

Hemangiomul hepatic este o acumulare a unor vase de sange la nivelul ficatului. Acesta este o tumora necanceroasa, care de multe ori nici nu cauzeaza simptome. De aceea, foarte multi dintre pacientii cu hemangiom hepatic raman nediagnosticati.

Hemangiomul hepatic este adesea depistat in timpul unor teste si analize medicale facute in alt scop. Cu toate ca este vorba despre o masa tumorala, hemangiomul nu poate cauza cancer la ficat, tumora fiind de natura benigna. Odata depistat un hemangion heoatic este recomndata ca medicul sa investigheze intreg abdomenul pentru identificarea posibila si a altor hemangioame, eventual imagistica CT  cu substanta de contrast pentru ca jemangiomul hepatic poate coexista si cu alte hemangioame gastrointestinale.

Hemangioamele gastrointestinale

Hemangioamele gastrointestinale sunt tumori vasculare benigne neobișnuite care pot apărea oriunde în tractul gastrointestinal sub formă de leziuni unice sau multiple. Leziunile multiple sunt adesea asociate cu neoplasme similare în alte organe, cum ar fi ficatul și pielea, și pot fi, de asemenea, cauzate de boala

  • Osler-Weber-Rendu,
  • sindromul Maffucci,
  • sindromul Klippel-Trénaunay sau
  • sindromul nevului albastru congenital

Sângerarea gastrointestinală este cea mai frecventă manifestare clinică. Sângerarea poate fi lentă și insidioasă sau masivă și pune viața în pericol. Pacienții pot prezenta, de asemenea, dureri abdominale, obstrucție intestinală mecanică, invaginație sau perforație. Hemangioamele gastrointestinale pot fi polipoide sau difuze infiltrate în aparență pe patologia macroscopică, dând naștere unui spectru de apariții radiologice.

Diagnosticul diferențial pentru hemangioame care se manifestă ca o masă focală include tumorile benigne și maligne ale intestinului subțire, precum și boala metastatică. Limfomul, boala metastatică, malignitățile peritoneale primare, fibromatoza și pseudotumora inflamatorie trebuie luate în considerare în diagnosticul diferențial pentru leziunile care infiltrează mezenterul și intestinul subțire.

Cauzele hemangiomului hepatic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunosc cauzele exacte care determina acumularea vaselor de sange si formarea hemangiomului. Oamenii de stiinta banuiesc ca este vorba despre o componenta genetica, ceea ce inseamna ca riscul de hemangiom e mai mare la persoanele care au rude diagnosticate cu o asemenea tumora.

In cele mai multe cazuri, hemangiomul hepatic apare la persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Femeile au risc crescut in comparatie cu barbatii, asta pentru ca estrogenul alimenteaza cresterea acestei mase tumorale.

In plus, se considera că hormonul feminin estrogen, care crește în timpul sarcinii, provoacă si creșterea unor hemangioame hepatice. Foarte rar, un hemangiom în creștere poate provoca semne și simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere în cadranul dreapta sus al abdomenului, balonare abdominală sau greață.

 

Simptome hemangiom hepatic

De cele mai multe ori, hemangiomul hepatic nu cauzeaza simptome. Atunci cand totusi apar simptomele, acestea sunt urmatoarele:

  • Durere in partea dreapta a abdomenului
  • Senzatia de satietate dupa consumul unei cantitati reduse de alimente
  • Greata, varsaturi
  • Pierderea apetitului

Complicatii hemangiom hepatic

Femeile diagnosticate cu hemangion hepatic sunt expuse riscului de complicatii daca raman insarcinate, asta pentru ca nivelul mare de estrogen eliberat in organism odata cu sarcina va determina cresterea hemangiomului.

Uneori, insa foarte rar, hemangiomul de dimensiuni mari poate cauza simptome precum durerile abdominale, greata si balonarea.

Totodata, si medicamentele pe baza de hormoni precum anticonceptionalele pot cauza complicatii in caz de hemangiom hepatic.

Diagnosticare hemangiom hepatic

Avand in vedere ca hemangiomul hepatic nu cauzeaza simptome, acesta ramane deseori nediagnosticat pana la finalul vietii. Alteori, este diagnosticat intamplator, in timpul unor analize facute in alt scop.

 
 

Teste imagistice precum ecografiile, tomografia computerizata sau RMN-ul pot scoate la iveala hemangiomul hepatic.

Tratament hemangiom hepatic

In general, hemangiomul hepatic nu necesita tratament, ci doar monitorizare. Daca, insa, hemangiomul este foarte mare si provoaca simptome, poate fi necesar tratamentul chirurgical. Metoda chirurgicala folosita este aleasa in functie de localizarea si dimensiunile hemangiomului, precum si de preferintele pacientului si medicului sau.

Interventia chirurgicala pentru indepartarea hemangiomului, cea pentru indepartarea unei intregi zone din ficat (care include si hemangiomul), precum si interventia care presupune oprirea fluxului sanguin catre hemangiom sunt proceduri folosite pentru tratarea acestei probleme hepatice.

Radioterapia este o alta metoda de tratament ce poate distruge hemangiomul, insa este rareori folosita, intrucat exista variante mai eficiente si cu mai putine efecte secundare.

Ingrijirea ficatului la pacientul cu hemangiom hepatic

In cele mai multe cazuri, hemangiomul hepatic nu cauzeaza simptome si nu necesita tratament. Medicul va monitoriza, insa, pe tot parcursul vietii evolutia hemangiomului, astfel incat sa se asigure ca dimensiunile acestuia nu se modifica semnificativ. Imediat ce observa simptome precum greata, varsaturile ori durerile abdominale, pacientul diagnosticat cu hemangiom hepatic ar trebui sa mearga la medic.

Sunt foarte importante, de asemenea, si grija si atentia oferite ficatului. Alimentatia echilibrata, bazata pe fructe, legume, cereale integrale si proteine de calitate este una sanatoasa pentru ficatul tau. Consumul de alcool se recomanda sa fie moderat, iar greutatea ar trebui sa se pastreze in limitele sanatoase – asta inseamna ca indicele de masa corporala nu ar trebui sa ajunga niciodata la 30 (indicele de masa corporala 30 indica deja obezitate de grad I).

Un stil de viata sanatos si activ, o dieta echilibrata, vizitele regulate la medic precum si atentia acordata propriului organism vor reduce riscul de complicatii hepatice. Hemangiomul hepatic este cea mai frecventa tumora de natura benigna la nivelul ficatului, asa ca un asemenea diagnostic nu ar trebui sa te sperie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0