Hemangiomul hepatic: cauze, simptome si tratament

Hemangioamele sunt tumori benigne care apar din resturile embrionare ale celulelor angioblastice unipotente. Deși un hemangiom poate apărea oriunde în abdomen, inclusiv în organele solide, viscere, ligamentele și peretele abdominal, ficatul este cea mai frecventă localizare.

Ce este hemangiomul hepatic?

Hemangiomul hepatic este o aglomerare a unor vase de sânge la nivelul ficatului. Practic, este o tumoră necanceroasă, care de multe ori nici nu cauzează simptome. De aceea, foarte mulți dintre pacienții cu hemangiom hepatic rămân nediagnosticați.

Hemangiomul hepatic este adesea depistat în timpul unor teste și analize medicale făcute în alt scop. Cu toate că este vorba despre o masă tumorală, hemangiomul nu poate cauza cancer la ficat, tumora fiind de natură benignă. Odată depistat un hemangiom hepatic, este recomandat ca medicul să investigheze întreg abdomenul pentru identificarea posibilă și a altor hemangioame, eventual imagistică CT  cu substanță de contrast pentru că hemangiomul hepatic poate coexista și cu alte hemangioame gastrointestinale.

Hemangioamele gastrointestinale sunt tumori vasculare benigne neobișnuite care pot apărea oriunde în tractul gastrointestinal sub formă de leziuni unice sau multiple. Leziunile multiple sunt adesea asociate cu neoplasme similare în alte organe, cum ar fi ficatul și pielea, și pot fi, de asemenea, cauzate de boala Osler-Weber-Rendu, sindromul Maffucci, sindromul Klippel-Trénaunay sau sindromul nevului albastru congenital.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diagnosticul diferențial pentru hemangioame care se manifestă ca o masă focală include tumorile benigne și maligne ale intestinului subțire, precum și boala metastatică. Limfomul, boala metastatică, malignitățile peritoneale primare, fibromatoză și pseudotumora inflamatorie trebuie luate în considerare în diagnosticul diferențial pentru leziunile care infiltrează mezenterul și intestinul subțire.

Cauzele, factorii de risc și statistici în hemangiomul hepatic

Cauze

Nu se cunosc cauzele exacte care determină acumularea vaselor de sânge și formarea hemangiomului. Oamenii de știință bănuiesc că este vorba despre o componentă genetică, ceea ce înseamnă că riscul de hemangiom e mai mare la persoanele care au rude diagnosticate cu o asemenea tumoră.

Factori de risc

În cele mai multe cazuri, hemangiomul hepatic apare la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Femeile au risc crescut în comparație cu bărbații, deoarece estrogenul alimentează creșterea acestui tip de masă tumorală. În plus, hormonul feminin estrogen crește în timpul sarcinii, ceea ce crește și mai mult dezvoltarea unor hemangioame hepatice. 

Statistici

În urma unor cercetări recente, se estimează că, la nivel mondial, hemangiomul hepatic apare la 20% din populație.

Simptome hemangiom hepatic

De cele mai multe ori, hemangiomul hepatic nu cauzează simptome. Foarte rar, un hemangiom în creștere poate provoca semne și simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere în cadranul dreapta sus al abdomenului, balonare abdominală sau greață. Atunci când totuși apar simptomele, acestea sunt următoarele:

  • Durere în partea dreaptă a abdomenului

Cunoaște-te mai bine
  • Senzația de sațietate după consumul unei cantități reduse de alimente
  • Greață, vărsături
  • Pierderea apetitului

Complicații hemangiom hepatic

Femeile diagnosticate cu hemangiom hepatic sunt expuse riscului de complicații dacă rămân însărcinate, pentru că nivelul mare de estrogen eliberat în organism odată cu sarcina va determina creșterea hemangiomului.

Uneori, însă foarte rar, hemangiomul de dimensiuni mari poate cauza simptome precum durerile abdominale, greața și balonarea. Totodată, și medicamentele pe bază de hormoni precum anticoncepționalele pot cauza complicații în caz de hemangiom hepatic.

Diagnosticare hemangiom hepatic

Având în vedere că hemangiomul hepatic nu cauzează de obicei simptome, acesta rămâne deseori nediagnosticat până la finalul vieții. Alteori, este diagnosticat întâmplător, în timpul unor analize făcute în alt scop. Teste imagistice precum ecografiile, tomografia computerizată sau RMN-ul pot scoate la iveală hemangiomul hepatic.

Tratament hemangiom hepatic

În general, hemangiomul hepatic nu necesită tratament, ci doar monitorizare. Dacă, însă, hemangiomul este foarte mare și provoacă simptome, poate fi necesar tratamentul chirurgical. Metoda chirurgicală folosită este aleasă în funcție de localizarea și dimensiunile hemangiomului, precum și de preferințele pacientului și medicului său.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea hemangiomului, cea pentru îndepărtarea unei întregi zone din ficat (care include și hemangiomul), precum și intervenția care presupune oprirea fluxului sangvin către hemangiom sunt proceduri folosite pentru tratarea acestei probleme hepatice.

Radioterapia este o altă metodă de tratament care poate distruge hemangiomul, însă este rareori folosită, întrucât există variante mai eficiente și cu mai puține efecte secundare.

În cazul angiolipoamelor hepatice sau renale, se poate efectua o intervenție chirurgicală minim invazivă, cum ar fi ablația cu radiofrecvență, care utilizează căldura pentru a distruge țesutul tumoral.  Ablația cu radiofrecvență poate fi utilizată pentru a distruge țesutul tumoral prin utilizarea unui curent electric de înaltă frecvență.

Embolizarea - Aceasta este o procedură minim invazivă care implică blocarea vaselor de sânge care alimentează tumora cu sânge, prin injectarea unui agent de embolizare în vasele de sânge. Acest lucru va reduce fluxul de sânge către tumoare și va cauza diminuarea dimensiunii angiolipomului.

Îngrijirea ficatului la pacientul cu hemangiom hepatic

Monitorizare medicală regulată

În cele mai multe cazuri, cum spuneam, hemangiomul hepatic nu cauzează simptome și nu necesită tratament. Medicul va monitoriza, însă, regulat, evoluția hemangiomului, astfel încât să se asigure că dimensiunile acestuia nu se modifică semnificativ. Imediat ce observă simptome precum greață, vărsături ori dureri abdominale, pacientul diagnosticat cu hemangiom hepatic ar trebui să meargă la medic.

Alimentație echilibrată

Sunt foarte importante, de asemenea, și grijă și atenția oferite ficatului. Alimentația echilibrată, bazată pe legume, fructe, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun) și proteine slabe este una sănătoasă în general, nu doar pentru ficat. 

Menținerea unei greutăți corporale normale

Păstrarea greutății corporale în limitele sănătoase ar trebui să fie un element important în viața oricui, nu doar a pacientului cu hemangiom hepatic. Concret, indicele de masă corporală să nu ar trebui să ajungă niciodată la 30 (indicele de masă corporală 30 indică deja obezitate de grad I). 

La o greutate normală se ajunge cu alimentație sănătoasă, cum am arătat mai sus, care evită grăsimile animale și trans și produsele cu zahăr, și un număr de calorii care să nu fie mai mare decât are nevoie persoana, combinată cu mișcare efectuată regulat, măcar 30 de minute de 5 ori pe săptămână, fie că e vorba de mers pe jos în pas rapid sau de alte activități fizice moderate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Limitarea alcoolului

Consumul de alcool se recomandă să fie moderat. Recomandările ghidurilor de sănătate sunt ca femeile să nu bea mai mult de un pahar cu alcool pe zi, iar bărbații nu mai mult de două. Un pahar înseamnă ori 330 ml bere, ori 150 ml vin, ori 40 ml de tărie.

În concluzie, hemangiomul hepatic este cea mai frecventă tumoră de natură benignă la nivelul ficatului, așa că un asemenea diagnostic nu ar trebui să alarmeze. Un stil de viață sănătos și activ, o dietă echilibrată, vizitele regulate la medic precum și atenția acordată propriului organism vor reduce riscul de complicații hepatice. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Open - Natural history of hepatic hemangiomas as a guide for surgical indication
https://eglj.springeropen.com/articles/10.1186/s43066-020-00065-5
Studiul „Natural history of hepatic hemangiomas as a guide for surgical indication”, apărut în Egypt Liver Journal 10, 56 (2020). https://doi.org/10.1186/s43066-020-00065-5, autori: Mogahed, M.M., Zytoon, A.A., Essa, B. et al. 
Merck Manual - Benign Liver Tumors 
https://www.merckmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/liver-masses-and-granulomas/benign-liver-tumors


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0