Apneea in timpul somnului si boala hepatica non-alcoolica

Cu toate ca o tulburare a somnului pare sa nu aiba nimic in comun cu sanatatea ficatului, oamenii de stiinta ne contrazic, scotand la iveala o legatura intre apneea in somn si steatoza hepatica non-alcoolica.

Un studiu recent a aratat ca apneea in timpul somnului si hipoxia nocturna pot agrava afectarea hepatica la adolescentii obezi cu boala hepatica grasa non-alcoolica. Apneea in somn creste, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare prin cresterea stresului oxidativ in timpul hipoxiei nocturne.

Obezitatea si stilul de viata sedentar, asociate cu predispozitia genetica, au dus la cresterea prevalentei bolii ficatului gras non-alcoolic si la copii si adolescenti. Adolescentii cu apnee de somn obstructiva / hipoxie au avut fibroza hepatica mai severa decat cei fara apnee si au avut markeri mai mari de stres oxidativ, care sunt asociati cu agravarea bolii hepatice grase non-alcoolice. Atat apneea in somn cat si boala hepatica, fiind legate de obezitate, determina aparitia necesitatii schimbarii stilului de viata prin dieta si activitate fizica sustinuta.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Studiile viitoare ar trebui sa analizeze daca tratarea apneei in somn cu presiune continua a cailor aeriene pozitive (CPAP) ar putea influenta progresia bolii hepatice grase non-alcoolice la adolescenti.

 

 

Apneea in somn poate fi de mai multe feluri:

  • Apnee obstructiva – este cauzata de un blocaj la nivelul cailor respiratorii si se petrece, in general, atunci cand tesutul moale de la nivelul gatului se prabueseste in timpul somnului.
  • Apnee centrala – in cazul acesteia, caile respiratorii nu sunt blocate, insa creierul nu reuseste sa transmita semnalul corect muschilor cailor respiratorii, astfel incat acestia sa se miste si sa permita respiratia.
  • Apneea mixta – dupa cum o spune si numele, apneea mixta este apneea care apare atat din cauze obstructive, cat si din cauze centrale.

Dintre aceste 3 tipuri de apnee, cea obstructiva este cea mai comuna. Apneea afecteaza in mod considerabil calitatea somnului, asa pentru ca, la fiecare episod de apnee, creierul da trezirea pentru ca individul sa fie constient si sa respire corect. Trezirile repetate, fie ele si de scurta durata, impiedică individul sa se odihneasca suficient.

Apneea obstructiva este si cea care are un impact direct asupra ficatului. Potrivit cercetatorilor de origine franceza, apneea obstructiva severa creste numarul de enzime la nivelul ficatului, dar si sansele de instalare a steatohepatitei.

In concluzie, specialistii recomanda urmatoarele lucruri:

  • Persoanele care sufera de afectiuni hepatice si tulburari ale somnului ar trebui sa verifice daca nu cumva sufera de apnee obstructiva
  • Persoanele care sufera de apnee obstructiva ar trebui sa verifice daca nu cumva sufera de vreo afectiune hepatica

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0