Alaptezi? Ce impact are asupra riscului de ficat gras

Alaptarea copilului pentru o perioada indelungata scade riscul de boala de ficat gras al mamei – afla mai multe!

Un studiu facut recent scoate la iveala un lucru surprinzator: cu cat proaspata mamica isi alapteaza pentru mai mult timp copilul, cu atat mai mult se va reduce riscul ei de a dezvolta steatoza hepatica.

Beneficiile alaptatului, in special pentru copil, au fost studiate ani la rand si dezabatute pe larg de specialisti. Acum insa oamenii de stiinta si-au indreptat atentia si catre efectele benefice pe care hranirea la san a bebelusului le are pentru mamica.

Studiul a fost facut pe un numar de peste 800 de femei care au nascut cel putin un copil. Dintre acestea, unele au alaptat mai putin de o luna sau deloc, unele intre 1 si 6 luni, iar alte mamici mai mult de 6 luni (peste 43% dintre femei s-au regasit in aceasta categorie). Starea de sanatate a acestora a fost monitorizata dupa sarcina, dar si dupa incheierea alaptarii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

S-a constatat astfel ca femeile care au alaptat mai mult nu numai ca au avut mai putin de-a face cu boala de ficat gras, insa au fost mai putin afectate si de obezitate (avand un indice de masa corporala mai mic), precum si de rezistenta la insulina sau colesterolul marit.

Oamenii de stiinta care au facut acest studiu sunt increzatori, fiind de parere ca descoperirea legaturii dintre alaptarea indelungata si reducerea riscului de ficat gras poate fi de ajutor in identificarea unor metode de prevenire a bolii de ficat gras.

Boala de ficat gras este un precursor al bolilor hepatice severe precum fibroza hepatica sau chiar ciroza. Ficatul gras apare atunci cand hepatocitele (n.r. celulele ficatului) sunt “incarcate” cu grasimi – in special cu trigliceride. Sindromul metabolic este implicat in dezvoltarea rezistentei la insulina, care, la randul ei, contribuie la agravarea bolii de ficat gras.

Insa alaptatul nu reduce riscul de boli ale ficatului numai la mama, ci si la copil. Un alt studiu arata ca bebelusii hraniti in mod exlusiv cu laptele matern macar pana la varsta de 6 luni au risc de trei ori mai mic de a dezvolta boala de ficat gras in perioada adolescentei, in comparatie cu copiii care au fost hraniti cu formula de lapte praf pentru sugari.

Acelasi studiu arata ca greutatea normala a mamei inainte de nastere reduce riscul de afectiuni hepatice ale copilului cu pana la jumatate. Asadar, mamele supraponderale si care nu isi alapteaza bebelusii pana la 6 luni risca sa aiba copii cu afectiuni hepatice grave in perioada adolescentei.

Studii anterioare au sugerat ca bebelusii hraniti la san au risc redus de a dezvolta probleme cu greutatea sau diabet pe parcursul vietii.

In concluzie, alaptarea bebelusului nu are beneficii numai pentru copil, ci si pentru mamica, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Medicii recomanda hranirea copilului cu lapte matern cel putin in primele 6 luni de viata, insa studiile facute in domeniu arata ca alaptarea pe o perioada mai indelungata vine cu o serie de beneficii pe care ar fi pacat sa le neglijam.

Indiferent de alegerea pe care o faci, discuta cu medicul pediatru, care iti va oferi cele mai bune sfaturi pentru nou-nascutul tau, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si in ceea ce priveste alte aspecte ce tin de ingrijirea celui mic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Longer lactation duration is associated with decreased prevalence of non-alcoholic fatty liver disease in women”, publicat in Journal of Hepatology pag. 13-14, autori: Veeral H. Ajmera, Norah A. Terrault, Lisa B. VanWagner, Monika Sarkar, Cora E. Lewis, John J. Carr, Erica P. Gunderson

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0