Statinele - cat de sigure si eficiente sunt?

Eficacitatea statinelor (numite si inhibitori de reductaza HMG-CoA) si gradul de siguranta pe care il ofera aceste medicamente au fost subiectul a numeroase controverse, chiar decenii la rand. Asa ca astazi incercam sa gasim un raspuns la intrebarea cat de sigure sunt statinele, o clasa de medicamente care scad sinteza de colesterol.

Colesterolul este esential pentru ca ajuta organismul sa functioneze cum trebuie. Cu toate acestea, nivelurile mari de colesterol "rau" (care se mai numeste si lipoproteine de densitate mica / joasa) sau LDL in sange pot provoca acumularea de depozite de grasime in artere. In cele din urma, aceste depuneri au drept rezultat ingustarea si intarirea arterelor (o boala numita ateroscleroza), ceea ce duce, in timp, la un risc mai mare de atac de cord si de accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statinele sunt o clasa de medicamente prescrise in mod frecvent, care ajuta la scaderea nivelurilor mari ale colesterolului LDL, pentru a diminua riscurile de boli cardiovasculare. Tipurile de statine folosite in tari precum SUA sunt: atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, pravastatina, rosuvastatina, simvastatina si pitavastatina. Toate acestea actioneaza intr-un mod similar, prin inhibitia enzimei reductaza HMG-CoA, care produce colesterolul.

Studiile au aratat ca sunt eficiente

Mai multe studii, efectuate in diverse tari de pe glob, au explorat preventia bolilor cardiovasculare cu ajutorul statinelor. De exemplu, un studiu scandinav a urmarit pe o perioada de 5,5 ani un numar de 4.444 de pacienti care au avut anterior un atac de cord si colesterolul marit. Dupa aceasta perioada in care oamenii de stiinta au urmarit evolutia participantilor, s-a observat ca un medicament din clasa statinelor (simvastatina) a scazut colesterolul total cu 25% si colesterolul LDL cu 35%.

De asemenea, pacientii s-au confruntat cu putine efecte adverse. In plus, simvastatina a redus riscul de deces cu aproximativ o treime, iar studiul a tras concluzia ca tratamentul cu acest medicament este considerat sigur si a imbunatatit rata de supravietuire in randul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Un alt studiu, efectuat pe 4159 de oameni care sufereau de boala coronariana si care aveau nivele medii ale colesterolului, a examinat efectele pe care le are scaderea nivelului colesterolului LDL. Pe o perioada de 5 ani, in care evolutia pacientilor a fost urmarita, un medicament din clasa statinelor (pravastatina) a redus colesterolul total cu 20% si a redus si colesterolul LDL cu 28%. Concluzia studiului CARE (Cholesterol And Recurrent Events) a fost ca tratamentul cu acest medicament reduce povara bolilor cardiovasculare la persoanele care au un istoric medical de atac de cord.

De-a lungul anilor, potrivit medicalnewstoday.com, si alte studii clinice au demonstrat in mod frecvent ca exista o legatura clara intre reducerea colesterolului LDL cu ajutorul statinelor si o scadere a riscului de boli cardiovasculare. Asa ca multa lume se intreaba de unde vine controversa ce insoteste aceste medicamente.

Cine poate beneficia de tratamentul cu statine

Pe masura ce dovezile care aratau rezultatele evaluarii statinelor s-au extins, la fel s-a intamplat si cu indicatiile pentru aceste medicamente. In 2013, Colegiul American de Cardiologie si Asociatia Americana a Inimii au recomandat ca terapia cu statine poate fi benefica pentru pacientii din urmatoarele 4 grupuri:

  • persoanele cu boli cardiovasculare;
  • persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului LDL (de 190 miligrame pe decilitru);
  • persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani, cu diabet zaharat si cu nivelul colesterolului LDL cuprins intre 70 si 189 miligrame pe decilitru;
  • persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani, care nu sufera de diabet, dar care au nivelul colesterolului LDL intre 70 si 189 miligrame pe decilitru si au un risc pe 10 ani de boli cardiovasculare estimat la 7,5% sau chiar un risc mai mare.

 

[{ads-colesterol-second}]

Completează chestionarul disponibil aici, iar dacă te încadrezi în grupa de risc cardiovascular crescut primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0