Statinele pot reduce complicatiile unei operatii cardiace

In lume, peste 20% din populatia adulta peste 40 ani urmeaza tratamente pentru reducerea colesterolului, iar majoritatea acestor tratamente se bazeaza pe statine. Ca multe alte medicamente, si acestea au avantaje si dezavantaje.

Printre principalele efecte adverse care ii fac pe pacienti sa renunte la tratament se numara:

  • durerile musculare,
  • durerile de stomac,
  • disfunctiile sexuale,
  • depresia,
  • pierderile de memorie sau diminuarea atentiei
  • si cresterea nivelului de glucoza din sange (glicemia).
In plus, statinele nu sunt recomandate femeilor insarcinate sau celor care isi doresc sa faca un copil in viitorul apropiat, iar in general se administreaza impreuna cu un protector hepatic, pentru a diminua toxicitatea asupra acestui organ.

Ce sunt statinele?

Colesterolul, element vital pentru sanatatea organismului nostru, este periculos doar atunci cand este prezent in exces si atunci cand echilibrul dintre colesterolul "rau" si colesterolul "bun" nu este cel optim. Rolul statinelor este de a reduce sau tine sub control nivelul colesterolului, prin intreruperea productiei sale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Statinele inhiba o enzima numita HMG-CoA reductaza, enzima responsabila pentru secretia colesterolului in ficat. In plus, specialistii spun ca statinele ar avea si capacitatea de a incuraja organismul sa resoarba placile de colesterol existente in jurul si pe peretii vaselor de sange.

Foarte multi pacienti cu hipertensiune arteriala, care au risc crescut de boli cardiace sau care au suferit evenimente cardiovasculare majore urmeaza tratamente cu statine, ca parte a schemei de ingrijire.

Rolul statinelor in interventiile chirurgicale cardiace

Inainte de o operatie, pentru a evita interactiunile dintre tratamentele urmate de pacient si anestezie, administrarea multor medicamente este oprita, iar in aceasta categorie intra si statinele.

Cu toate acestea, un studiu publicat recent arata ca utilizarea statinelor inainte si dupa interventia chirurgicala ar putea reduce complicatiile si riscul de deces. Cercetarea a urmarit cazurile unor pacienti care au fost supusi interventiei chirurgicale de montare a unui bypass, operatie care poate cauza reactii inflamatorii grave si poate duce la multe complicatii post-operatorii.

In cazul acestora, s-a dovedit ca administrarea statinelor chiar si cu putin timp inaintea operatiei a fost foarte bine tolerata si ca beneficiile, inclusiv o reducere a fibrilatiei atriale, au compensat orice potentiale efecte secundare negative.

Echipa de cercetare bazeaza rezultatele si concluziile studiului pe rolul antiinflamator al statinelor si pe capacitatea lor de a facilita circulatia sangelui. Asadar, pe langa efectul de reducere a colesterolului, statine pot avea si alte beneficii asupra sistemului cardiovascular.

Mai multe studii de follow-up sunt planificate in viitor, in vederea obtinerii unor concluzii pertinente care pot modifica protocolul actual pre-operator. De asemenea, cercetatorii urmaresc sa reduca efectele adverse existente in prezent, pentru a transforma tratamentul impotriva colesterolului crescut intr-unul mai putin periculos.

Statinele ar putea imbunatati structura si functionarea inimii

Desi folosirea statinelor pentru tratarea pacientilor care au un risc de boli cardiace a fost destul de controversata in ultimele decenii, o noua cercetare (data publicitatii in mai 2017) sugereaza ca statinele ar putea contribui la sanatatea inimii, prin imbunatatirea structurii acestui muschi si, drept rezultat, pot imbunatatii functionarea acestui organ vital, scrie medicalnewstoday.com.

Autorul principal al noii cercetari, dr. Nay Aung, un medic cardiolog de la Institutul de Cercetare William Harvey din cadrul Universitatii Queen Mary din Londra, subliniaza care sunt beneficiile pentru sanatate ale statinelor.

Aceste medicamente, spune el, pot sa imbunatateasca functionarea vaselor de sange, impiedicandu-le sa "depuna" sau sa acumuleze placi aditionale de colesterol, precum si sa reduca inflamatia.

In plus, studiile anterioare au aratat ca statinele pot reduce grosimea muschiului inimii (miocardului), iar din acest motiv, oamenii de stiinta le recomandau ca fiind un mod benefic de a trata hipertrofia ventriculara stanga.

Chiar si asa, aceste studii au fost efectuate in principal pe animale, iar cele efectuate pe subiecti umani au fost studii destul de mici. Prin urmare, dr. Aung si echipa sa si-au propus sa efectueze un studiu mult mai mare, pentru a vedea daca pot sa isi confirme constatarile de pana acum.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0