Degetul în resort: exerciții utile în tratament

Degetul în resort este o afecțiune caracterizară prin inflamarea tendoanelor din interiorul mâinii. Ce exerciții ajută la atenuarea durerii și la combaterea rigidizării?  Daca ti s-a intamplat ca dupa efort fizic, o activitate mai minutioasa sau simplu carat al unei sacose sa te trezesti cu unul dintre degete "blocate" s-ar putea sa te confrunti cu afectiunea "degetului in resort" si ar tebui sa mergi la un medic reumatolog, chiar daca se produce pe moment deblocarea degetului.

Degetul în resort sau "Degetul de declanșare" sau "deget in  trăgaci" sau trigger finger .... toate sunt sugestive, dar mai este cunoscut și sub denumirea de tenosinovită stenosantă sau stenoasă. Apare atunci când inflamația îngustează spațiul din interiorul tecii care înconjoară tendonul degetului afectat. Dacă sindromul degetului în resort este sever, degetul poate fi blocat si o perioada din ce in ce mai lunga, într-o poziție îndoită.

Mâinile conțin tendoane flexoare, care conectează mușchii antebrațului la oasele degetului mare și ale celorlalte degete. Tendoanele flexoare trec printr-o structură numită teacă de tendon, care se extinde de la încheietura mâinii la degete.

În interiorul tecii de tendon se găsesc niște „scripeți” speciali care țin tendoanele aproape de oasele degetelor. Pe măsură ce mușchii antebrațului se contractă, tendoanele alunecă prin scripete, permițând degetelor să se îndoaie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În situația de deget în resort, fie tendonul, fie scripetele se inflamează, ceea ce înseamnă că tendonul nu poate trece cu ușurință prin scripete. În schimb, tendonul se poate prinde pe teacă, ducând la blocarea degetului afectat în poziție. 

Din ce cauze apare degetul în resort

Potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopedici, încă nu se cunoaște cauza exactă a degetului în resort. Cu toate acestea, utilizarea forțată a unui deget poate crește riscul unei persoane de a dezvolta afecțiunea. De asemenea, degetul în resort este mai frecvent în rândul persoanelor care au poliartrită reumatoidă, gută sau diabet. Degetul în resort vine cu simptome precum înțepenirea degetului într-o poziție de îndoit, durere, sensibilitate la presiune, mișcare limitată a degetului respectiv. Simptomele sunt de obicei mai intense dimineața, la trezire. Iata care sunt cauzele cele mai frecvente care se asociaza si cu acest sindrom:

De asemenea, este mai probabil să dezvoltați degetul de declanșare dacă aveți oricare dintre următoarele afecțiuni:

  • diabet zaharat – o afecțiune pe tot parcursul vieții care face ca nivelul zahărului din sânge al unei persoane să devină prea ridicat
  • artrita reumatoidă – o afecțiune pe termen lung cauzată de o problemă cu sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului), care are ca rezultat durere și rigiditate în articulații
  • gută – un tip de artrită în care se formează cristale de urat de sodiu în interiorul și în jurul articulațiilor, provocând inflamarea si umflarea acestora
  • amiloidoză – o afecțiune în care o proteină anormală numită amiloid se acumulează în organe, cum ar fi ficatul
  • tiroida subactivă – în cazul în care corpul dumneavoastră nu produce suficient anumiți hormoni
  • sindromul de tunel carpian – o afecțiune care afectează nervii de la încheietura mâinii, provocând durere și furnicături
  • Contractura lui Dupuytren – o afecțiune care face ca unul sau mai multe degete să se îndoaie în palma mâinii tale
  • Boala De Quervain – o afecțiune care afectează tendoanele degetului mare, provocând durere la încheietura mâinii

Ar trebui  solicitat ajutor medical fără întârziere dacă articulația degetului este fierbinte și inflamată, deoarece acestea pot indica o infecție. Întârzierea tratamentului atunci când sunt prezente si aceste simptome vor cauza dureri și neplăceri suplimentare.

Cum să deblochezi  degetul in resort  în mod natural 

Unii oameni pot constata că masarea degetului afectat contribuie la reducerea simptomelor. Iata cum ar trebui procedat:

  • Frecați baza degetului afectat într-o mișcare circulară, aplicând ușor presiune.
  • Masați zona timp de câteva minute.
  • Luați în considerare masarea întregii zone conectate la degetul afectat, cum ar fi mâna, încheietura mâinii și antebrațul
  • Se pot aplica fie căldură, fie gheață pentru a reduce umflarea. Plasarea mâinii în apă caldă de mai multe ori pe parcursul zilei poate relaxa, de asemenea, tendoanele și mușchii degetelor și mâinii.

Tratamentul degetului in resort 

De asemenea, un complex nutraceutic pentru sănătatea articulațiilor, pe bază de ulei de pește de mare adâncime, poate fi de folos. o doza de 1000 pana la 3000 mg  de ulei de pește de caloitate,  în fiecare zi pot ajuta la reducerea intensității simptomelor articulare in cazul degetuui in resort, dar si afectarea altor articulatii- cum ar fi rigiditatea matinală, sensibilitatea, umflarea și disconfortul. Acizii grași omega-3 prezenți în această cantitate au un puternic efect antiinflamator sistemic si pot crește, de asemenea, fluxul de sânge în întregul corp în timpul exercițiilor fizice, ceea ce  ajuta la reducerea durerilor și umflăturilor articulare.

Medicamentele antiinflamatoare orale care pot fi utile includ naproxen (Aleve), ibuprofen (Motrin, Advil), diclofenac (Voltaren) etc. Cel mai rapid și mai eficient tratament poate fi administrarea unei injecții locale de cortizon în teaca tendonului din jurul tendonului afectat.

În plus, medicii și kinetoterapeuții pot recomanda exerciții simple de întindere pentru a ajuta la atenuarea durerii și a rigidității asociate cu degetul în resort. 

Interventia chirurgicala in cazul degetului in resort

Cele 2 tipuri de intervenții chirurgicale pentru degetul de declanșare sunt:

  • operația de eliberare a degetului cu declanșare deschisă
  • operația de eliberare percutanată a degetului declanșator

Dacă aveți poliartrită reumatoidă, este posibil ca aceste tipuri de intervenții chirurgicale să nu fie recomandate, deoarece vă pot determina deplasarea degetului în lateral. În schimb, poate fi necesară o procedură cunoscută sub numele de tenosinovectomie. Aceasta implică îndepărtarea unei părți a tecii tendonului pentru a permite tendonului să se miște din nou.

Chirurgie de eliberare a degetului deschis

Dacă aveți o intervenție chirurgicală de eliberare a degetului deschis, chirurgul vă va administra o injecție de anestezic local în palma mâinii.

O mică incizie va fi făcută în palmă de-a lungul uneia dintre cutele naturale, ceea ce poate însemna că cicatricea va fi mai puțin vizibilă. Chirurgul va tăia cu grijă teaca tendonului pentru a o face mai lată. Rana va fi apoi închisă cu ochiuri și acoperită cu un bandaj ușor.

Chirurgie percutanată de eliberare a degetului declanșator

Percutanat înseamnă „prin piele”. Ca și în cazul intervenției chirurgicale deschise, chirurgul vă va injecta mâna cu un anestezic local. Cu toate acestea, în loc să faci o incizie în palmă, un ac va fi introdus în baza degetului afectat și folosit pentru a tăia ligamentul pentru a ajunge la tendon.

Deoarece intervenția chirurgicală percutanată nu implică efectuarea unei incizii, nu veți avea o rană sau cicatrice. Cu toate acestea, procedura este puțin mai riscantă decât operația deschisă și poate fi mai puțin eficientă în rezolvarea problemei. Nervii și arterele importante sunt foarte aproape de teaca tendonului și pot fi ușor deteriorate. Din acest motiv, chirurgia deschisă este de obicei metoda preferată.

Recuperarea după intervenție chirurgicală

După procedură, ar trebui să puteți mișca degetul imediat. Pansamentele pot fi de obicei îndepărtate după câteva zile pentru a face mișcarea mai ușoară, iar mișcarea completă ar trebui să revină în decurs de 2 săptămâni.

Dacă ați avut o intervenție chirurgicală deschisă, palma s-ar putea simți dureroasă imediat după procedură, dar orice disconfort ar trebui să treacă în decurs de 2 săptămâni.

Exerciții pentru degetul în resort

E bine ca exercițiile să fie efectuate de trei până la cinci ori pe zi, pentru început, ajungând în timp până la o oră pe zi de astfel de exerciții.

Îndoirea vârfului degetului
Pentru a efectua exercițiul de îndoire a vârfului degetului, apucă-ți degetul chiar sub articulația de sus. Apoi îndoaie vârful, ținând în continuare fix restul degetului.

Întinderea pasivă a încheieturii
Ține palmele unite în fața pieptului, chiar sub bărbie. Coboară încet mâinile până la linia taliei, până când ai o senzație de întindere la încheieturi și la degete. Menține poziția timp de 10 secunde. Păstrând palmele lipite, mută mâinile înapoi în poziția de pornire.

Îndoirea încheieturii cu mâna făcută pumn
Încleștează ușor pumnul și așază-l pe o masă, cu degetul mare în sus. Fără să ridici mult încheietura de pe masă, îndreaptă degetul mare spre corp. Menține întinderea timp de două secunde, apoi întoarce încheietura la poziția inițială. Repetă de 10 ori pe fiecare parte.

Îndoirea încheieturii în lateral
Pune palma pe o masă, cu încheietura dreaptă. Ținând palma ferm pe masă, mișcă-ți cotul și trage ușor cât poți (fără să te forțezi) de încheietură spre stanga. Păstrează poziția timp de 2 secunde. Mută încheietura înapoi spre centru, apoi îndoaie incheietura pe cât posibil spre dreapta. Menține poziția 2 secunde, apoi mută încheietura înapoi spre centru. Repetă de 10 ori pe fiecare parte.

 

Rotirea mâinii
Pune mâna pe masă, cu palma orientată în jos. Ridică încet degetele în sus, în măsura în care este confortabil, păstrând încheietura pe masă. Menține poziția timp de 2 secunde, apoi întoarce mâna înapoi, astfel încât palma să fie orientată în jos. Repetă exercițiul de 10 ori.

Încleștarea mâinii
Așază mâna pe masă cu palma în sus și cu degetul mare în sus. Menținând încheietura dreaptă, încleștează mâna sub formă de pumn și menține poziția timp de 2 secunde. Deschide pumnul și îndreaptă degetele. Continuă să închizi și să dechizi pumnul de 10 ori.

Ondularea degetelor
Atunci când efectuezi exercițiul de ondulare a degetelor, e posibil să-ți vină mai ușor să stai pe un scaun la masă și să-ți sprijini cotul pe masă. Apoi, treci prin următorii pași. Cu palma orientată spre corp, încleștează degetele sub formă de pumn. Apoi, desfă încet degetul mare și apoi unul câte unul și restul degetelor, până când toate sunt complet întinse. Menține poziția pentru 2 secunde, apoi curbează din nou degetele sub formă de pumn. Repetă exercițiul de 10 ori.

Degetul îndoit
Prin intermediul acestui exercițiu, poți contribui la întărirea tendonului degetului mare. Pentru a efectua exercițiul, execută următorii pașii. Îndoaie degetul mare spre interiorul palmei până atinge vârful degetului arătător. Menține poziția 10 secunde, apoi repetă exercițiul punând degetul mare, pe rând, pe degetul mijlociu, pe inelar și pe degetul mic. Acest exercițiu ar trebui repetat de trei până la patru ori pe zi.

Strângerea bilei
Exercițiul de strângere ca unei bile poate ajuta la atenuarea tendinitei degetului mare. Pentru a efectua exercițiul, ține o minge mică în palmă și strânge-o cu vârful degetelor. Ca să consolidezi mai mult mușchiul degetului mare, aplică o forță mai mare. E bine ca exercițiul să fie efectuat de trei până la patru ori pe zi.

Rezistența
Exercițiile de rezistență pot ajuta la atenuarea tendinitei degetului mare întărind în același timp restul degetelor. Apropie toate degetele de la o mână de centrul palmei până când vârfurile lor se ating. Apoi, plasează una sau mai multe benzi de cauciuc (poate fi și un elastic de păr mai ferm) în jurul degetelor astfel adunate și îndreaptă ușor toate degetele spre exterior, ca și cum ai încerca să deschizi palma. Repetă exercițiul de 10 ori. Acest exercițiu ar trebui efectuat de aproximativ cinci ori pe zi. Adăugarea mai multor benzi de cauciuc va oferi o rezistență suplimentară.

Extensorul
Și exercitiile de extensie pot contribui la ușurarea simptomelor de deget în resort. Pune mâna pe o masă sau pe o altă suprafață plană, cu palma orientată în jos. Ridică ușor degetul mare cât se poate, fără să îți provoci durere, apoi coboară-l înapoi pe masă. Repetați exercițiul pentru toate degetele, unul câte unul. Mișcarea trebuie repetată de 10 ori pentru fiecare deget, iar acest exercițiu e bine să fie efectuat de trei-patru ori pe zi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OrthoInfo - Trigger Finger
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/trigger-finger

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0