Teste și investigații pentru diagnosticarea alergiilor

În cazul în care îți dorești să afli dacă ești alergic la o anumită substanță, este important să mergi cât mai curând la medicul alergolog, pentru a fi testat și pentru a se confirma sau nu diagnosticul de alergie.

O testare în privința unei posibile alergii poate să implice fie un test cutanat, fie un test de sânge. Dacă medicul tău suspectează că ar putea fi vorba de o alergie alimentară, de exemplu, te va sfătui să urmezi o dietă prin eliminare.

Istoricul medical al pacientului este important. Când vine vorba de alergii, istoricul medical al unui individ este la fel de important ca rezultatele unui test alergologic, pentru că antecedentele medicale reprezintă legătura esențială dintre rezultatele testului alergologic și boala în sine.

Testul alergologic cutanat este standardul de aur în aceste afecțiuni și este folosit împreună cu istoricul medical al pacientului, pentru a se stabili un diagnostic. Atât testele de sânge, cât și cele cutanate pot detecta sensibilitatea pacientului la unele substanțe obișnuite, cum ar fi polenul și acarienii de praf sau la medicamente, anumite alimente, latex, venin sau alte substanțe.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În general, testul alergologic cutanat este cel mai precis și este metoda preferată de medicii alergologi. Testele alergologice cutanate pot fi recomandate în anumite situații, cum ar fi când pacientul are erupții cutanate severe sau dacă este imposibil să se întrerupă un tratament cu un medicament care interferează cu interpretarea testului cutanat.

Cum poate un medic alergolog să diagnosticheze alergiile? Care sunt etapele?

Dacă nu ai fost niciodată diagnosticat cu o alergie, însă crezi că este posibil să ai una sau nu ești sigur ce anume ți-a cauzat simptomele alergiei tale, este bine să te vadă un medic alergolog, așa că nu mai amâna vizita la cabinet.

Când mergi la medicul alergolog, acesta va urmări mai multe etape:

Va dori să afle istoricul tău medical

Îți va pune întrebări despre starea de sănătate, despre simptomele tale, va dori să știe dacă membrii familiei tale suferă de astm sau de alergii, precum febra fânului (sau rinită alergică), urticarie sau erupții cutanate, precum eczemă alergică de contact, o boală de piele numită și dermatită de contact.

Îți va adresa întrebări despre simptomele pe care le ai

Medicul alergolog va dori să știe când au apărut simptomele, cât de des apar și ce pare să determine apariția lor. Alergologul te va întreba, totodată, și despre locul de muncă, despre locuința ta și despre obiceiurile tale alimentare, pentru a vedea dacă aceste informații ii pot oferi indicii pentru a putea stabili care este alergia de care suferi.

Va face o examinare fizică

În următoarea etapă, medicul va face examinarea fizică (examenul medical), iar apoi va efectua testele alergologice.

Tipuri de teste folosite în diagnosticarea alergiilor

Testele pot fi efectuate pentru a se identifica alergenii comuni, cum ar fi polenul de la plante sau copaci, mucegaiul, acarienii de praf, mătreața din blană animalelor de companie, înțepăturile insectelor și diverse alimente (arahidele, ouăle, grâul, crustaceele și laptele). Testarea este, de asemenea, valabilă și pentru unele medicamente, cum ar fi penicilina.

Teste alergologice cutanate

Există două tipuri de teste alergologice cutanate, prick test și testul intradermic.

Testul prin înțepare (numite și prick test)
Medicul înțeapă suprafața pielii cu o cantitate foarte mică de alergen; testul este efectuat pe partea interioară a brațelor, cu mai mulți alergeni în același timp. Dacă ești alergic, roșeața și edemul apar în zona unde ai fost înțepat.
 

Testul intradermic
Se injectează alergenul cu un ac foarte fin, sub primele câteva straturi ale pielii. Acest test cutanat poate fi folosit atunci când rezultatul testului prin înțepare nu este clar și concludent.

Testul epicutanat

Mai există și alte tipuri de teste, unul dintre ele fiind testul epicutanat (numit patch test), care nu folosește ace, ci un plasture. Alegenul este aplicat pe un plasture special, care este apoi lipit pe pielea pacientului. De regulă, testul care întrebuințează plasturele se folosește pentru a identifica acele substanțe care cauzează dermatita de contact (latex, medicamente, vopsea de păr, metale, parfum, rășini etc.)

Teste de sânge

Pentru diagnosticarea alergiilor, medicul poate recomanda și teste de sânge. Testele cutanate sunt mai sensibile decât testele de sânge, însă medicul alergolog ar putea să decidă să folosească analizele de sânge pentru a diagnostica alergiile în următoarele situații:

  • Dacă pacientul ia un medicament care ar putea să intervină în rezultatele testelor alergologice;
  • Dacă pacientul are pielea foarte sensibilă sau are o afecțiune dermatologică gravă;
  • Dacă pacientul a avut o reacție anterioară la un alergen, care a sugerat faptul că acesta este foarte sensibil la substanță și că ar trebui să evite expunerea îndelungată la ea.
  • După recoltarea mostrei de sânge, aceasta este trimisă spre laborator, unde va fi analizată și unde se vor căuta anticorpii pentru alergenii specifici, care arată dacă pacientul are alergii.
  • Dacă pacientul este suspectat că ar avea o alergie alimentară, el va fi sfătuit de medic să evite un anumit aliment, pentru a vedea dacă în următoarea perioadă simptomele i se ușurează. După câteva săptămâni, pacientul va fi rugat să înceapă să mănânce din nou acel aliment, pentru ca medicul să verifice dacă acesta are o altă reacție. Atenție! Nu încerca să ții singur dieta prin eliminare, fără să discuți această decizie cu un medic alergolog sau cu un alt medic specialist.

Tratamentul alergiilor se face prin mai multe metode:

Evitarea alergenilor

Medicul te va sfătui cum să identifici și să eviți declanșatorii alergici. Acesta este în general cel mai important pas în prevenirea reacțiilor alergice și reducerea simptomelor.

Administrarea unor medicamente

În funcție de alergie, medicamentele te pot ajuta să reduci reacția sistemului imunitar și să ușurezi simptomele (poate fi vorba de pastile, spray-uri nazale etc.)

Imunoterapie

Pentru alergii severe sau alergii care nu sunt ușurate complet de alte tratamente, medicul poate recomanda imunoterapia cu alergeni. Acest tratament implică o serie de injecții cu extracte de alergen purificat, administrate de obicei pe o perioadă de câțiva ani.

Epinefrina de urgență

Dacă ai o alergie severă, poate fi necesar să porți în permanență cu tine o injecție de urgență cu epinefrină, care poate reduce simptomele până când primești tratament medical de urgență.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology - Diagnosing Allergies
https://acaai.org/allergies/allergy-treatment/diagnosing-allergies
NHS Choices - Diagnoses. Allergies
https://www.nhs.uk/conditions/allergies/diagnosis/
Mayo Clinic - Allergies
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/diagnosis-treatment/drc-20351503


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0