Vitamina D și sportul în sarcină, utile pentru sănătatea metabolică a viitorului copil

O alimentație echilibrată din care nu lipsește vitamina D, împreună cu exercițiile fizice în timpul sarcinii, mai ales dacă gravida este supraponderală sau obeză, aduc beneficii metabolice viitorului copil.

O echipă de cercetare de la Harvard Medical School, alături de oameni de știință din Japonia, SUA, Canada și Danemarca au identificat un mecanism care explică modul în care exercițiul fizic în timpul sarcinii conferă beneficii metabolice pentru sănătate viitorului copil. 

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit cercetătorilor, cheia constă în proteina numită SOD3, vitamina D și exercițiile fizice adecvate, rezultatele formând probabil primii pași către proiectarea unei diete echilibrate și a unor programe de exerciții fizice pe care femeile să le utilizeze în timpul sarcinii, mai ales dacă sunt supraponderale sau obeze. Rezultatele acestui studiu au fost publicate online în jurnalul științific Cell Metabolism.

Este cunoscut faptul că riscurile unei persoane de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 pot proveni din perioada critică de dezvoltare prenatală. În prezent, spun cercetătorii, există o îngrijorare reală cu privire la faptul că, având în vedere nivelurile tot mai mari de obezitate observate la femeile aflate la vârsta de reproducere, acestea vor transmite riscul de boală generațiilor următoare. 

Oamenii de știință subliniază că este important de înțeles că, dacă această problemă nu se încearcă a fi rezolvată, ratele de diabet și obezitate vor continua să crească în anii următori.

Multe studii de până acum au asociat creșterea greutății corporale materne și dietele nesănătoase cu rezultate metabolice mai slabe la viitorii copii, care apar adesea mulți ani mai târziu. Înțelegerea mecanismelor modului în care exercițiile fizice efectuate de gravide pot inversa aceste efecte ar putea duce la intervenții care împiedică transmiterea acestor boli între generații, spun autorii studiului.

Cum sunt conectate vitamina D și sportul în timpul sarcinii?

Constatările lucrării de față oferă o explicație a motivului pentru care exercițiile fizice din timpul sarcinii pot avea beneficii metabolice pentru descendenți pe măsură ce înaintează în vârstă. Practic, exercițiul fizic în timpul sarcinii, în combinație cu niveluri adecvate de vitamina D, contribuie la îmbunătățirea nivelurilor unei proteine derivate din placentă numită SOD3 (superoxid dismutază 3) și că printr-o serie de etape intermediare, acest lucru îmbunătățește toleranța la glucoză a viitorilor copii.

Aceste rezultate provin dintr-o serie de investigații pe animale, care a inclus femele de șoarece gestante. Cercetătorii au comparat grupurile de femele expuse la alergarea voluntară (adică exerciții fizice pe acele roți pe care aleargă șobolanii) și grupurile care erau sedentare. Folosind diverse tehnici, autorii studiului au investigat cu atenție efectele exercițiilor fizice asupra parametrilor precum metilarea ADN-ului, semnalizarea celulară și expresia genelor, în special în legătură cu metabolismul glucozei.

Oamenii de știință au descoperit, astfel, că SOD3 este o proteină derivată din placentă, indusă de exerciții, care activează o cale de semnalizare specifică, care controlează demetilarea ADN-ului în ficatul urmașilor și care, la rândul său, îmbunătățește o serie de aspecte ale metabolismului glucozei la aceștia.

Ei subliniază, de asemenea, rolul critic al vitaminei D ca mediator al expresiei SOD3, datele sugerând că dieta maternă trebuia să aibă niveluri suficiente de vitamina D pentru a influența nivelurile placentare ale SOD3 și, prin urmare, pentru a aduce o               îmbunătățire a sănătății metabolice a descendenților. Savanții notează și faptul că nivelurile dietetice ridicate ale vitaminei în absența exercițiilor fizice nu au dus la creșteri ale SOD3. Vitamina D se poate lua prin expunerea la soare și din alimentație (hering, sardine, somon, ouă, ciuperci), precum și din suplimente alimentare de calitate.

Ce tip de metabolism ai?

Deși cea mai mare parte a investigației se concentrează pe șoareci, autorii au analizat, de asemenea, nivelurile de SOD3 la femeile gravide, constatând că acelea care au făcut mai multă mișcare în sarcină au avut niveluri mai ridicate de ser și SOD3 placentar, care păreau să fie mai mari în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

În ceea ce privește aplicarea clinică, spun oamenii de știință, se pare că cel mai eficient mod de a crește nivelurile de proteină SOD3 este prin exerciții fizice, adăugând că poate exista, de asemenea, un interes clinic în utilizarea nivelurilor serice materne de SOD3 ca biomarker pentru a evalua beneficiile exercițiului fizic în timpul sarcinii.

În concluzie, deși acest lucru nu se poate afirma cu certitudine, datele din studiul de față sugerează că exercițiile fizice, în combinație cu nivelurile optime de vitamina D, ar putea fi deosebit de benefice mai ales în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Ce este clar, însă, e că dieta, tipul de mișcare în timpul sarcinii și timpul de mișcare ar putea fi optimizate prin măsuratori serice materne ale SOD3, pentru a obține beneficii maxime pentru viitorii copii.

Deși acest raport se concentrează pe SOD3 și beneficiile metabolice pentru copiii femeilor care au făcut exerciții fizice în timpul sarcinii, cercetătorii spun că pot exista beneficii mai largi ale acestei proteine asupra altor organe ale corpului. De exemplu, aceștia investighează efectele SOD3 și ale faptului că gravida face sport asupra funcției creierului la viitorii copii.

De asemenea, au început și o investigație mai aprofundată a efectelor exercițiilor materne asupra placentei, deoarece au constatat că există o mulțime de modificări în acest țesut, iar aceste adaptări placentare pot avea, de asemenea, efecte pe tot parcursul vieții la descendenți. Deși cercetările sunt încă la început, oamenii de știință spun că rezultatele studiului de față contribuie la consolidarea ideii că exercițiul fizic și condiția fizică a femeilor înainte și în timpul sarcinii pot fi cheia pentru o sănătate mai bună pentru generațiile următoare.

Ce fel de mișcare se poate face în sarcină?

În general, e recomandat ca aproape toate femeile gravide să facă mișcare de-a lungul sarcinii. Trebuie, însă, ținut cont de fiecare caz în parte, deoarece în unele situații medicul va interzice mișcarea. În al doilea rând, e bine de reținut că în sarcină sunt indicate activități fizice precum mersul pe jos, înotul, yoga, gimnastica în casă (dar fără sărituri și lovituri) și se recomandă a fi evitate sporturi în care există risc de cădere sau de lovituri, cum ar fi schiatul, călăria, sporturile de contact sau alergarea rapidă.

Atenție, dacă în timpul mișcării apar probleme precum sângerări vaginale, stare de leșin, contracții uterine sau tulburări de respirație, trebuie contactat cât de curând medicul.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cell - Placental superoxide dismutase 3 mediates benefits of maternal exercise on offspring health
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(21)00111-X
1. Studiul „Placental superoxide dismutase 3 mediates benefits of maternal exercise on offspring health”, apărut în Cell Metabolism (2021). DOI: 10.1016/j.cmet.2021.03.004, autori: Joji Kusuyama et al.
NHS - Exercise in pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/exercise/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0