Totul despre revenirea menstruatiei dupa nastere

Revenirea menstruatiei dupa nastere reprezinta un motiv de ingrijorare pentru multe proaspete mamici – iata tot ce trebuie sa stii despre intoarcerea ciclului menstrual dupa cele 9 luni de sarcina!

Corpul fiecarei femei este diferit, de aceea si momentul revenirii menstruatiei difera de la o proaspata mamica la alta. Alaptatul este insa principalul factor care influenteaza revenirea menstruatiei, asta pentru ca prolactina – hormonul responsabil pentru producerea laptelui matern, suprima ovulatia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Afla in cat timp revine menstruatia, in functie de metoda de hranire a bebelusului tau:

Hranirea bebelusului cu lapte praf – mamele care isi hranesc copiii numai cu lapte praf si nu alapteaza niciodata, pot astepta sa le revina menstruatia in 1-3 luni de la nastere. In acest timp, organismul are suficient ragaz pentru a se reechilibra hormonal.

Hranirea bebelusului atat cu lapte matern, cat si cu lapte praf – daca alaptatul este suplimentat cu lapte praf, ciclul menstrual poate reveni ceva mai tarziu, adica in cateva luni.

Hranirea bebelusului exclusiv cu lapte matern – femeilor care alapteaza si hranesc copilul numai cu lapte matern, ciclul menstrual le revine mai tarziu decat celorlalte. Asta pentru ca prolactina, hormonul care contribuie la producerea laptelui matern, suprima hormonii reproducatori. Asadar, femeia nu mai ovuleaza, ceea ce inseamna ca nu poate sa apara ciclul menstrual.

Impactul ciclului menstrual asupra calitatii laptelui matern

Odata cu reintoarcerea ciclului menstrual, laptele matern poate suferi unele modificari, pe care copilul le poate sesiza. Modificarile hormonale specifice ciclului menstrual sunt cele care influenteaza calitatea sau gustul laptelui matern. Modificarile pot fi insesizabile, insa exista si situatii in care bebelusul observa si isi modifica apetitul pentru laptele mamei.

 

 

Alaptatul ca metoda de contraceptie – este sau nu eficient?

Unele proaspete mamici folosesc alaptatul pe post de metoda naturala contraceptiva. Potrivit specialistilor, cel mult 1 din 100 de femei care isi hranesc copilul in mod exclusiv prin alaptare raman insarcinate anual. Cu toate ca alaptarea reduce fertilitatea, nu exista nicio garantie a eficientei acesteia pe post de metoda contraceptiva intrucat ciclul menstrual poate reveni in orice moment.

Modificari ale menstruatiei, dupa nastere

Dupa nastere, adesea menstruatia se modifica. Cele mai comune modificari sunt urmatoarele:

Durerea – adesea femeile care nu aveau dureri menstruale puternice incep sa aiba dupa nastere, iar cele care aveau dureri mari inregistreaza dureri mult mai slabe.

Durata menstruatiei – imediat dupa ce revine, menstruatia poate dura mai multe zile, insa pe masura ce organismul se regleaza din punct de vedere hormonal, durata menstruatiei revine la normal.

Regularitatea – dupa nastere, uneori ciclul menstrual este neregulat. Este posibil ca intr-o luna menstruatia sa lipseasca cu desavarsire, iar in alta luna sa vina mai devreme. In primul an, mai ales daca proaspata mamica alapteaza, asemenea tulburari sunt normale.

Daca observi alte modificari ale ciclului menstrual ori simptome anormale ale menstruatiei, discuta cu medicul tau ginecolog despre acestea – e posibil sa fie vorba despre o problema mai serioasa. Sangerarile abundente si indelungata trebuie, in mod deosebit, tratate cu prudenta intrucat pot indica afectiuni serioase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0