Sucul de rodie, util în restricția de creștere intrauterină [studiu]

Cercetări apărute în martie 2021 în prestigiosul jurnal Scientific Reports privind sucul de rodie bogat în polifenoli au sugerat că acesta poate ajuta la protejarea creierului nou-născutului de leziuni în cazul în care acesta a suferit de restricție de creștere intrauterină.

Restricția de creștere intrauterină este o problemă destul de frecventă și îngrijorătoare, mai ales că există puține opțiuni terapeutice pentru femeile însărcinate care primesc acest diagnostic legat de fătul din pântec. Este vorba de o afecțiune în care fătul este prea mic pentru vârsta sa gestațională, adesea din cauza problemelor cu placenta, ceea ce înseamnă că transferul de oxigen și substanțe nutritive spre fătul aflat în creștere este compromis sau insuficient. 

Creierul fetal în curs de dezvoltare este deosebit de vulnerabil la aceste efecte. Multe gravide primesc diagnosticul de restricție de creștere uterină, ceea ce înseamnă că fătul prezintă un risc crescut de deces și afectare a neurodezvoltării. În acest context, oamenii de știință încearcă să găsească potențiale soluții pentru a le ajuta pe viitoarele mame să aibă copii mai sănătoși.

Rolul sucului de rodie și al polifenolilor pentru creier

Unele cercetări privind sucul de rodie bogat în polifenoli au sugerat că acesta poate ajuta la protejarea creierului de leziuni. Într-un studiu¹ clinic randomizat, controlat, susținut prin finanțare filantropică și susținere de la POM Wonderful, cel mai mare cultivator și producător de rodii proaspete și suc de rodie din SUA, cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital au înscris femei însărcinate ai căror feți au fost diagnosticați cu restricție de creștere intrauterină. 

Echipa de cercetare a găsit dovezi că aportul zilnic de suc de rodie poate reduce riscul de leziuni cerebrale la feții cu restricție de creștere intrauterină, în special în al treilea trimestru, când creierul poate fi deosebit de vulnerabil.

Oamenii de știință afirmă că există factori alimentari care pot influența neuroprotecția, mai ales în condiții de risc ridicat, cum ar fi în timpul travaliului și al nașterii. Încurajați de rezultatele cercetărilor preclinice care sugerează că polifenolii, care se găsesc în concentrații mari în sucul natural de rodie, ar putea avea un efect extrem de protector, savanții au inițiat acest studiu clinic, care oferă cele mai promițătoare dovezi până în prezent cum că polifenolii pot oferi protecție împotriva riscului de leziuni cerebrale în caz de restricție de creștere intrauterină.

Deși sunt exploratorii, mai spun cercetătorii, aceste rezultate sunt promițătoare și sugerează că a putea interveni înainte de naștere în cazul acestei afecțiuni poate ajuta la protejarea creierului viitorului bebeluș de efectele devastatoare ale leziunilor cerebrale.

Polifenolii fac parte dintr-o clasă de antioxidanți care se găsesc în anumite alimente și băuturi, inclusiv în migdale, fructe de pădure, vin roșu și ceaiuri. Sucul de rodie este o sursă deosebit de bogată a acestor molecule. Se știe că polifenolii traversează bariera hematoencefalică, iar studiile pe modele animale au demonstrat efecte protectoare împotriva bolilor neurodegenerative.

Sucul de rodie ar putea oferi protecție împotriva leziunilor cerebrale ale viitorului bebeluș

Pentru acest studiu clinic, echipa de cercetare a recrutat 99 de femei însărcinate, care au fost repartizate aleatoriu să consume fie aproximativ 230 ml de suc de rodie, fie o băutură fără polifenoli, asemănătoare în ceea ce privește culoarea, gustul și numărul de calorii. Participantele la studiu au băut zilnic aceste sucuri, de la momentul înscrierii și până la naștere.

Oamenii de știință au efectuat măsurători prin RMN-uri fetale la aproximativ jumătate dintre participante înainte ca viitoarele mame să înceapă să consume sucurile respective și nu au găsit dovezi de leziuni cerebrale fetale în acel moment. După naștere, măsurătorile neonatale RMN au arătat că sugarii ale căror mame au consumat suc de rodie aveau un risc mai mic de a avea leziuni cerebrale comparativ cu cei randomizați la placebo. Sugarii din prima grupă au avut un risc mai mic de leziuni ale substanței cenușii corticale și ale substanței albe. De asemenea, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă de constricție ductală, o potențială problemă de siguranță.

Având în vedere natura exploratorie a studiului și dimensiunea sa limitată, autorii avertizează că sunt necesare studii mai ample și controlate. Echipa de cercetare intenționează, de asemenea, să continue studierea sugarilor înscriși în studiul lor pentru următorii 2-3 ani, pentru a evalua rezultatul neurodezvoltării acestora. De asemenea, încurajează alți anchetatori care studiază populații cu risc crescut de sugari să ia în considerare influența polifenolilor pentru neuroprotecție.

Savanții speră ca în viitor să le poată oferi viitoarelor mame o modalitate prin care creierul copiiilor lor să fie protejat de potențialele leziuni. Deocamdată, vor continua să urmărească bebelușii ale căror mame au luat parte la studiu pentru a oferi o perspectivă ulterioară asupra implicațiilor clinice potențiale ale sucului de rodie consumat de acestea în perioada sarcinii.

Ce beneficii potențiale are sucul de rodii pentru sănătate?

Rodiile conțin două substanțe responsabile pentru majoritatea beneficiilor acestor fructe pentru sănătate: punicalagine (antioxidanți extrem de puternici care se găsesc în sucul și coaja de rodie) și acid punicic (care se găsește în uleiul de semințe de rodie). 

Printre beneficiile sucului natural de rodie se numără, în primul rând, efectele sale antiinflamatorii. Un studiu² de 12 săptămâni efectuat pe participanți cu diabet a constatat că, după ce aceștia au băut 250 ml de suc de rodie pe zi, le-au scăzut markerii inflamatori proteina C reactivă și interleukina-6 cu 32% și respectiv 30%.

În al doilea rând, sucul de rodie poate scădea riscul de boli de inimă, prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelurilor ridicate de colesterol și trigliceride. Nu mai puțin important, unele dovezi indică faptul că sucul de rodie poate fi util la bărbații cu cancer de prostată, inhibând potențial creșterea cancerului și scăzând riscul de deces, iar alte studii sugerează că extractul de rodie poate ajuta la combaterea celulelor cancerului de sân, însă este nevoie și de studii umane pentru a confirma acest beneficiu.

La fel, studiile efectuate pe animale și pe celule izolate indică faptul că extractul de rodie poate fi benefic împotriva mai multor forme de artrită, însă sunt necesare studii efectuate pe oameni pentru a afla mai multe despre acest efect al rodiei.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scientific Reports - A randomized controlled trial investigating the impact of maternal dietary supplementation with pomegranate juice on brain injury in infants with IUGR
 https://www.nature.com/articles/s41598-021-82144-0
1. Studiul „A randomized controlled trial investigating the impact of maternal dietary supplementation with pomegranate juice on brain injury in infants with IUGR”, apărut în Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-82144-0, autori: Madeline M. Ross et al.
Pub Med - Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24949028/
2. Studiul „Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial”, apărut în Res Med Sci. 2014 Mar;19(3):215-20, autori: Golbon Sohrab et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0