Ruptura uterină la naștere: care sunt semnele?

Ruptura uterină este o complicație rară, dar gravă, care poate apărea în timpul nașterii vaginale, mai ales la femeile care anterior au născut prin cezariană sau au avut intervenții chirurgicale pe uter.

În cazul în care are loc ruptura uterină, copilul alunecă în abdomenul mamei, situație care poate provoca sângerări severe la mamă și în care copilul s-ar putea sufoca. E bine de știut, însă, că această problemă apare la mai puțin de 1% dintre femeile însărcinate. Ruptura uterină apare aproape în toate cazurile la femeile cu cicatrici uterine de la nașteri anterioare prin cezariană sau de la alte intervenții chirurgicale pe uter. Riscul de ruptură uterină crește cu fiecare operație cezariană.

Acesta este motivul pentru care medicii pot recomanda femeilor care au avut o naștere prin cezariană să evite nașterea vaginală în sarcinile ulterioare. Nașterea vaginală după o cezariană anterioară nu este imposibilă, dar femeia aflată în travaliu va fi considerată cu risc mai mare de complicații și va fi monitorizată cu atenție.

Din ce cauze apare ruptura uterină?

În timpul travaliului, presiunea crește pe măsură ce fătul se deplasează prin canalul de naștere, iar această presiune poate provoca ruperea uterului. Adesea, uterul se rupe de-a lungul unei cicatrici anterioare rămasă după cezariană.

Care sunt simptomele rupturii uterine?

O varietate de simptome sunt asociate cu ruptura uterină, cum ar fi sângerări vaginale excesive, durere bruscă între contracții, contracții care devin mai lente sau mai puțin intense, durere abdominală anormală, recesiunea capului bebelușului în canalul de naștere, o bombare sub osul pubian, durere bruscă la locul unei cicatrici uterine anterioare, pierderea tonusului muscular uterin, ritm cardiac rapid, tensiune arterială scăzută și șoc în cazul mamei, ritm cardiac anormal al fătului și întreruperea propresiei normale a travaliului. În unele cazuri, însă, sângerările vaginale pot să nu apară.

Cum se diagnostichează ruptura uterină?

Ruptura uterină se produce brusc și poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt adesea nespecifice. Dacă medicii suspectează această problemă, vor căuta semne de suferință fetală, cum ar fi ritmul cardiac lent. Medicii pot pune un diagnostic oficial numai în timpul operației. 

Cum se tratează ruptura uterină?

De obicei, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a scoate copilul din corpul mamei. Medicii vor îmbunătăți șansele de supraviețuire ale bebelușului administrându-i îngrijirile necesare. Dacă ruptura uterină cauzează pierderi majore de sânge, ar putea fi nevoie ca medicii chirurgi să îndepărteze uterul pentru a controla sângerarea. După această procedură, o femeie nu mai poate rămâne însărcinată. Femeile cu pierderi excesive de sânge primesc transfuzii. Aproximativ 6% dintre copii nu supraviețuiesc unei rupturi uterine și aproximativ 1% dintre mame își pierd viața din cauza complicației. Cu cât este diagnosticată mai repede o ruptură uterină, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire.

Cum se poate preveni ruptura uterină?

Singura modalitate de a preveni ruperea uterului este nașterea prin cezariană, deoarece ruptura nu poate fi complet prevenită în timpul nașterii vaginale. Acest lucru nu înseamnă că femeile trebuie să evite din start nașterea vaginală, ci să discute despre toate beneficiile și riscurile împreună cu medicul, pentru a lua cea mai bună decizie. Medicul trebuie să fie familiarizat cu istoricul medical al gravidei, să aibă informații despre orice naștere anterioară prin cezariană sau intervenții chirurgicale pe uter.

Care sunt riscurile unei nașteri vaginale după o naștere prin cezariană?

Deși o naștere vaginală de succes după o naștere prin cezariană este asociată cu mai puține complicații decât repetarea operației de cezariană, travaliul după cezariană este asociat cu mai multe complicații, inclusiv ruptura uterină, care poate pune în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a fătului. În timpul unei rupturi uterine, cicatricea de pe uter rămasă de la cezariană se deschide și este necesară o cezariană de urgență pentru a preveni complicațiile care pun viața în pericol.

De ce depinde succesul unei nașteri vaginale după o naștere prin cezariană?

Deoarece nu implică o intervenție chirurgicală (care ar putea veni cu unele complicații), nașterea vaginală este asociată cu o ședere mai scurtă la spital și o revenire mai rapidă la activitățile zilnice. De altfel, multe femei care au născut prin cezariană pot naște ulterior pe cale vaginală fără probleme. Însă eligibilitatea pentru o naștere vaginală de succes după cezariană depinde de mai mulți factori.

Unul dintre aceștia este ce tip de incizie uterină a fost utilizată pentru cezariana anterioară. Femeile care au avut o incizie transversală joasă sau verticală joasă sunt de obicei candidate bune pentru o naștere vaginală ulterioară. Femeile care au avut anterior o incizie verticală clasică nu ar trebui să nască ulterior pe cale vaginală, din cauza riscului de ruptură uterină.

De asemenea, dacă femeia a avut în trecut o ruptură uterină sau dacă a avut alte intervenții chirurgicale pe uter, cum ar fi cele pentru îndepărtarea unui fibrom, nu ar trebui să nască pe cale vaginală ulterior. Dacă, însă, înainte de a naște prin cezariană, femeia a avut o altă naștere pe cale vaginală, probabilitatea de a avea încă o naștere de succes pe cale vaginală este mai crescută.

Riscul de ruptură uterină este mai mare dacă femeia naște pe cale vaginală la mai puțin de 18 luni de la nașterea prin cezariană. Dacă femeia are mai mult de două nașteri prin cezariană în istoricul medical, majoritatea medicilor nu o vor sfătui să ia în calcul nașterea vaginală.

Dacă o gravidă ia în calcul o naștere vaginală după una prin cezariană, trebuie să discute pe larg cu medicul, la începutul sarcinii, despre beneficii, riscuri, orice îngrijorări și așteptări și să îi prezinte acestuia istoricul medical, pentru a i se putea calcula riscul de ruptură uterină. De asemenea, nașterea ar trebui să aibă loc într-o unitate echipată pentru a face față unei cezariene de urgență. În plus, gravida trebuie să fie conștientă de faptul că este posibil ca riscurile pentru sănătatea ei și a fătului să fie prea mari pentru a putea naște pe cale vaginală și că, chiar dacă în timpul sarcinii a stabilit cu medicul că va naște pe cale vaginală, nu este exclus ca în ziua nașterii să fie nevoie de cezariană.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Uterine Rupture
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559209/
Mayo CLINIC - VBAC: Know the pros and cons
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vbac/in-depth/vbac/art-20044869


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0