Revenirea la birou dupa concediul de maternitate – cum te readaptezi

Intoarcerea la locul de munca dupa concediul de maternitate poate fi stresanta si solicitanta din mai multe puncte de vedere pentru mamica.

Pe de-o parte, mamica se simte vinovata pentru ca isi lasa puiul pe mainile altcuiva (fie ca vorbim despre bona, mama, soacra sau personalul de la gradinita), iar pe de alta parte simte ca si-a iesit din mana in ceea ce priveste atributiile de la locul de munca si se teme sa nu ii dezamageasca pe colegi ori pe superiori.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din cauza dorului pentru copil, femeia poate avea probleme de concentrare la intoarcerea la locul de munca, insa poate deveni totodata si anxioasa din cauza grijilor permanente pe care si le face cu privire la starea de bine a celui mic.

Important e ca mamica sa nu se simta vinovata pentru avalansa de ganduri sau emotii care o coplesesc si sa descopere strategii eficiente care sa o ajute sa faca fata cu bine situatiei, astfel incat nici copilul, dar nici activitatea de la locul de munca sa nu fie neglijate si afectate.

Iata cateva sfaturi si ponturi care te vor ajuta sa te adaptezi mai rapid la noul program, dupa 2 ani de stat acasa, cu bebelusul:

Daca situatia o permite, fa intoarcerea la birou in mod treptat – asta inseamna ca iti poti da copilul la gradinita ori il poti lasa cu dadaca sau bunica cu 2-3 luni inainte de a te intoarce la serviciu, chiar daca numai pentru cateva ore pe zi. In acest timp, fie de acasa, fie de la birou, te poti ocupa de task-urile marunte, care pot fi bifate in cateva ore. In acest mod, copilul se va obisnui sa stea cu alte persoane pe timpul zilei, iar tu te vei reobisnui cu rutina de la locul de munca, insa intr-un mod delicat, deloc agresiv.

Pastreaza-ti motivatia si nu te lasa descurajata de o zi proasta – dupa orele nedormite din timpul noptii, multe mamici cedeaza a doua zi la locul de munca, dorindu-si sa renunte. Aminteste-ti de ce e important si benefic sa te aduni si sa iti pastrezi locul de munca si vei face fata mai usor provocarilor.

Adopta o dieta echilibrata – acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa iti pastrezi alimentatia cat mai sanatoasa, astfel incat sa furnizezi organismului energia de care are nevoie. Nu te grabi sa mananci batoane de ciocolata, snacks-uri si pranzuri nesanatoase de la fast-food, pentru ca acestea vor accentua starea de epuizare cu care deja te lupti.

Foloseste suplimente alimentare – suplimentele alimentare iti pot fi aliat de pret la intoarcerea dupa concediul de maternitate. Acestea contribuie la imbunatatirea memoriei si sporesc puterea de concentrare, ajutandu-te sa faci fata volumului de munca la care esti expusa dupa o pauza atat de lunga.

Apeleaza la un specialist – daca ai ganduri negative cu privire la siguranta copilului in lipsa ta, e posibil sa ai tendinte anxioase, care pot fi tinute sub control cu ajutorul unui specialist. Un psiholog te va ajuta, prin terapie cognitiv comportamentala, sa iti modifici tiparele de gandire si sa iti schimbi atitudinea cu privire la aceasta situatie, in care nu detii controlul asupra lucrurilor, chiar daca este vorba despre propriul copil. Nu te teme de ce ar putea spune cei din jur despre tine si cere ajutor cuiva care chiar te poate ajuta.

Cere ajutor partenerului – odata ce si tu te intorci la serviciu, poti cere mai multa sustinere din partea partenerului in ceea ce priveste statul cu copilul, mai ales pe timpul noptii, daca acesta are crize de plans. Va puteti face un obicei din a va trezi pe rand, astfel incat sa va odihniti amandoi, in masura in care acest lucru este posibil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0