Dieta in cazul toxemiei de sarcina

Toxemia de sarcina (gravidica), cunoscuta si sub denumirea de preeclampsie, e o complicatie care apare dupa cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Preeclampsia este periculoasa intrucat poate evolua in eclampsie, afectiune care pune in pericol viata mamei si a fatului.

Simptomele prin care se manifesta toxemia gravidica sunt: durerile abdominale, greturile si varsaturile, cresterea anormala in greutate, migrene puternice, ameteli, prezenta proteinei in urina, uneori si tulburari de vedere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din pacate, preeclampsia nu poate fi vindecata, insa femeia insarcinata este tinuta sub observatie de catre medici.

Dieta are un rol important in cazul femeilor insarcinate, insa mai ales daca acestea sufera de preeclampsie. O alimentatie adecvata poate reduce riscul de complicatii si poate ameliora starea femeii insarcinate.

Prezenta proteinei in urina poate indica un deficit in organism, de aceea e important ca femeia insarcinata, diagnosticata cu toxemie de sarcina, sa adopte o dieta bogata in proteine. Aportul necesar, in cazul femeilor insarcinate, este de 80-100 g de proteine/ zi.

Sursele de proteine recomandate pentru femeile insarcinate sunt:

  • Fasolea
  • Mazarea
  • Ouale
  • Nucile
  • Produsele lactate
  • Somonul
  • Carnea

O dieta care contine alimentele enumerate mai sus nu numai ca reduce sau combate riscul de deficit de proteine, insa asigura si aportul necesar de vitamine, minerale si acizi grasi, de care fatul are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.

Suplimentele pe baza de calciu si magneziu sunt, de asemenea, recomandate adesea femeilor insarcinate care sufera de preeclampsie. Prin adoptarea unei diete adecvate insa, femeia poate suplimenta aportul sau poate ajuta organismul sa absoarba mai usor aceste minerale. De pilda, sarea Epsom folosita in timpul bailor poate facilita absorbtia de magneziu.

 

 

Si consumul de alimente bogate in calciu este recomandat. Printre alimentele bogate in calciu sunt si: citricele, broccoliul, ardeiul gras, varza Kale, iaurtul, laptele, kiwi si smochinele.

Totodata, specialistii sustin ca alimentele bogate in vitamina E sunt, de asemenea, recomandate in caz de toxemie de sarcina. Iata cateva alimente care sunt surse valoroase de vitamina E: semintele de floarea soarelui, migdalele, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, alunele de padure, mugurii de pin, carnea de gasca, somonul oceanic, avocado, mango, kiwi, caracatita, codul.

Un studiu publicat in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie sugereaza ca si seleniul ar avea legatura cu preeclampsia. Mai exact, deficitul de seleniu au contribui la aparitia acestei afectiuni. Asadar, femeile cu risc crescut ori care au dezvoltat deja aceasta afectiune, ar trebui sa consume alimente care contin seleniu. Poti introduce, pe perioada sarcinii si nu numai, urmatoarele alimente bogate in seleniu in dieta ta: carnea de curcan, carnea de pui, ficatul de vita, ouale, sardinele la conserva, halibutul, spanacul.

Pe de alta parte, o dieta nesanatoasa precum si acumularea kilogramelor in exces, cresc riscul de devoltare a preeclampsiei, mai ales in cazul femeilor care au rude de gradul I care au suferit, la randul lor, de aceasta afectiune. Statistic vorbind, obezitatea tripleaza sansele de instalare a preeclampsiei.

Exista o serie de alimente care trebuie evitate pe perioada sarcinii, mai ales daca viitoarea mamica sufera de toxemie de sarcina – iata despre ce alimente este vorba:

  • Alimentele si bauturile procesate, care contin zaharuri rafinate
  • Cofeina
  • Alcoolul
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0