Dermatita seboreică a sugarului - ce tratamente dau rapid rezultate

Dermatita seboreică a sugarului, cunoscută și drept crusta de lapte, este o afecțiune dezvoltată în mod frecvent de bebeluși, care apare, de regulă, în zona feței și a scalpului și, uneori, poate apărea și în zona cefei sau a axilei. Dermatita seboreică se prezintă sub formă de piele rugoasă sau cruste tari la atingere, de culoare galbenă, fără mâncărime sau disconfort pentru cel mic. 

Afecțiunea apare, de obicei, începând cu primele săptămâni sau luni de viață ale nou-născutului, dar se poate face prezentă până la vârsta de un an. Adesea, dermatita seboreică este confundată cu dermatita atopică, o formă mai severă a dermatitei care prezintă mâncărimi insistente și leziuni ale pielii. 

Cauzele dermatitei seboreice la sugari

În momentul de față nu se cunosc cauzele exacte ale dermatitei seboreice la sugari, dar o igienă temeinică și folosirea produselor de curățare corespunzătoare pot juca un rol important în prevenirea bolii.  Există cercetări care susțin că dermatita seboreică la bebeluși apare pe fondul unei infecții fungice sau pe cel al unei carențe de vitamina B, însă niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită în totalitate. Din fericire, dermatita seboreică la bebeluși nu este o afecțiune gravă și poate trece de la sine, atât timp cât se menține o igienă riguroasă a celui mic. 

Posibile complicații

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uneori, dermatita seboreică poate duce la apariția unor complicații, cum ar fi schimbarea culorii cojițelor, din galben în roșu, ceea ce semnalează o agravare a iritației, sau apariția sângerărilor. Dacă remarci aceste simptome, este important să consulți medicul pediatru pentru un tratament adecvat și pentru evitarea unei infecții bacteriene. 

Dermatita seboreică versus dermatita atopică

După cum spuneam, dermatita seboreică este o afecțiune ușoară, care, în timp, trece de la sine, iar dermatita atopică este o formă mai severă, însă cele două pot fi confundate foarte ușor, deoarece prezintă, în mare parte, simptome similare. Așadar, dermatita atopică apare tot în primele săptămâni sau luni de viață ale celui mic, dar procesul de vindecare este mai lung și poate avea nevoie de tratament pentru o recuperare completă. În plus, dermatita atopică se manifestă prin mâncărimi destul de severe, care îi vor produce bebelușului disconfort și stare de irascibilitate. Aceasta poate apărea pe cap, în zona feței și a scutecului, cauzând iritație. Din cauza mâncărimilor pronunțate, leziunile pot apărea ușor. 

Tratamente cu rezultate rapide pentru dermatita seboreică la sugari

Este important de reținut că dermatita seboreică poate trece de la sine, fără tratament, dar procesul de recuperare poate dura destul de mult timp, astfel încât e o idee bună să te orientezi după soluții de tratament sau remedii care pot da rezultate benefice rapide. În primul rând – igiena. Așadar, poți începe prin a procura un gel de curățare special conceput pentru dermatita seboreică la bebeluși, care conține ingrediente umectante și emoliente, precum glicerină și acid hialuronic. Este foarte important ca produsul de curățare să nu conțină parfum sau alcool, pentru că aceste ingrediente pot declanșa iritația sau exacerba iritația existentă. Cel mic poate fi spălat zilnic cu un asemenea produs, în cădiță. Cojițele uscate și parțial desprinse pot fi, astfel, eliminate delicat, printr-un masaj blând. 

După spălare, este recomandat să aplici o cremă special concepută pentru dermatita seboreică a sugarului, tot pe bază de ingrediente profund emoliente, cum ar fi glicerina, untul de shea și vitamina E. Crema trebuie masată ușor, până intră în piele și, adesea, aceasta va face desprinderea cojițelor uscate mult mai simplă și fără durere. Este esențial ca numai cojițele parțial desprinse să fie eliminate prin masaj, nu și cele încă bine prinse de piele – altfel, există risc de leziuni și chiar sângerări ale pielii. 

Pentru pielea capului, poți apela la aceeași cremă sau la câteva picături de ulei de jojoba, pe care le vei lăsa să stea câteva minute după care, cu un pieptene cu dinți mari, poți aduna cojițele desprinse de pe scalp. Dacă aplici ulei, este recomandat să speli scalpul bebelușului cu un șampon blând ulterior, pentru a-i lăsa pielea curată. Uleiul poate înrăutați aspectul dermatitei, deci nu trebuie lăsat pe scalp. 

În ceea ce privește șamponul, orientează-te după un produs special pentru bebeluși, care să conțină, preferabil, zinc sau seleniu, ingrediente ce ajută la accelerarea uscării curstelor.  Există și o serie de remedii naturiste pentru tratarea dermatitei seboreice la sugari, o opțiune potrivită pentru bebelușii alergici sau cu intoleranță la produsele cosmetice de îngrijire de pe piață.  

Un asemenea remediu este lămâia care, prin conținutul bogat de acid ascorbic, poate acționa ca un antiinflamator și antiseptic local. Poți folosi sucul unei lămâi de dimensiune medie, pe care îl vei transfera într-un recipient cu pulverizator, aplicând, astfel, lichidul pe zonele afectate, evitând zona feței (în special zona ochilor). E nevoie de 2-3 pufuri pe fiecare zonă, urmând să masezi cu blândețe în așa fel încât întreaga suprafață de piele să fie acoperită. Vei lăsa sucul de lămâie pe piele timp de 10 minute, după care vei clăti temeinic cu apă, pentru a nu lăsa acidul ascorbic să rămână pe piele.

Acest remediu se aplică de aproximativ 2 ori pe săptămână, nu în fiecare zi. Un tratament efficient și cu rezultate rapide este cel cu un unguent, gel sau suc de aloe vera. Această plantă este bogată în ingrediente umectante și antioxidante și are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antifungice, antibacterien, emoliente și de stimulare a producției de colagen.Vei avea nevoie de un gel 100% natural și pur de aloe vera, pe care îl poți aplica pe zonele afectate, inclusiv pe scalp. Poți lăsa gelul să acționeze, în medie, 20-30 minute, după care îl poți spăla pe cel mic cu gelul de duș și șampon. Pentru rezultate rapide, poți repeta procedura de câteva ori pe săptămână, până la remedierea completă a simptomelor. 

Nu în ultimul rând, te poți folosi de miere ca tratament eficient și complet sigur pentru dermatita seboreică a celui mic. Mierea este un panaceu, cu proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene și antifungice dovedite. În plus, mierea are un pH scăzut, deci cu atât mai bine pentru sănătatea pielii bebelușului tău. 

Vei avea nevoie de 2 lingurițe de miere, diluate într-un pahar cu apă călduță. Amestecul obținut se va aplica pe suprafețele afectate și va fi lăsat circa 20 de minute. La sfârșit, îl poți spăla pe micuț cu gel de duș și șampon.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul cu miere este unul dintre cele mai des folosite, deoarece dă rezultate evidente într-un timp scurt. Poți repeta procedura o data la câteva zile, până la remedierea completă a simptomelor. 

 

Bibliografie:
Mayo Clinic - Seborrheic dermatitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0