Copilul nascut prematur - ce nevoi are si cum poate fi ajutat

Un copil este considerat prematur dacă este născut înainte că sarcina să împlinească 37 de săptămâni. Nașterea prematură expune copilul unor riscuri precum problemele respiratorii, infecțiile, intoleranța digestivă sau probleme de auz ori de vedere.

Progresele în medicină au făcut ca, în prezent, cam 9 din 10 bebeluși prematuri să supraviețuiască și să se dezvolte normal. Majoritatea bebelușilor născuți înainte de 32 de săptămâni și cei care cântăresc 2,5 kg sau mai puțin, pot avea nevoie de susținere pentru respirație și pot fi îngrijiți într-o unitate de terapie intensivă neonatală până când se dezvoltă suficient pentru a supraviețui singuri.

Din ce cauze poate avea loc o naștere prematură?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauza nașterii premature este necunoscută în aproximativ jumătate dintre cazuri. Printre motivele pentru care un copil se poate naște prematur se numără:

  • probleme cu colul uterin, când este prea slab pentru a susține greutatea fătului și a uterului, astfel încât acesta începe să se deschidă prematur (incompetență cervicală);
  • sarcina multiplă (gemeni, tripleți etc.)
  • o infecție contractată de gravidă;
  • o afecțiune a gravidei, cum ar fi preeclampsia, care face necesar ca bebelușul să se nască mai devreme;
  • probleme cu placenta, cum ar fi insuficiența placentară, placenta praevia, placenta accreta sau abrupția placentară;
  • ruptura prematură a membranelor, când sacul amniotic se rupe spontan;
  • diabetul gravidei;
  • antecedente de naștere prematură.

Care sunt semnele unui travaliu prematur?

În cele mai multe cazuri, travaliul începe de la sine, iar semnele vor fi de obicei aceleași cu travaliul care începe la termen. Semnele travaliului prematur includ:

  • presiune în pelvis, ca și cum copilul împinge în jos;
  • crampe în partea inferioară a abdomenului;
  • diaree, greață sau vărsături;
  • dureri constante de spate;
  • o modificare a secreției vaginale sau o cantitate mai mare decât în mod normal;
  • mucus, sânge sau lichid care se scurg din vagin;
  • apa care se rupe;
  • contracții regulate sau contracții care apar de mai mult de 4 ori pe oră;
  • mișcările fătului încetinesc sau se opresc.

Tipuri de copii prematuri

În funcție de stadiul în care se află sarcina la momentul nașterii, copiii prematuri pot fi împărțiți în următoarele categorii:

Prematurul târziu

Acesta este născut în săptămâna 34-36 de sarcină. Datorită evoluției avansate a sarcinii, în cele mai multe cazuri, prematurul târziu are organele complet dezvoltate. Este posibil să fie necesar ca bebelușul prematur să rămână în spital până când ajunge la greutatea ideală, până când respiră singur, fără probleme și învață să mănânce. Prematurul târziu are risc scăzut de complicații, comparativ cu prematurul extrem.

Prematurul moderat

Acesta este născut între săptămânile 32-34 de sarcină și, cel mai probabil, nu are organele complet dezvoltate. Totodată, riscul de complicații este mai mare decât la prematurul târziu.

Prematurul extrem

Acesta este născut înainte ca sarcina să ajungă la 28 de săptămâni. În acest caz, bebelușul prematur are o greutate extrem de mică, mai puțin de 1 kg, și are și cel mare risc de complicații și de probleme de dezvoltare. Prematurul extrem are un risc sporit de dezvoltare lentă sau de probleme cu dezvoltarea emoțională, mentală ori fizică.

Cum arată un copil prematur?

Bebelușii născuți la 36 până la 37 de săptămâni arată de obicei ca niște bebeluși născuți la termen. Bebelușii prematuri extremi sunt foarte mici (încap în mână) și arată foarte fragili.

Pielea s-ar putea să nu fie complet dezvoltată și poate părea strălucitoare, translucidă ori uscată. Copilul poate să nu aibă deloc grăsime sub piele. Pleoapele bebelușilor foarte prematuri pot fi închise la început.

Copilul prematur poate avea păr puțin pe cap și păr moale pe corp (numit „lanugo”). Organele genitale ale unui bebeluș prematur pot fi mici și subdezvoltate. Prematurii ar putea să nu fie capabili să își regleze temperatura corpului, respirația sau ritmul cardiac. Ulterior în viață, ar putea să aibă ticuri, să devină rigizi sau să meargă șchiopătat.

Cum poate fi un copil prematur ajutat să se dezvolte?

O serie de factori contribuie la dezvoltarea copilului prematur. Pe lângă îngrijirea medicală, și mediul în care crește, precum și relațiile cu cei din jur contribuie la dezvoltarea sa. Creșterea într-un mediu stabil, în care să fie înconjurat de armonie și iubire, stimulează dezvoltarea copilului născut prematur.

Metode care favorizează dezvoltarea copilului prematur:

  • Alăptarea;
  • Atașamentul față de cel puțin un adult;
  • Activitățile fizice;
  • Timpul petrecut în aer liber;
  • Ascultatul poveștilor;
  • Un mediu familial sigur, care să îi ofere stabilitate;
  • Somn suficient;
  • Evitarea sau tratarea adecvată a problemelor de sănătate.

Se poate preveni nașterea prematură?

Mulți copii supraviețuiesc chiar dacă se nasc devreme și sunt foarte mici, dar cel mai bine este să se prevină travaliul prematur, dacă este posibil. Este important ca gravida să beneficieze de îngrijire prenatală de calitate, de analize și de examinări pentru a depista din timp orice fel de probleme cu sarcina. Medicul ar putea sugera modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscul de travaliu și naștere prematură. 

Unele modalități de a contribui la prevenirea unei nașteri premature includ:

Renunțarea la fumat

Ideal ar fi ca femeia care dorește să obțină o sarcină să renunțe la fumat încă de dinainte să afle că este însărcinată, dar dacă sarcina apare neașteptat, atunci gravida ar trebui să renunțe la fumat când află despre acest aspect. Renunțarea la fumat poate fi dificilă, mai ales dacă femeia era fumătoare înverșunată, de aceea poate fi nevoie să ceară sfatul medicului pentru a putea renunța mai ușor la acest viciu.

Detectarea factorilor de risc pentru nașterea prematură

Gravida trebuie să întrebe medicul dacă este expusă riscului de travaliu prematur și să respecte indicațiile acestuia pentru a încerca să prevină nașterea prematură.

Învățarea simptomelor travaliului prematur

Simptomele travaliului prematur sunt, cum spuneam, aceleași cu ale travaliului care începe la termen.

Tratarea travaliului prematur

În funcție de simptomele gravidei și de vârsta gestațională a copilului, medicul poate prescrie medicamente pentru a întârzia sau a opri travaliul prematur. 

Dacă un test de urină în timpul diagnosticului de travaliu prematur dezvăluie o infecție a vezicii urinare, rinichilor sau tractului urinar, medicul prescrie antibiotice. Uneori, gestionarea infecției oprește travaliul prematur.

Dacă sarcina are mai puțin de 34 de săptămâni, medicul poate administra un medicament tocolitic pentru a suprima travaliul și pentru a oferi plămânilor fătului mai mult timp să se maturizeze. Tocoliticele pot reduce contracțiile, întârziind astfel travaliul, până la câteva zile. Sau, medicul îi poate injecta gravidei un corticosteroid numit betametazonă în braț, picior sau fese pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării plămânilor copilului.

În cazul în care sarcina are mai puțin de 32 de săptămâni și gravida prezintă semne de travaliu, medicul poate administra, prin perfuzie, magneziu, care scade riscul ca un copil prematur să aibă întârzieri în dezvoltarea neurologică și, de asemenea, poate ajuta la încetinirea contracțiilor. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stanford Children’s Health – Prematurity
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=prematurity-90-P02401
CDC - Premature Birth
https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/premature-birth/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0