Copilul nascut prematur - ce nevoi are si cum poate fi ajutat

Un copil este considerat prematur daca este nascut inainte ca sarcina sa implineasca 37 de saptamani. Copilul nascut inainte de termen este expus unor riscuri precum problemele respiratorii, infectiile, intoleranta digestiva sau probleme de auz/ vedere.

In functie de stadiul in care se afla sarcina la momentul nasterii, copiii prematuri pot fi impartiti in urmatoarele categorii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prematurul tarziu – acesta este nascut in saptamana 34-36 de sarcina. Datorita evolutiei avansate a sarcinii, acestia au, in cele mai multe cazuri, organele complet dezvoltate. Este posibil sa fie necesar sa ramana in spital pana cand ajung la greutatea ideala, pana cand respira singuri, fara probleme, si invata sa manance. Prematurul tarziu are risc scazut de complicatii, comparativ cu prematurul extrem.

Prematurul moderat – acesta este nascut intre saptamanile 32-34 de sarcina si, cel mai probabil, nu are organele complet dezvoltate. Totodata, riscul de complicatii este mai mare decat la prematurul tarziu.

Prematurul extrem – acesta este nascut inainte ca sarcina sa ajunga la 28 de saptamani. Acestia cantaresc extrem de putin, mai putin de 1 kilogram, si au cel mai mare risc de complicatii si de probleme de dezvoltare. Prematurul extrem are sanse marite de dezvoltare lenta sau de probleme de dezvoltare emotionala, mentala sau fizica.

Cum poate fi copilul prematur ajutat sa se dezvolte

O serie de factori contribuie la dezvoltarea copilului prematur. Pe langa ingrijirea medicala, si mediul in care creste, precum si relatiile cu cei din jur contribuie la dezvoltarea sa.

Cresterea intr-un mediu stabil, in care sa fie inconjurat de armonie si iubire, stimuleaza dezvoltarea copilului nascut prematur.

Trucuri care favorizeaza dezvoltarea copilului prematur:

  • Atasamentul fata de cel putin un adult
  • Alaptarea
  • Activitatile fizice
  • Timpul petrecut in aer liber
  • Ascultatul povestilor
  • Un mediu sigur, care sa ii ofere stabilitate
  • Somn suficient
  • Evitarea/ tratarea problemelor de sanatate

Asociatia Unu si Unu vrea sa transforme neonatologiile din Romania in centre de ingrijire “Family and Infant Neurodevelopmental Care”, centre in care parintii pot avea grija de copiii lor nascuti prematur.

Asociatia Unu si Unu demareaza in luna mai proiectul “ Pui de om in terapie”, un proiect inovator pentru neonatologiile din Romania. Doua sectii de terapie intensiva (Maternitatea Polizu, Institutul National pentru Sanatatea mamei si copilului si  Maternitatea Dominic Stanca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca) vor fi transformate – intr-un proces ce se va derula pe parcursul a 2 ani – in Family and Infant Neurodevelopmental Care, centre in care nu numai ca este permisa prezenta parintilor in terapie, dar acestia sunt invatati sa aiba grija de puiul lor prematur sau indelung spitalizat, evident dupa ce acesta este stabilizat.

 

 

Ce aduce nou “Pui de om in terapie”

Bebelusii prematuri, cei bolnavi si cei abandonati sunt tratati corespunzator din punct de vedere medical, insa este neglijata latura umana. Ei sunt doar pacienti, iar parintii doar vizitatori. “Prin acest proiect ne dorim sa venim in sprijinul copiilor si al parintilor. La nastere, si copilul si mama sunt intr-un moment de maxima vulnerabilitate si au nevoie unul de celalalt. Experienta tarilor care au aplicat acest concept ne-a demonstrat ca directia de a schimba neonatologiile in Family Center Care are un impact important la nivelul dezvoltarii neurologice a

copilului, a prevenirii dizabilitatilor, a atasamentului mama-copil”, spune Corina Croitoru, presedintele Asociatiei Unu si Unu, initiatoarea proiectului si cea care isi doreste ca in 5-10 ani in toate neonatologiile din Romania sa existe acest tip de centre in care parintii sa poata avea grija de copiii lor, imediat dupa nastere.

“Pui de om in terapie” ofera bebelusului bolnav sansa de a fi ingrijit de familie, ca orice nou-nascut, respectandu-i-se unul din drepturile fundamentale, acela de a nu fi separat de parintii sai (Conventia Natiunilor Unite, Drepturile copilului, 1989). Astfel, parintii nu numai ca vor fi acceptati in sectiile de terapie intensiva, dar vor practica Kangoroo care, vor asigura ingrijirea primara a copiilor, vor monitoriza copilul, il vor hrani si imbaia, il vor alina tinindu-l in brate in timpul procedurilor dureroase). Toate acestea, evident, dupa ce copilul este stabilizat si respectand fluxul normal al bebelusului, somn-activitate, prin asigurarea linistii si a intunericului corespunzatoare unei recuperari medicale optime.

Nenumarate studii realizate in Europa si in SUA au demonstrat ca transformarea neonatologiilor in centre de ingrijire Family and Infant Neurodevelopmental Care are multiple beneficii:

•       se reduce numarul zilelor de spitalizare, deci implicit scade si bugetul alocat ingrijirii unui copil prematur sau indelung spitalizat

•       dezvoltarea neurologica a acestora este mult mai buna, deci scade numarul copiilor care raman cu dizabilitati psihice sau motorii

•       cresc sansele copilului de a avea o viata mai sanatoasa

•       se diminueaza problemele de atasament si se reduc traumele separarii dintre mama si copil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0