Ce efecte adverse pot avea antidepresivele luate în sarcină

Cele mai multe femei care se pregătesc să devină mame fac tot ce pot pentru a proteja fătul în timpul sarcinii, de la adoptarea unei alimentații adecvate și până la grija față de medicamentele pe care și le administrează. Pentru că anumite substanțe nu sunt indicate în sarcină, e necesar să te adresezi medicului când nu ești sigură dacă ar trebui să iei un medicament sau nu. Dacă ești una dintre femeile care se confruntă cu depresia și te-ai întrebat ce efecte au antidepresivele asupra sarcinii, află mai multe în cele ce urmează.

De ce este importantă tratarea depresiei în sarcină?

Ca viitoare mamă, e important să discuți cu medicul tău despre orice problemă de ordin fizic sau psihic întâmpini de-a lungul sarcinii, pentru a primi recomandările necesare în ceea ce privește tratamentul. Deși partea psihică este în general neglijată, e bine ca și acest aspect să fie luat în calcul în lunile de sarcină. Depresia majoră este asociată cu riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere și creșterea încetinită a copilului. De asemenea, stările depresive flutuante netratate în timpul sarcinii cresc riscul unei femei de depresie postpartum, scurtarea perioadei de alăptare și dificultăți în a stabili o legătură afectivă cu nou-născutul.

Pentru anumite tipuri de depresie, tratamentul este reprezentat de antidepresive, însă multe femei se tem că aceste medicamente vor avea efecte adverse, afectând fătul. Ca în orice situație medicală, specialistul se va baza pe raportul risc-beneficiu. În general, riscul unui copil de a se naște cu defecte din cauza antidepresivelor luate de mamă este extrem de mic. Totuși, anumite medicamente sunt asociate cu un risc crescut de complicații pentru copil. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E bine să știi că, dacă suferi de depresie și întrerupi tratamentul în timpul sarcinii, starea psihică ți se poate deteriora într-atât încât să nu mai poți avea grijă de tine corespunzător. Astfel, dacă ai nevoie de tratament antidepresiv, medicul îți va prescrie în general un singur medicament (monoterapie), în cea mai mică doză care să fie eficientă, mai ales în primul trimestru de sarcină

Care antidepresive sunt recomandate în sarcină și care nu?

Deși specialiștii consideră că antidepresivele nu cauzează malformații, acestea pot veni cu anumite simptome neplăcute pentru nou-născut. Aproximativ 30% dintre copiii ai căror mame au luat inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei în perioada sarcinii au reacții de nervozitate, iritabilitate și dificultăți la respirație după naștere. Nu se știe dacă acestea sunt efecte ale expunerii la medicamente în timpul perioadei intrauterine sau efecte ale încetării expunerii la acestea după naștere. Aceste simptome - care, de altfel, pot să apară și la copiii ai căror mame nu au luat antidepresive în timpul sarcinii - nu sunt motiv de îngrijorare și dispar de la sine. 

Deși anumite studii asociau aceste medicamente cu un risc crescut de hipertensiune pulmonară persistentă la copil, cea mai recentă cercetare, care a inclus 3,8 milioane de femei, a arătat că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (citalopram, fluoxetina și sertralină) nu cresc riscul dezvoltării acestei malformații. 

Paroxetina, însă, pare să fie asociată cu creșterea ușoară a riscului de malformație cardiacă fetală. Studiile care au arătat acest lucru nu au luat în calcul, însă, și alți factori asociați cu depresia care ar fi putut crește acest risc și anume fumatul sau obezitatea. Totuși, este descurajată prescrierea paroxetinei în cazul femeilor însărcinate care suferă de depresie.

O altă opțiune de medicamente antidepresive pentru perioada sarcinii sunt inhibitorii recaptării serotoninei și norepinefrinei (duloxetină, venlafaxină). Totuși, dacă aceștia sunt administrați în ultimul trimestre de sarcină, cresc riscul de hemoragie postpartum. Și prescrierea inhibitorilor monoaminoxidazei (fenelzină, tranilcipromină) este descurajată în perioada sarcinii, deoarece pot avea ca efecte adverse încetinirea creșterii fătului. 

Benzodizepimele (diazepam, alprazolam, clonazepam etc.) ar trebui evitate a fi luate în cantități mari în timpul sarcinii, deoarece pot avea efecte adverse asupra nou-născutului, precum tulburările respiratorii. De asemenea, acidul valproic, folosit pentru tratarea tulburării bipolare, are riscuri semnificative pentru dezvoltarea fătului. Administrarea acestui medicament crește cu aproximativ 10% riscul de defect de tub neural și influențează negativ IQ-ul copilului.

În ceea ce privește riscul de autism al copilului asociat cu administrarea antidepresivelor de către mamă în timpul sarcinii, cercetările încă nu sunt concludente. Majoritatea studiilor au arătat că riscul este foarte scăzut, în timp ce altele au concluzionat că este inexistent.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/antidepressants/art-20046420
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/antidepressants-and-pregnancy-tips-from-an-expert 
https://www.verywellmind.com/antidepressants-and-pregnancy-1065371

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0