10 medicamente ce pot avea efecte adverse în combinație cu unele alimente 

Luați medicamente în fiecare zi? Atenție la ce mâncați! Ca medic geriatru pot să declar că mare parte din vârstnicii din țara noastră iau mai mult de trei tipuri de “pilule” pe zi, în unele cazuri ajungând  și la peste 10 pastile.

La vârstnici trebuie acordată și mai mare atenție, întrucât modificările fiziologice legate de îmbătrânire influentează absorbția, distribuția, metabolismul și excreția de medicamente, dar acestea sunt influențate și de anumite produsele alimentare.
  
Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți atunci când urmați un tratament cronic sau temporar cu diverse medicamente, pentru că uneori aceste greșeli va pot pune sănătatea și chiar viață în pericol.   

1. Warfarină și vitamină K 

Warfarină (Coumadin) este un medicament pentru “subtierea“ sângelui care ajută la tratarea și prevenirea formării cheagurilor de sânge, prevenind accidentele vasculare. Anumite alimente, în special cele bogate în vitamină K, pot însă diminua eficacitatea warfarinei. Cele mai mari concentrații de vitamină K se găsește în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varză, spanac, napi verde, varză de Bruxelles, broccoli, ceapă verde, sparanghel, și andive. 

De exemplu, dacă un  pacient începe o cură de slăbire bazată pe mult mai multe verdețuri, sau acum, în perioada Postului manânca mai multe verdeturi  decât de obicei, aportul lor de vitamină K va crește, iar acest lucru va contracara acțiunea warfarinei.

2. Insulină, diabetice orale și consumul de alcool 

O băutură alcoolică poate crește sau prelungi efectele insulinei sau a agenților diabetici orale (pastile) și duce astfel la hipoglicemie. Acțiunea alcoolului de scădere a glicemiei poate dură între 8 și 12 ore. Simptomele de hipoglicemie includ nervozitate, transpirații, tremurături, foame intensă, slăbiciune, palpitații, confuzie, somnolentă și în cele din urmă comă. 

Cu aprobarea unui medic, iar în lipsa altor condiții de sănătate, cum ar fi pancreatită, trigliceridele crescute, și neuropatie, adulții mai în vârstă cu diabet zaharat pot fi în măsură să se bucure de pană la două pahare de alcool slab pe zi, precum o halbă mică de bere, un pahar de de vin. Persoanele pot reduce  acest risc consumând  băuturile alcoolice în timpul mesei sau servind o gustare, impreună cu băutură. 

În plus, anumite medicamente diabetice orale, cum ar fi clorpropamida (Diabinese) poate provocă amețeli, înroșirea feței și greată atunci când sunt luați impreună cu alcool. 

3. Digoxină și dietele cu multe fibre și ierburi 

Digoxina este utilizată pentru a consolida contracția mușchiului cardiac, încetinește ritmul cardiac și stimulează un flux circulator optim  în toate  țesuturile organismului. 

Fibre alimentare, mai ales fibrele insolubile cum ar fi tărâțele de grâu, pot încetini absorbția de digoxină și reduc eficacitatea acestuia. Pentru a preveni acest lucru, bătranii ar trebui să ia Digoxin la cel puțin o oră înainte sau două ore după o masă. 

Utilizarea de plante medicinale poate afecta, de asemenea, digoxina. De exemplu, ginseng-ul poate ridica nivelurile sanguine cu pană la 75%, în timp ce sunătoarea scade concentrațiile sanguine ale acestui drog cu 25%. 

Este important ca pacientul să recunoască semnele de toxicitate. Acestea includ colorarea vederii în galben, apariția de halouri în jurul obiectelor, precum și slăbiciune, confuzie, amețeli și greată și vărsături. 

4. Statinele și Grapefruit-ul 

Statinele sunt medicamente eficiente care scad colesterolul în exces. Consumul de suc de grapefruit sau grapefruit-urile proaspete cresc cantitatea de statine din sânge și duc la efecte secundare potențial mai mari ale acestor medicamente. 

Efectele secundare ale statinelor includ dureri musculare și anomalii hepatice reflectate la niveluri ridicate ale transaminazelor (ser-glutamic oxaloacetică și ser transaminază piruvic glutamic). 

Această interacțiune este deosebit de puternică cu simvastatina (Zocor) și lovastatină (Altoprev), mai blânde cu atorvastatina (Lipitor) și inexistentă pentru pravastatină (Pravachol), deci este important pentru bătrani de a dacă medicamentele lor cu statine prescrise interacționează, înainte de a renunța la grapefruit, care este atât de bogat în vitamină C. 

5. Blocantele canalelor de calciu și grapefruit 

Blocantele canalelor de calciu sunt prescrise pentru tensiune arterială ridicată. Un element natural care se găseste în grapefruit acționează  asupra unei enzime intestinale numită CYP3A4, care modifică defalcarea blocantelor canalelor de calciu, rezltand o creștere a  nivelului lor , cu un risc crescut de reacții adverse grave. 
De exemplu, un singur pahar de suc poate reduce nivelurile de CYP3A4 cu aproape 50%. Acest efect se disipa încet. Un studiu a indicat faptul că o treime din impactul asupra CYP3A4 din sucul de grapefruit a fost incă evident 24 de ore mai târziu. 

Același efect se pare că îl au și tangerinele, o încrucișare între un pomelo, mandarină, grapefruit și portocale Sevilla, un citric utilizat și pentru a face marmelade, pot avea aceleași efecte nocive că grapefruit atât pe statine și blocantele canalelor de calciu. 

6. Medicamentele pentru disfuncții erectile și grapefruit 

Cu toate că nu este suficient de explorat clinic, dovezile indică faptul că sucul de grapefruit influențează în sensul creșterii nivelurile efectelor medicamentelor utilizate pentru disfuncție erectilă, cum ar fi sildenafil (Viagra). Acest lucru poate părea ca un avantaj pentru unii, dar s-ar putea însoți de declanșarea de dureri de cap, înroșirea feței, sau tensiune arterială scăzută. 

7. Acetaminofen și alcool 

Acetaminofen (paracetamol) și alcoolul nu se amestecă. 
Două sau mai multe băuturi alcoolice pe zi pot crește toxicitatea hepatică a paracetamolului. Această toxicitate se poate întâmplă chiar și în cazul în care un pacient ia mai puțin decât maximum 4 grame, sau opt tablete, de paracetamol pe zi. Această interacțiune poate fi problematică în special la persoanele în vârstă, deoarece capacitatea ficatului de a diminua concentrația medicamentelor scade odată cu vârstă.  

8. Antibioticele și produse lactate 

Produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul, brânza pot întârzia sau preveni absorbția de antibiotice, cum ar fi tetracicline și ciprofloxacina (Cipro). Acest lucru se întâmplă deoarece calciul din aceste alimente se leagă la antibiotice atunci când ajunge în stomac și intestinul subțire superior, formând un compus insolubil. 

Pentru a evita problemele, se recomandă luarea unui antibiotic cu o oră înainte sau două ore după masă. 

Cu toate acestea, nu este necesar să se evite laptele și produsele lactate cu toate antibioticele. De exemplu, este recomandat că metronidazol (flagyl) ar trebui să fie luate cu apă sau lapte pentru a preveni indigestiile. 

9. IMAO și tiramina 

Alimentele care conțin inhibitorii de monoaminoxidază sunt un tip mai vechi de antidepresiv prescris, deși mai puțin frecvent utilizat astăzi, din cauza efectelor lor secundare grave. 

Produsele alimentare care conțin tiramina, un aminoacid, cum ar fi unele vinuri roșii, bere de malț, pește afumat, brânzeturi în vârstă și fructe uscate, pot provoca o criză de hipertensiune sau creștere severă și periculoasă a tensiunii arteriale atunci când este luat cu această clasă de antidepresive. 

10. Antitiroidiene și alimentele bogate în iod 

Medicamente antitiroidiene sunt compuși care interferează cu producția organismului de hormoni tiroidieni, reducând astfel simptomele de hipertiroidie. Conform cercetătorilor, dietele bogate în iod împiedică efectul acestora în remiterea simtomatologiei hipertiroidismului la acești pacienți. 

Medicamente antitiroidiene actionează prin prevenirea absorbției de iod în stomac. O dietă bogată în iod necesită doze mai mari de medicamente antitiroidiene. Cu cât este mai mare doză de medicamente antitiroidiene, cu atât mai mare incidență efectelor secundare care includ erupții cutanate, urticarie și boli de ficat. Cele mai bogate surse alimentare de iod sunt fructele de mare și algele marine. Iodul este present bineînțeles și în sărea iodată și într-o măsură mai mică, în ouă, carne și produse lactate.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0