Cum iti pregatesti "bagajul" genetic de calitate, daca iti doresti un copil in viitorul apropiat

Din a treia luna de gestatie, daca bebelusul este de sex feminin, atunci are deja formate ovocitele din ovare. Sunt celulele reproducatoare de care va avea nevoie in viata adulta. In acest moment, se decide valoarea... bagajului genetic al viitoarei fetite.

bagaj-genetic

Ce trebuie sa mancam pentru o sarcina sanatoasa?

Pentru un material genetic de calitate al copilului, mama trebuie sa aiba o alimentatie corecta. Ulterior, fetita are nevoie de aceeasi alimentatie de calitate pana la momentul reproducerii. Si ideal ar fi sa evite tigarile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In schimb, viitorul tatic, care furnizeaza 50% din gene, isi poate influenta materialul genetic intr-un timp scurt. Spermatozoizii se formeaza in doar doua luni, iar in aceasta perioada este vital ca barbatul sa aiba o viata... curata.

Se stie ca alimentatia influenteaza materialul genetic, asa ca, cel putin cu un an inainte de conceptie, renuntati la produsele inalt industrializate, la alcool si la tigari. In aceasta perioada, se elimina inclusiv metabolitii rezultati din aceste produse, in cazul ambilor parteneri.

Suplimente alimentare utile

Mama trebuie sa isi asigure inainte de conceptie acidul folic, care se ia din carne, cereale si leguminoase. Iar dupa conceptie, rolul mamei devine crucial. Din alimentatie nu trebuie sa-i lipseasca, in primul rand, proteinele. Acestea influenteaza greutatea la nastere a copilului si dezvoltarea intrauterina.

Pana in ultima luna de sarcina aveti nevoie de 120 de grame de proteine zilnic. Se iau din 400 de mililitri de produse lactate fermentate, un ou pe zi si 100-120 de grame de carne slaba. De asemenea, aveti nevoie zilnic de leguminoase care contin proteine - fasole, mazare, linte - si de ciuperci. Din proteine se construiesc celulele fatului, globulele rosii (numite si eritrocite) si tot ele transporta oxigenul. De asemenea, toate substantele toxice sunt eliminate din organism tot prin intermediul proteinelor.

In plus, in cele 9 luni, proteinele mai au o calitate. Cantitatea de proteine ingerata de mama in timpul sarcinii ii influenteaza capacitatea de alaptare. Alimentatia proteica va asigura si necesarul de fier hemic, cel pe care il folositi optim.

Pe zi, un adult normal utilizeaza 1 gram de fier. In cazul gravidelor, necesarul este dublu.

Alimentatia femeii de dinainte de conceptie influenteaza ADN-ul bebelusului ei

Un studiu din 2014 a aratat ca influentele cele mai mari ale anumitor alimente asupra dezvoltarii copilului pot sa aiba loc chiar inainte de conceptie.

Cercetatorii care au studiat alimentatia femeilor din Gambia au descoperit ca functionarea genelor copiilor acestora s-a modificat, in functie de nutrientii pe care mamele i-au consumat inainte de a ramane insarcinate, potrivit lucrarii de cercetare care a fost publicata in jurnalul "Nature Communications".

Autorul principal al acestui studiu, Branwen Hennig, a declarat ca rezultatele obtinute de colegii sai reprezinta prima demonstratie facuta pe oameni care arata ca starea mamei (din punct de vedere nutritional) la momentul conceptiei poate sa modifice modul in care genele bebelusului ei vor fi interpretate, acest lucru putand avea un impact asupra intregii vieti.

Cum poate dieta unei mame sa afecteze ADN-ul bebelusului?

Cheia consta in epigeneza (conceptie evolutionista conform careia embrionul se formeaza treptat, prin diferentieri succesive de parti noi, pe baza informatiei genetice), care afecteaza modul in care genele sunt exprimate. Unele trasaturi sunt transmise direct de la parinte la copil, spun expertii. Acest studiu s-a axat pe procesul epigenetic de metilare a ADN-ului, in care un compus chimic numit grup de metil este adaugat spiralelor de ADN.

Anumiti nutrienti importanti, printre care si folatul (sau acidul folic) si vitaminele B2, B6 si B12 fac ca acest proces sa fie posibil. Chiar daca pare un lucru intamplator, variatiile aparute in dietele femeilor studiate au influentat foarte mult makeup-ul genetic, deoarece unii dintre acesti nutrienti importanti erau disponibili doar in anumite perioade ale anului.

Cercetatorii au impartit femeile insarcinate pe care le-au studiat in doua grupuri: unul alcatuit din femeile care au conceput in perioada de varf a sezonului ploios si un grup cu femei care au conceput in perioada de varf a sezonului secetos.

Apoi cercetatorii au testat sangele femeilor, pentru a depista prezenta si concentratiile nutrientilor vitali. Dupa nastere, au fost testati foliculii de par si sangele bebelusilor cu varste intre doua si opt luni. Bebelusii conceputi in sezonul ploios aveau niveluri mai mari de metilare a ADN-ului, ca rezultat al faptului ca mamele lor au avut niveluri mai mari ale nutrientilor in timpul sarcinii.

Acest studiu nu dezvaluie secretul dietei ori alimentatiei ideale in timpul sarcinii, insa sa retinem ca exista anumite lucruri pe care toate femeile care asteapta un bebelus le pot face pentru a-si imbunatati atat starea lor de sanatate, cat si pe cea a copiilor lor. Mentinerea unui indice de masa corporala este esentiala, alaturi de mese bine echilibrate, de activitatea fizica regulata si de administrarea tuturor vitaminelor prenatale recomandate de medicul specialist.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

Studiul "Maternal nutrition at conception modulates DNA methylation of human metastable epialleles", publicat in Nature Communications, autori: Paula Dominguez-Salas, Sophie E. Moore, Maria S. Baker, Andrew W. Bergen, Sharon E. Cox, Roger A. Dyer, Anthony J. Fulford, Yongtao Guan, Eleonora Laritsky, Matt J. Silver, Gary E. Swan, Steven H. Zeisel, Sheila M. Innis, Robert A. Waterland, Andrew M. Prentice & Branwen J. Hennig.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0