8 probleme întâlnite în alăptare

Alăptarea, deși unul dintre momentele cele mai speciale ale perioadei de maternitate, poate fi un process dificil și cu multe obstacole. Dacă te confrunți cu anumite probleme de alăptare, este important să știi că majoritatea acestora sunt frecvent întâlnite și au o rezolvare. Majoritatea mămicilor întâmpină anumite probleme sau, pur și simplu, disconfort la alăptare, și este important să discuți despre acestea cu medicul tău sau cu persoane apropiate, cum ar fi prietene care au trecut, la rândul lor, prin acest proces. 

Află, în cele ce urmează, care sunt cele mai des întâlnite opt probleme care pot apărea în perioada alăptării. 

1.    Alăptarea poate fi dureroasă

Există multe cauze potențiale pentru care procesul alăptării poate fi unul dureros, de la probleme de înțărcare și până la mastită (inflamație dureroasă a țesutului mamar). Chiar dacă durerea survenită la alăptare nu face parte din mersul normal al lucrurilor, și este bine să discuți cu medicul despre această problemă, nu este un aspect rar întâlnit. Așadar, dacă resimți durere în timp ce alăptezi, poate fi de ajutor să cauți opțiuni de rezolvare a problemei, precum consultanță din partea unui specialist în lactație, care îți poate da sfaturi cu privire la poziția de înțărcare a bebelușului sau îți poate recomanda soluții de atenuare a durerii. 

Este important să mergi la medic în cazul în care faci febră, simți un nodul la palparea sânilor sau prezinți alte semne de infecție. Medicul este singurul în măsură să îți prescrie un tratament adecvat, dacă este necesar. 

2.    Fluxul abundenț de lapte poate fi o problemă

Fluxul abundent de lapte este adesea un reflex normal, în perioada alăptării. Unele mămici pot manifesta un reflex mai pronunțat, în timp ce, pentru altele, producția de lapte în sine este o problemă. 
Dacă întâmplini probleme de flux abundent al laptelui, poți încerca să te așezi într-o poziție cât mai joasă atunci când alăptezi, pentru ca laptele să curgă mai încet. De asemenea, poți încerca să folosești cât mai des pompa de lapte, așa încât, atunci când alăptezi, volumul de lapte să fie mai mic. În schimb, dacă, atunci când folosești pompa, laptele nu curge în abundență, ține minte că este important să te odihnești, să mănânci și să ai un somn regulat. Toate aceste practici te pot ajuta și în controlul laptelui. 

3.    Limba scurtă poate fi o provocare la alăptat

Limba scurtă, cunoscută și ca anchiloglossia, se referă la o legătură de țesut între limbă și partea inferioară a cavității bucale, care, uneori, poate limita capacitatea limbii sugarului de a se mișca, în așa fel încât să poată suge laptele corect. În acest caz, este important să vorbești cu medicul tău sau cu un specialist în lactație, ambii putând să îți ofere soluții pentru facilitarea alăptării la sân. 

De exemplu, specialistul în lactație îți poate sugera anumite poziții de alăptare care funcționează mai bine atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Medicul, în schimb, poate elimina chirurgical legătura limbii sau îți poate oferi un plan de suplimentare alimentară a celui mic, până când reușești să găsești o poziție de alăptare și/sau de înțărcare potrivite, care să îi faciliteze bebelușului accesul la lapte.  

4.    Durerile de sfârcuri pot fi, și ele, rezolvate

La fel ca durerile de sân, cele de sfârcuri pot fi consecința mai multor cauze, de la o înțărcare nefericită, până la folosirea unui sutien sau a unei bustiere de susținere nepotrivite. Dacă resimți dureri pronunțate de sfârcuri, în timpul alăptării, poți discuta despre acest aspect cu medicul tău sau poți opta pentru sfatul specialistului în lactație. De asemenea, există numeroase soluții farmaceutice disponibile pentru această problemă, precum creme, unguente și balsamuri speciale pentru zona sfârcurilor, ce pot fi aplicate după fiecare sesiune de alăptare. 

5.    Înțărcarea optimă este un proces de cursă lungă

Este important să ai în vedere faptul că alăptarea este, în sine, un proces de învățare, atât pentru mama, cât și pentru copil. Din acest motiv, nu te poți aștepta la o înțărcare perfectă din prima încercare. Dimpotrivă, e bine să înțelegi din timp că acest proces implică, din partea ta, răbdare, exercițiu și descoperirea poziției de alăptare ideală pentru tine. Până la acomodarea cu acest proces și obținerea înțărcării potrivite, alăptatul poate fi dureros iar laptele nu se va transfera, mereu, foarte bine. 

6.    Picurarea involuntară a laptelui nu e o rușine

Picurarea involuntară a laptelui este o consecință des întâlnită a fluxului abundent de lapte și se poate întâmpla oricând, chiar și în public. Dar acest lucru nu ar trebui să te intimideze. În plus, există soluții.  De multe ori, laptele picură involuntar atunci când sutienul se freacă de sâni sau în primele săptămâni de la venirea laptelui, când volumul de lichid este mai mare. Uneori, se poate întâmpla și dacă se creează o pauză prea mare între două alăptări. De aceea, se recomandă pomparea laptelui între sesiunile de alăptare.

Cu toate acestea, dacă ți se întâmplă să remarci stropi de lapte pe bluză, tot ce trebuie să faci este să aplici o ușoară presiune, cu palmele pe zona sânilor, iar picuratul se va opri. De asemenea, poți purta absorbante special concepute pentru sâni pentru perioada de alăptare. Și, nu uita, nu este un motiv de rușinare, ci un fenomen perfect normal pentru o proaspătă mămică.  

7.    Stimularea cea mai bună a laptelui (atunci când cantitatea e mică) este cererea 

Un motiv major pentru care multe mămici nu livrează o cantitate suficient de mare de lapte este pentru că acesta nu este drenat în mod des. Sânii produc lapte pe principiul cerere-ofertă, deci cu cât alăptezi și pompezi lapte mai des, cu atât se va produce mai mult lapte. Dacă te confrunți, în continuare, cu această problemă, poți discuta cu un specialist în lactație sau cu medicul tău și poți, de asemenea, lua un supliment cu efect galactogog.

8.    Mastita trebuie tratată de medic

După cum spuneam mai devreme, mastita reprezintă o inflamație a țesutul mamar care duce la infecție și apare adesea atunci când canalele de lapte, de la nivelul sânului, se blochează cu lapte care nu a fost drenat pe o perioadă mai lungă de timp. 

Mastita poate apărea și pe fondul unei infecții bacteriene și se manifestă prin dureri pronunțate, roșeață și inflamație a sânilor. Este important, dacă remarci aceste simptome, să mergi la medic. E posibil să ai nevoie de antibiotice, după care poți relua procesul de alăptare normal, potrivit indicațiilor medicului. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Is Breastfeeding Supposed to Be This Painful? Plus Other Nursing Issues
https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breastfeeding-problems 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0