3 retete pentru copilul de 1 an

Un copil in varsta de 1 an are nevoie de un aport de 1000 de calorii pe zi, impartit in 3 mese principale si 2 gustari. Intrucat obiceiurile alimentare ale copiilor nu sunt deloc batute in cuie, parintele are nevoie de rabdare si multa toleranta pentru a face fata provocarilor de zi cu zi.

Copilul trebuie sa fie incurajat sa manance, insa nu trebuie sa fie obligat sau sa se simta presat sa o faca. Acesta trebuie, la varsta de 1 an, sa aiba acces la toate grupele alimentare la care are acces un adult, insa e recomandat sa fie lasat sa isi aleaga singur ce doreste sa consume.

Bineinteles, alimentele servite nu trebuie sa fie foarte calde, dar nici foarte condimentate, dulci sau bogate in grasimi.

Pentru a-l incuraja sa manance si alimente pe care obisnuieste sa le refuze, parintele trebuie sa ii ofere alimentele prezentate sub diverse forme. Gatirea unor preparate ce pot fi considerate apetisante de catre micuti poate fi de ajutor in starnirea apetitului.

Iata 3 retete interesante, gustoase, insa totodata sanatoase, pe care le poti pregati pentru copilul de 1 an:

Reteta de chiftelute din cartof, linte si orez

Ingrediente:

  • 1 cana de cartof dulce copt
  • 1 cana de orez brun fiert
  • ½ cana de branza data pe razatoare
  • ¼ cana de linte fiarta
  • 1 lingura de sfecla rosie data pe razatoare
  • 1 cana de pesmet

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Acopera o tava cu hartie de copt.

Paseaza cartoful dulce intr-un bol, amesteca-l apoi cu orezul, branza, lintea si sfecla rasa. Formeaza din acest amestec chiftelute suficient de mici incat copilul sa le poata tine in mana, apoi inveleste-le intr-un strat de pesmet si pune-le intr-o tava.

Introdu tava la cuptor si gateste chiftelutele timp de 25 de minute. La jumatatea pregatirii acestora, le poti intoarce pe partea cealalta. Scoate-le apoi, lasa-le la racit si serveste-l pe cel mic.

 

 

Reteta de mini-fritatta

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 2 cani de faina
  • 1 ¼ lingurita de sare
  • ½ cana de ulei de masline extravirgin
  • 1/3 cana de apa rece

Pentru umplutura:

  • 6 oua
  • 1 mana de ceapa
  • branza Cheddar, dupa gust
  • putin lapte

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Da branza pe razatoare, apoi toaca ceapa verde. Bate ouale intr-un bol, cu putin lapte. Adauga ceapa verde si branza Cheddar rasa.

Intr-un blender, pune faina, sarea si uleiul de masline si transforma-le intr-un amestec cu textura faramicioasa. Adauga treptat apa si foloseste blenderul pentru a obtine o coca.

Ai nevoie de o tava cu forme de briose. Unge-o cu putin unt, apoi ia coca din blender si acopera suprafata fiecarei forme de briosa. Umple aluatul de briosa cu amestecul de oua baute, ceapa si branza.

Coace fritatta sub forma de briose timp de 20-25 de minute, adica pana cand suprafata sa capata o crusta cu un aspect placut, auriu. Scoate briosele din forma, lasa-le la racit si serveste-l pe cel mic.

Reteta de sandvis cu avocado si banana     

Ingrediente:

  • 2 felii de paine integrala
  • ½ avocado copt
  • 1 banana coapta

Prajeste putin painea integrala. Paseaza avocado si banana intr-un bol, apoi unge o felie de paine cu acest amestec si acoper-o cu cealalta felie de paine. Foloseste cutitul pentru a taia sandvisul pe jumatate sau chiar in 4 si ofera-l celui mic pe post de gustare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0