Insuficiența ovariană: cauze, simptome și tratament

Insuficientă ovariană primară este caracterizată de încetarea activității normale a ovarelor înaintea împlinirii vârstei de 40 de ani. Pentru insuficientă ovariană unii medici mai folosesc și denumirea de menopauză prematură, însă această denumire nu este chiar corectă. Asta pentru că femeia care intră la menopauză nu va mai avea niciodată un ciclu menstrual normal și nu mai poate rămâne însărcinată. În ceea ce privește, însă, o femeie cu insuficiență ovariană, aceasta poate avea ciclu menstrual, chiar dacă nu unul regulat și poate rămâne însărcinată, chiar dacă șansele ei sunt reduse.

Care sunt cauzele care duc la insuficieța ovariană

În mod normal, ovarele asigură ovule până la vârsta medie de 51 de ani a femeii. Insuficiența ovariană apare la femeile mai tinere, cu vârste de până în 40 de ani, și cauzează infertilitate. Cauza exactă a declanșării insuficienței ovariene nu este cunoscută până în prezent. În unele cazuri, aceasta este asociată cu afecțiuni autoimune sau cu boli genetice. Chimioterapia și radioterapia, folosite în tratarea cancerului, pot să cauzeze, de asemenea, insuficiență ovariană.

Simptomele în insuficiența ovariană

Primul semn al insuficienței ovariene este dereglarea ciclului menstrual sau chiar amenoreea (lipsa menstruației). Celelalte simptome ale insuficienței ovariene sunt similare cu cele ale manopauzei:

  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Irascibilitate
  • Probleme de concentrare
  • Scăderea libidoului
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Uscăciune vaginală

În cele mai multe cazuri, insuficiența ovariană este depistată abia atunci când femeia dorește să obțină o sarcină și, în timp, observă că nu reușește să rămână însărcinată.

Tratament insuficiență ovariană

Din păcate, numai 5-10% dintre femeile care suferă de insuficiență ovariană pot rămâne însărcinate fără să aibă nevoie de vreo intervenție medicală de fertilizare; în cazul acestora, ovarele își reiau activitatea în mod spontan, funcționând normal din nou. Din păcate, niciun tratament nu a fost descoperit încă pentru creșterea fertilității femeilor care suferă de această afecțiune.
Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de deficitul de estrogen (bufeuri, uscăciune vaginală) se poate folosi terapia hormonală, care înlocuiește estrogenul. Terapia hormonală este însă contraindicată femeilor fumătoare de peste 35 de ani, dar și femeilor cu hipertensiune sau cu diabet întrucât prezintă prea multe riscuri.

În cazul folosirii terapiei de înlocuire a estrogenului, tratamentul se continuă până la vârstă de 50 de ani, adică până la vârstă normală de menopauză. Înlocuirea estrogenului poate fi făcută atât pe cale orală, prin pilule, cât și prin plasturi care se aplică pe piele sau prin inel vaginal. Folosirea plasturilor și a inelului vaginal reduce riscul de embolism pulmonar sau tromboză. De asemenea, pentru că oasele trebuie ținute în stare bună, medicul ar putea recomanda adminstrarea unor suplimente de calciu și vitamina D. Pentru femeile între 19 și 50 de ani se recomandă 1000 mg de calciu zilnic, luat din mâncare sau suplimente alimentare. În ceea ce privește vitamina D, doza zilnică este undeva între 600 și 800 UI. De asemenea, este indicată renunțarea la fumat.

Complicații insuficiență ovariană

Insuficiența ovariană vine la pachet cu o serie de riscuri și complicații. Oasele, sistemul endocrin precum și sănătatea cardiovasculară pot avea de suferit din cauza insuficienței ovariene.
Efectele asupra oaselor - pierderea funcției ovariene la o vârstă tânără afectează structurile osoase. Deficitul de estrogen afectează în mod negativ densitatea osoasă, crescând riscul de fracturi precum și de afecțiuni precum osteoporoza. Din acest motiv, e bine să discuți cu medicul despre opțiunile pe care le ai de păstrare a sănătății oaselor.

Riscul de afecțiuni cardiovasculare - studiile arată că prsoanele care suferă de deficit de estrogen la o vârstă fragedă au risc cardiovascular crescut. Riscul de afecțiuni endocrine - în jur de 20% dintre pacientele cu insuficiență ovariană au de-a face cu hipotiroidismul, în special cu tiroidita Hashimoto sau alte afecțiuni ale sistemului endocrin. Riscul de afecțiuni autoimune - și riscul de afecțiuni autoimune este asociat cu insuficiența ovariană. Printre afecțiunile autoimune care apar odată cu insuficiența ovariană se află: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic ori sindromul de ochi uscat.
Un diagnostic de insuficiență ovariană poate fi devastator pentru femeile care îți doresc să devină mame, așa că, dacă te afli în această postură, e bine să discuți cu partenerul și să stabiliți împreună ce alte opțiuni aveți pentru a deveni părinți. Puteți lua în calcul, de exemplu, fertilizarea in vitro utilizând ovule donate.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0