Cum tratezi uscăciunea vaginală după histerectomie sau menopauză?

Femeile și partenerii lor, în mod indirect, se confruntă adesea cu uscăciunea vaginală după o histerectomie sau după ce femeia a intrat la menopauză. Iată ce poți să faci dacă te confrunți cu această problemă.

Pe lângă menopauză sau histerectomie, există mai mulți alți factori care contribuie la uscăciunea vaginală, cum ar fi:

•    Alăptarea
•    Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele sau contraceptivele orale
•    Chimioterapia
•    Stresul

TESTARE PCR COVID-19

Cum se manifestă uscăciunea vaginală:

- Senzație de uscăciune

- Senzație de mâncărime

- Senzație de arsură

- Durere în zona genitală (fără act sexual sau în timpul contactului sexual).

Denumirea medicală a uscăciunii vaginale la femeile aflate în postmenopauză este atrofia vaginală. Atrofia vaginală poate avea un impact negativ asupra vieții tale sexuale, deoarece poate provoca relații sexuale dureroase sau inconfortabile. Este posibil să nu te simți la fel de mulțumită sau dispusă să participi la sex, iar partenerul tău poate fi afectat și el.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

În cazul histerectomiei, dacă o femeie suferă o „histerectomie totală” - în care totul (uter, trompele uterine și ovarele) a fost scos, cantitatea de estrogen rămasă în corp este foarte scăzută. Acest lucru face ca mucoasa vaginului să se subțieze și să devină mai puțin elastică. Când vaginul devine uscat și mai puțin elastic, poate rezulta un act sexual dureros. De asemenea, țesuturile tind să se cicatrizeze și să se micșoreze din cauza lipsei de estrogen.

Uneori, o femeie ar putea avea o formă de endometrioză foarte gravă. Această afecțiune presupune existența unui țesut asemănător endometrului în exteriorul uterului femeii. Mucoasa se poate dezvolta pe organele pelvine, provocând cicatrici ale țesuturilor acelor organe. Chiar dacă o femeie a suferit o histerectomie totală și i s-au îndepărtat toate organele, țesutul cicatricial poate reapărea. În timpul actului sexual, femeia poate resimți durere din cauza atingerii țesutului cicatricial respectiv.

Uscăciune vaginală și orgasmul după histerectomie

Dacă ai suferit o histerectomie, nu înseamnă că nu mai poți avea orgasm. Încă ai clitorisul și labiile, care sunt extrem de sensibile.

Nu se știe ce rol joacă colul uterin în orgasm. Unii experți au susținut că îndepărtarea colului uterin poate avea un efect advers, dar alții au descoperit că nu.

Într-un studiu care a comparat diferite metode chirurgicale de histerectomie, unele femei au observat o plăcere sexuală redusă. Aceasta a inclus o satisfacție redusă atunci când partenerul lor a pătruns în vagin, un vagin uscat și orgasme mai puțin intense. Dacă, înainte de histerectomie, aveai contracții uterine vizibile în timpul orgasmului, este posibil ca acum să observi lipsa lor. 

Chirurgul te poate sfătui să faci exerciții pentru planșeul pelvian pentru a te ajuta la recuperare. Aceste exerciții pot, de asemenea, tonifica mușchii vaginului și pot ajuta la îmbunătățirea musculaturii vaginale.

Alte femei raportează că histerectomia le-a eliminat simptomele pre-chirurgicale (cum ar fi durerea) și au avut o senzației mai intensă de relaxare și fericire.

Ce remedii există?

1. Estrogeni vaginali

Unul dintre tratamentele pentru această problemă ar fi utilizarea unor estrogeni vaginali. O cantitate foarte mică este absorbită de organism, deci sunt foarte siguri de folosit. ”Am folosit acest tratament chiar și pentru femeile care au avut cancer la sân, deoarece foarte puțin din estrogen este absorbit. Dar îngroașă țesuturile vaginale și le face mai elastice, contribuind la reducerea actului sexual dureros după histerectomie”, explică medicul ginecolog Paul Chandler. 

Medicul îți va prescrie un estrogen local, pe care îl introduci direct în vagin. Acesta poate fi sub formă de:
 
•    Inel vaginal
•    Gel vaginal
•    Cremă vaginală
•    Comprimat vaginal

2.  Lubrifianți pe bază de apă sau silicon

La femeile aflate în postmenopauză sau femeilor cărora li s-au eliminat ovarele și au un nivel scăzut de estrogen, un lubrifiant vaginal pentru sex ajută foarte mult. ”Nu utilizați vaselină, deoarece acest lucru poate înrăutăți durerea. Folosiți un lubrifiant pe bază de apă sau silicon. Cei mai buni sunt lubrifianții solubili în apă și fac o mare diferență pentru femeile aflate în menopauză sau pentru femeile care au suferit o histerectomie și nu mai au niveluri adecvate de estrogen”, recomandă dr. Chandler.

3. Activitate sexuală regulată

O viață sexuală activă te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea vaginală generală. Poți folosi pentru acest lucru inclusiv un dispozitiv ca vibratorul. Stimularea sexuală ajută la creșterea fluxului sanguin și a secrețiilor vaginale și ameliorează uscăciunea vaginală.

Dacă faci sex cu un partener, încearcă să participi la preludiu înainte de actul sexual. Acest lucru te poate face să te simți mai excitată, astfel încât sexul să fie mai plăcut și mai confortabil. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reglarea  fluxului sanguin și a secrețiilor în vagin.

4. Abordează sexul într-un mod diferit

Ținând cont că activitatea sexuală este bună pentru sănătatea vaginală, reconsideră modul în care abordezi sexul. După cum am menționat, preludiul poate fi foarte util în pregătirea pentru actul sexual. Odată ce începi actul sexual, ia-o încet. Acest lucru le dă timp glandelor Bartholin să producă o lubrifiere mai naturală în vagin.

Poți încerca, de asemenea, alte activități sexuale care nu implică neapărat actul sexual, dar totuși îți permit să fii intim cu partenerul. Activități precum masajul, masturbarea reciprocă, sexul oral sau pur și simplu atingerea pot fi satisfăcătoare. Aceste activități sunt de obicei mai confortabile dacă simptomele de uscăciune vaginală sunt extrem de deranjante.

5. Exerciții pentru planșeul pelvian

Exercițiile pentru planșeul pelvian pot ajuta la întărirea mușchilor vaginali slabi. Cu niveluri mai scăzute de estrogen, mușchii vaginali slăbesc în timp. Exercițiile precum cele Kegel pot ajuta la relaxarea mușchilor rigizi și la întărirea celor mai slabi. Aceste exerciții contribuie, de asemenea, la creșterea fluxului de sânge în vagin.

În concluzie

•    Uscăciunea vaginală este o problemă foarte frecventă și afectează mai mult de jumătate dintre femei după menopauză
•    Totuși, unele femei pot prezenta probleme cu uscăciunea vaginală înainte de menopauză.
•    Uscăciunea vaginală este o afecțiune dureroasă care poate avea un impact asupra calității vieții sexuale și a relațiilor
•    În ciuda numărului mare de femei care se confruntă cu probleme legate de uscăciunea vaginală, este încă o problemă tăcută despre care multe se simt jenate să vorbească. Doar un sfert dintre femeile cu aceste probleme caută de fapt tratament.
•    Există o serie de tratamente eficiente care pot trata uscăciunea vaginală ușor și eficient.
•    Uscăciunea vaginală poate fi o problemă jenantă, dar trebuie abordată și merită să discuți simptomele cu medicul și cu partenerul tău.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.mcleodhealth.org/blog/helpful-tips-dryness-hysterectomy-menopause/?crb_phantom_pdf_paged=yes&single_post=yes&key=1623909442
https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/sex-after-hysterectomy/
https://www.webmd.com/women/remedies-vaginal-dryness


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0