Cele mai întâlnite simptome în endometrioză

Endometrioza afectează milioane de femei din întreaga lume. Această boală este cauzată de celulele endometriale (sau celulele mucoasei uterine), care de dezvoltă în mod anormal, în zone neobișnuite ale corpului. Țesutul acesta anormal acționează la fel ca acela din uter, eliminând mucoasa în fiecare lună. În funcție de localizarea țesutului anormal, acesta poate provoca cicatrizări masive și sângerări foarte mari prin corpul femeii.

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, adesea asociată cu ciclul menstrual al pacientei. Deși multe femei se confruntă cu crampe în timpul menstruației, cele care suferă de endometrioză descriu de obicei durerea menstruală ca fiind de departe mai pronunțată decât în mod normal. De asemenea, femeile spun că durerea aceasta se agravează în timp.

Semnele și simptomele cele mai întâlnite în endometrioză pot fi:

 • menstruații dureroase (dismenoree) - durerea pelvină și crampele pot să înceapă înaintea menstruației și se pot extinde pe câteva zile chiar și în perioada menstruației; de asemenea, femeia poate avea dureri în zona lombară și dureri abdominale;
 • durere în timpul actului sexual - durerea în timpul sexului sau după este întâlnită în endometrioză;
 • durere ce apare cu motilitatea intestinală (mișcările stomacului și intestinelor) sau cu urinarea - cel mai probabil, o femeie cu endometrioză se poate confrunta cu aceste simptome în timpul menstruației;
 • sângerări excesive - pacienta poate să se confrunte ocazional cu menstruații mai abundente (menoragie sau pierderea unei cantități excesive de sânge în timpul menstruației) sau cu sângerări între două menstruații (menometroragie);
 • infertilitate - endometrioza este în primul rând diagnosticată la unele femei care caută un tratament pentru infertilitate;
 • alte simptome: o femeie poate să se confrunte, totodată, cu oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul menstruațiilor.

Severitatea durerii tale nu este neapărat un indicator pe care te poți baza când este vorba de endometrioză. Unele femei cu o formă ușoară de endometrioză au parte de o durere intensă, pe când altele care au o formă avansată de endometrioză pot să nu simtă durere deloc sau pot avea dureri mai ușoare. Simptomele rare ale endometriozei pot include durere în piept sau faptul că femeia tușește cu sânge din cauza endometriozei din plămâni, cât și dureri de cap și/sau atacuri/convulsii din cauza endometriozei din creier.

Când să mergi la medic

Mergi la medicul tău dacă ai semnele și simptomele care pot indica endometrioza. Aceasta poate fi o boală dificil de depistat și de ținut sub control. Un diagnostic timpuriu, o echipă medicală multidisciplinară și înțelegerea diagnosticului pot să însemne un management mai bun al simptomelor tale. Nu uita că există și alte simptome care pot avea legătură cu endometrioza, iar printre acestea se numără:

 • durere în zona abdominală inferioară
 • diaree și/sau constipație
 • durere în zona lombară
 • oboseală cronică
 • menstruații neregulate sau abundente
 • urinare dureroasă
 • sânge prezent în urină (în special în timpul menstruației).

Poate fi prevenită endometrioza?

Deoarece cauza bolii este prea puțin înțeleasă în prezent, nu există modalități cunoscute prin care poate fi prevenită dezvoltarea endometriozei. Totuși, poți ține cont de câteva recomandări care s-ar putea dovedi de folos:

 • Introdu exercițiul fizic în rutina zilnică - E indicat să faci cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic, de patru sau de cinci ori pe săptămână. Se pare că mișcarea efectuată regulat, pe lângă alte beneficii, poate contribui la reducerea riscului de a dezvolta endometrioză.
 • Spune NU consumului de alcool - Studiile arată că alcoolul consumat în cantități mari poate să ducă la creșterea cantității de estrogen pe care corpul o produce, ceea ce ar putea duce mai departe la endometrioză. Femeile ar trebui să bea nu mai mult de 330 ml de bere pe zi sau 150 ml de vin.
 • Consumă des alimente bogate în acizi grași Omega 3 - Acizii grași Omega 3 sunt aliații tăi pentru un sistem reproducător sănătos. Un studiu recent sugerează că femeile care consumă o cantitate mare de acizi grași Omega 3 au un risc cu 22% mai mic de a dezvolta endometrioză, comparativ cu femeile care nu au acești acizi grași în alimentație sau care consumă de obicei cantități mai mici de Omega 3. Somonul și sardinele sunt surse excepționale de acizi grași Omega 3, însă aceștia se mai găsesc în cantități semnificative și în nuci, semințe de chia, semințe de in și tofu.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0