Cele mai întâlnite simptome în endometrioză

Endometrioza afectează milioane de femei din întreaga lume. Această boală este cauzată de celulele endometriale (sau celulele mucoasei uterine), care se dezvoltă în mod anormal, în zone neobișnuite ale corpului. Dacă ai simptome, e important să mergi la un consult ginecologic.

Țesutul anormal acționează la fel ca acela din uter, eliminând mucoasa în fiecare lună. În funcție de localizarea țesutului anormal, acesta poate provoca cicatrizări masive și sângerări foarte mari în diverse zone ale corpului femeii.

Durerea pelvină și infertilitatea, cele mai frecvente semne de endometrioză

Endometrioza este o afecțiune cronică dependentă de estrogen, caracterizată prin implantarea ectopică a țesutului funcțional care căptușește uterul (glandele endometriale și stroma) în afara cavității uterine, cele mai frecvente simptome clinice fiind durerea pelvină și infertilitatea.

Cel mai frecvent țesutul endometrial se găsește în ovare, având ca rezultat formarea chisturilor, dar poate fi găsit și în trompele uterine, ligamentele uterosacrale, tractul gastrointestinal și mai rar în pleura, pericardul sau sistemul nervos central. Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, adesea asociată cu ciclul menstrual al pacientei. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși multe femei se confruntă cu crampe în timpul menstruației, cele care suferă de endometrioză descriu de obicei durerea menstruală ca fiind de departe mai pronunțată decât în mod normal. De asemenea, femeile spun că durerea aceasta se agravează în timp.
Semnele și simptomele cele mai întâlnite în endometrioză pot fi:

Menstruații dureroase (dismenoree)

Durerea pelvină și crampele pot să înceapă înaintea menstruației și se pot extinde pe câteva zile chiar și în perioada menstruației; de asemenea, femeia poate avea dureri în zona lombară și dureri abdominale.

Durere în timpul actului sexual

Durerea în timpul sexului sau după este întâlnită în endometrioză.

Durere care apare cu motilitatea intestinală 

Durerea care apare odată cu mișcările stomacului și ale intestinelor sau cu urinarea poate fi asociată cu endometrioza. Cel mai probabil, o femeie are această afecțiune se poate confrunta cu aceste simptome în timpul menstruației.

Sângerări excesive

Pacienta poate să se confrunte ocazional cu menstruații mai abundente (menoragie sau pierderea unei cantități excesive de sânge în timpul menstruației) sau cu sângerări între două menstruații (menometroragie) cu instalarea anemiei.

Infertilitate

Endometrioza este în primul rând diagnosticată la unele femei care caută un tratament pentru infertilitate.

Alte simptome

O femeie afectată de endometrioză poate să se confrunte cu oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață, în special în timpul menstruațiilor.

Severitatea durerii tale nu este neapărat un indicator pe care te poți baza când este vorba de endometrioză. Unele femei cu o formă ușoară de endometrioză au parte de o durere intensă, pe când altele care au o formă avansată de endometrioză pot să nu simtă durere deloc sau pot avea dureri mai ușoare. 

Simptomele rare ale endometriozei pot include durere în piept sau faptul că femeia tușește cu sânge din cauza endometriozei din plămâni, cât și dureri de cap și/sau atacuri/convulsii din cauza endometriozei din creier.

Anemia se poate instala în cazul sângerării excesive, situație în care poate fi depistată și endometrioza prin asociere. Hemoleucograma sau testarea valorilor feritinei pot orienta asupra diagnosticului de anemie asociată endometriozei.

Când să mergi la medic?

Mergi la un consult ginecologic dacă ai semnele și simptomele care pot indica endometrioza. Aceasta poate fi o boală dificil de depistat și de ținut sub control. Un diagnostic timpuriu, o echipă medicală multidisciplinară și înțelegerea diagnosticului pot să însemne un management mai bun al simptomelor tale. Nu uita că există și alte simptome care pot avea legătură cu endometrioza, iar printre acestea se numără:

  • durere în zona abdominală inferioară
  • diaree și/sau constipație
  • durere în zona lombară
  • oboseală cronică
  • menstruații neregulate sau abundente
  • urinare dureroasă
  • sânge prezent în urină (în special în timpul menstruației).

Analize și investigații în endometrioză

Dacă te întrebi ce presupune consultul ginecologic pentru diagnostic în endometrioză, instrumentul de diagnostic standard rămâne laparoscopia, combinată cu o explorare a cavității abdominale și o biopsie histologică. Leziunile pot diferi ca mărime și culoare. Ele pot apărea ca vezicule roșii, albe sau limpezi. Deoarece laparoscopia de diagnostic este o procedură invazivă, implică riscuri asociate cu orice proces invaziv și poate duce, deși în cazuri rare, la complicații severe. 

După un consult ginecologic ți se pot recomanda și alte metode de diagnostic noninvazive imagistice precum rezonanța magnetică și ecografia transvaginală. Ecografia transvaginală este un instrument de diagnostic cu sensibilitate și specificitate ridicată pentru endometrioamele ovariene și permite o explorare largă a cavității pelvine și ar putea facilita, în plus, diagnosticul de endometrioză infiltrativă profundă localizată în septul rectovaginal, ligamentele uterosacrale, sacul Douglas și peretele vaginal.

În privința biomarkerilor specifici din sânge, țesut și urină care ar putea ajuta diagnosticul pentru endometrioză, CA125 este crescut la femeile care au boala, dar acest test nu reprezintă singur un test de diagnostic, întrucât CA125 poate fi crescut în mai multe afecțiuni patologice.

Hemoleucograma și testul de feritină pot semnala anemia asociată endometriozei.

Deoarece cauza bolii este prea puțin înțeleasă în prezent, nu există modalități cunoscute prin care poate fi prevenită dezvoltarea endometriozei.

Tratamentul endometriozei

Recomandarea noastră este să mergi la un consult ginecologic pentru a primi cel mai bun tratament pentru endometrioză. Tratamentul endometriozei este în general clasificat în două categorii principale, farmacologic și chirurgical. În prezent, nu există un medicament specific care ar putea inhiba progresul bolii, ci mai degrabă agenți hormonali și non-hormonali utilizați pentru a atenua simptomele și pentru a crește ratele de fertilitate.

Terapia farmacologică de primă linie propusă pentru managementul endometriozei constă în medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, progestative sau contraceptive hormonale combinate. Ca tratament medical empiric de linia a doua este utilizat un studiu de trei luni de analogi ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) pentru suprimarea simptomelor asociate endometriozei, precum danazolul.

Danazolul, un androgen folosit pentru a atenua simptomele asociate endometriozei, duce pe de o parte la atrofia formațiunilor endometriotice prin scăderea nivelului de estrogen. Pe de altă parte, nivelul de testosteron crește și pot apărea efecte secundare precum hirsutismul, adâncirea ireversibilă a vocii sau acneea, dar si alte efecte secundare ale hipogonadismului, inclusiv pierderea osoasă, bufeurile, uscăciunea vaginală și durerea de cap.

Tratamentul chirurgical ar putea fi, de asemenea, adoptat ca o potențială opțiune de management, chiar dacă implică mai multe riscuri legate de complicații.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH – Endometriosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0