Cancerul ovarian: cele 4 stadii ale bolii și tratamentul

 

Cancerul ovarian apare atunci când celulele anormale din ovare încep să se multiplice necontrolat și încep să formeze o tumoră.  Dacă este lăsată netratată, tumora se poate extinde la alte părți ale corpului. Acesta este numit cancer ovarian cu metastază.

După ce a fost diagnosticat, cancerul ovarian trebuie stadializat pentru că medicii să afle dacă boala este localizată, local avansata sau diseminată. În funcție de stadiul acestei afecțiuni, echipa multidisciplinară trebuie să aleagă cea mai potrivită terapie, bazându-se pe protocoalele terapeutice internaționale.

Care sunt stadiile cancerului ovarian?

Medicul tău este cel care stabilește în ce stadiu se află boala, în funcție de cât de departe s-a răspândit cancerul în corp. Există patru stadii, iar fiecare dintre ele are unele substadii.

Stadiul 1

Cancerul ovarian în stadiul 1 are trei substadii:
1.    Cancerul este limitat sau localizat la unul dintre ovare în stadiul 1A.
2.    Cancerul este stabilit în ambele ovare, în stadiul 1B.
3.    În stadiul 1C, există și celule canceroase care există în exteriorul ovarelor.

Stadiul 2

În stadiul 2, tumora s-a răspândit până la alte structuri din pelvis. În stadiul 2A, cancerul s-a extins la uter sau la trompele uterine. În stadiul 2B, el s-a extins până la vezica urinară sau rect.

Stadiul 3

Cancerul ovarian în stadiul 3 are trei sub-stadii:
1.    În stadiul 3A, cancerul s-a extins dincolo de pelvis către stratul care căptușește abdomenul și către nodulii limfatici din abdomen.
2.    În stadiul 3B, celulele canceroase se află în exteriorul splinei sau ficatului.
3.    În stadiul 3C, depozitele de celule canceroase sunt de cel puțin 1,9 cm și sunt observate în abdomen sau în exteriorul splinei sau al ficatului. Cu toate acestea, cancerul nu este în interiorul splinei ori al ficatului.

Stadiul 4

În stadiul 4, tumora este în metastază sau s-a răspândit dincolo de pelvis, abdomen și nodulii limfatici, la ficat sau la plămâni. În stadiul 4A, celulele canceroase se găsesc în lichidul din jurul plămânilor. Stadiul 4B este cel mai avansat dintre toate. În stadiul 4B, celulele canceroase au pătruns în interiorul splinei sau ficatului sau chiar la organe mai îndepărtate, cum ar fi pielea sau creierul.

Diagnostic cancer ovarian

Diagnosticul se pune pe baza investigațiilor imagistice precum ecografia transvaginală, examen computer tomograf (CT), rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau examen PET-CT. De asemenea, diagnosticul se stabilește și pe baza valorilor crescute ale unor proteine serice numite markeri tumorali. Printre aceștia se evidențiază CA125, a cărui valoare este asociată adesea cu prezența unui cancer de ovar, mai ales dacă pacienta este o femeie de peste 50 ani. Și alți markeri, precum HE4 sau OVA1, pot să indice diagnosticul la femeile care femeile care au chisturi ovariene.

Scorul ROMA evaluează riscul de malignitate al unei tumori pelvine, fiind un instrument de diagnostic diferențial. Un studiu recent a arătat că testul ROMA este un sistem care ajută foarte mult la detectarea cancerului ovarian epitelial (mai mult de 90% dintre cancerele ovariene sunt epiteliale) la femeile aflate post menopauză, dar nu la cele care încă nu au ajuns la menopauză. În plus, combinația dintre markerii HE4 și CA125 nu ajută mai mult la detectarea acestui tip de cancer decât HE4 singur. Diagnosticul clar se obține în urma biopsiei.

Cum poate fi tratat cancerul ovarian

Tratamentul bolii depinde de cât de departe s-a extins cancerul. O echipă de medici va determina un plan de tratament, în funcție de situația ta. Cel mai probabil, tratamentul va include două sau mai multe dintre variantele de mai jos:
•    chimioterapie
•    radioterapie
•    intervenție chirurgicală, pentru a se îndepărta tumora și pentru a se stabili în ce stadiu este cancerul
•    terapie țintită
•    terapie hormonală.

Operația în cancerul ovarian

Intervenția chirurgicală este principalul tratament pentru cancerul ovarian. Obiectivul operației este să se îndepărteze tumora, însă histerectomia (îndepărtarea completă a uterului) este adesea necesară.

Medicul tău poate recomanda, în același timp, și îndepărtarea ambelor ovare și a trompelor uterine, a nodulilor limfatici din apropiere și a altor zone de țesut pelvin. Din păcate, identificarea tuturor locurilor unde există tumori este dificilă.

Terapia țintită

Terapiile țintite, cum ar fi chimioterapia și tratamentele cu radiații, atacă celulele canceroase în timp ce provoacă prea puține leziuni celulelor normale din corp. Terapiile țintite mai nou folosite pentru a trata formele avansate de cancer ovarian includ bevacizumab și olaparib.

 

 

Sursă foto: Shutterstock.com
 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0