Sindromul de gură uscată - cauze, simptome, tratament

Senzația de uscăciune a gurii, mai ales dimineața, este o consecință a scăderii fluxului salivar și poate fi determinată de diverși factori, precum stresul cotidian, hidratarea precară sau consumul de anumite medicamente. De asemenea, un somn agitat poate determina apariția sindromului de gură uscată. 

Dacă această senzație persistă o perioadă de timp mai îndelungată, este posibil să fie o afecțiune de sine stătătoare, numită xerostomie. Sindromul de gură uscată persistent necesită tratament, altfel poate duce la apariția altor afecțiuni, precum afte sau inflamații bucale, afecțiuni gingivale sau ale dinților, și chiar afecțiuni ale tractului digestiv. Acest lucru se întâmplă deoarece saliva are rol de lubrifiere a cavității bucale, dar și de protejare a dinților și a gingiilor prin control bacterian, precum și prin facilitarea procesului de masticație și înghițire al alimentelor.

Cauze și simptome

Cele mai frecvent întâlnite simptome asociate cu sindromul de gură uscată sunt: senzația persistentă de gură și/sau gât uscat, dificultăți în mestecarea și înghițirea mâncării, buze crăpate, ulcerații bucale (afte), respirație urât mirositoare, alterarea gustului și/sau senzația de gust metalic în gură. Este bine de știut faptul că sindromul de gură uscată poate apărea la oricine, în funcție de cauzele pentru care glandele salivare nu își îndeplinesc în mod normal funcțiile. Cei mai comuni factori declanșatori sunt:

  • Fumatul determină senzația de uscăciune, mai ales tutunul, deoarece deshidratează organismul;
  • Hidratarea incorectă, adică un consum mai redus de lichide față de cel necesar organismului;
  • Consumul de anumite medicamente ale căror efecte secundare pot determina deshidratarea organismului sau sindromul de gură uscată. Printre acestea se numără medicamentele antidepresive, cele antihipertensive, medicamentele diuretice, codeina și antihistaminicele. 
  • Afecțiunile fizice care disturbă buna funcționare a glandelor salivare, precum diabetul, boala Parkinson, sindromul Sjogren sau HIV/SIDA, pot da sindromul de gură uscată. 
  • Tratamentele de tip radioterapie și chimioterapie pot afecta glandele salivare, influențând scăderea fluxului salivar și, în consecință, apariția senzației de uscăciune persistentă a gurii.
  • Menopauza determină o modificare a activității hormonale în corp și poate afecta, la unele femei aflate la menopauză sau postmenopauză, fluxul salivar.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși acești factori de risc sunt valabili pentru noi toți, există anumite categorii de persoane care au o predispoziție ridicată pentru sindromul de gură uscată. Acestea sunt: persoanele vârstnice, diabetice, cei care suferă de tulburări de anxietate sau de boli autoimune, precum sidromul Sjogren. 

Tratament gură uscată

Abordarea corectă este identificarea și adresarea cauzei care stă la baza senzației de gură uscată. Dacă este vorba despre un tratament medicamentos care cauzează senzația, este recomandat să discutați acest lucru cu medicul dvs., pentru a schimba schema de tratament sau dozajul medicamentelor. De asemenea, dacă este rezultatul unei disfuncții a glandelor salivare, medicul vă poate prescrie un tratament pentru echilibrarea fluxului salivar. 

Dacă senzația de gură uscată intervine ocazional și nu se cronicizează, există o serie de bune practici pe care le puteți implementa în rutină pentru a ameliora senzația de uscăciune. Acestea sunt:
Hidratarea corespunzătoare pe timpul zilei și înainte de culcare, asta deoarece corpul se deshidratează pe parcursul orelor de somn. Nu vă îngrijorați dacă vă treziți pe timpul nopții să beți apă, deoarece astfel vă ajutați corpul pe partea de hidratare, pe parcursul nopții.

Mestecarea frecventă a gumei fără zahăr poate ajuta la stimularea secreției de salivă, ceea ce permite umezirea suficientă a gurii. Optați pentru gume de mestecat care conțin xylitol, un ingredient antibacterian și anticarii specific gumelor. Prin acest obicei puteți înlătura senzația de uscăciune a gurii și împrospăta respirația, în același timp.

Consumul de crudități, sub formă de gustări, poate favoriza umezirea cavității bucale, deoarece fibrele conținute de acestea stimulează activitatea glandelor salivare. Morcovii, țelina, merele sau perele sunt opțiuni excelente care vă asigură o gustare pe deplin sănătoasă.

Evitarea consumului excesiv de cafea și dulciuri este benefic și pentru înlăturarea senzației de uscăciune a gurii, deoarece acestea deshidratează organismul și pot agrava condiția. De asemenea, este bine știut că alimentele bogate în zahăr creează un mediu favorabil cariilor și al afecțiunilor gingivale.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/sante-bucco-dentaire/bouche-seche-quelles-sont-les-causes-171736
https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-dry-mouth

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0