Plante benefice pentru sănătatea orală

Afecțiunile cavității bucale sunt extrem de frecvente atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Vestea proastă este că acestea ne pot da serioase bătăi de cap, însă vestea bună este că pot fi prevenite.

Plante benefice pentru sănătatea orală

Afecțiunile cavității bucale, începând de la carii și până la periodontită, sunt extrem de frecvente atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Vestea proastă este că acestea ne pot da serioase bătăi de cap, însă vestea bună este că pot fi prevenite.

Pe lângă spălarea dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți și curățarea cavității bucale cu apă de gură, există o serie de plante ce pot fi folosite pentru menținerea sănătății orale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iată ce plante pot fi folosite pentru menținerea sănătății orale, dar și pentru tratarea unor afecțiuni de la nivelul cavității bucale:

Frunzele de neem – cercetătorii de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Hebrew, din Ierusalim, au descoperit că frunzele de neem, atunci când sunt mestecate, pot îmbunătăți sănătatea dentară, prevenind totodată o serie de afecțiuni. Acest studiu a arătat că frunzele de neem au abilitatea de a preveni chiar și bolile periodontale.

Extractul din frunze de neem are proprietăți antibacteriene, dar și antioxidante, care ajută la menținerea sănătății orale.

În medicina ayurvedică, specific indiană, chiar și rămurelele arborelui de neem sunt folosite pentru sănătatea orală – acestea sunt mestecate, fiind folosite pe post de periuță de dinți naturală. Rămurelele de neem luptă împotriva germenilor, mențin alcalinitatea salivei, previn multiplicarea bacteriană, tratează gingiile inflamate și albesc totodată dinții.

Poți folosi pentru curățarea cavității bucale pudra de neem, care este un extract la fel de benefic ca și frunza de neem, dar și uleiul de neem, pe care îl poți dilua în apă și îl poți folosi pe post de înlocuitor natural pentru apa de gură.

Frunzele de mentă – menta nu numai că îți va împrospăta respirația, însă are și o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea cavității bucale. Frunzele de mentă au proprietăți antiinflamatoare și este indicat să le consumi imediat după masă, întrucât contracarează efectele alimentelor acide consumate. Frunza de mentă are și calități antiseptice, care ajută la combaterea bacteriilor din cavitatea bucală, prevenind astfel infecțiile. Datorită proprietăților antioxidante, frunzele de mentă previn inflamarea țesuturilor gingivale și sunt foarte benefice în combaterea inflamației după extracția dentară.

Frunzele de salvie – salvia este un astringent natural, ceea ce înseamnă că poate fi mestecată în caz de gingii inflamate. Mai mult decât atât, salvia are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și proprietăți antibacteriene, care fac din ea un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea orală.

Frunzele de pătlagină – sunt extrem de benefice pentru sănătatea orală, pentru că aceste frunze combat infecțiile bucale. Frunzele pot fi mestecate, însă pot fi folosite și sub formă de tinctură. Poți prepara tinctura de pătlagină punând într-un recipient frunze de pătlagină, pe care le vei acoperi cu vodcă. După șase săptămâni, strecoară lichidul din recipient și ai obținut tinctura de pătlagină.

Gențiana – această plantă are proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriene, de aceea e indicat să o mesteci pentru a-ți menține sănătatea orală. În mod deosebit, gențiana combate gingivită.

Dacă ai afte la nivelul cavitățîi bucale, poți folosi infuzia de gențiană pe post de apă de gură și vei observa rapid o îmbunătățire.

Sănătatea cavității orale este extrem de importantă, de aceea trebuie să-i acordăm atenția cuvenită. Rutina zilnică de îngrijire a dinților ar trebui să fie alcătuită atât din periajul dinților, cât și din folosirea apei de gură, a aței dentare și a plantelor medicinale cu efecte benefice pentru dantură și gingii.

Înlocuiește guma de mestecat, care poate conține zahăr ori îndulcitori artificiali dăunători, cu frunzele plantelor menționate mai sus. Astfel, îți vei menține dantura și gingiile sănătoase și vei merge la medicul stomatolog numai pentru examinarea de rutină, nu pentru tratamente dureroase și costisitoare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lemnul-dulce - poate preveni acumularea de bacterii și poate proteja împotriva bolilor gingiilor și a cariilor. Conține un compus cu proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice puternice. Ca antiinflamator, poate ajuta și la calmarea ulcerelor bucale. Poate fi utilizat prin masarea ușoară a dinților și gingiilor cu pudră de lemn-dulce sau prin mestecarea unei rădăcini de lemn-dulce.
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0