Pierderea dinților crește riscul de demență (studiu)

Pierderea dinților este neplăcută nu doar pentru că împiedică persoana să mestece normal, ci pare să fie și un factor de risc pentru afectarea cognitivă și demență; cu fiecare dinte pierdut, riscul declinului cognitiv este mai mare.

Aproximativ unul din șase adulți în vârstă de 65 de ani sau peste își pierd dinții, conform Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Cercetările științifice arată o legătură între pierderea dinților și funcția cognitivă diminuată, savanții oferind o serie de explicații posibile pentru această legătură. 

În primul rând, lipsa dinților poate duce la dificultăți de mestecat, ceea ce poate contribui la deficiențe nutriționale sau poate duce la modificări ale creierului. Un număr mare de studii indică, de asemenea, o legătură între boala gingivală - o cauză principală a pierderii dinților - și declinul cognitiv. În plus, pierderea dinților poate duce la dezavantaje socio-economice pe tot parcursul vieții, care sunt, de asemenea, factori de risc pentru declinul cognitiv.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Având în vedere numărul uimitor de mare de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și demență în fiecare an și oportunitatea de a îmbunătăți sănătatea bucală pe tot parcursul vieții, este important să existe o înțelegere mai profundă a legăturii dintre sănătatea orală slabă și declinul cognitiv, afirmă oamenii de știință.

Declinul cognitiv, corelat în mod cert cu pierderea dinților

O echipă de cercetare de la NYU Rory Meyers College of Nursing a efectuat o meta-analiză¹ folosind studii longitudinale despre pierderea dinților și tulburări cognitive. Cele 14 studii incluse în analiza lor au implicat un total de 34.074 adulți și 4.689 cazuri de persoane cu funcție cognitivă diminuată.

Investigatorii au descoperit astfel că adulții cu mai mulți dinți pierduți au un risc de 1,48 ori mai mare de a dezvolta tulburări cognitive și un risc de 1,28 ori mai mare de a fi diagnosticați cu demență, chiar și după ce au gestionat alți factori de risc.

TESTARE PCR COVID-19

Cu toate acestea, adulții care s-au confruntat cu pierderea dinților au avut un risc mai mare de tulburări cognitive dacă nu și-au pus proteze (23,8%) comparativ cu cei cu proteze (16,9%); o analiză suplimentară a relevat că asocierea dintre pierderea dinților și afectarea cognitivă nu a fost semnificativă atunci când participanții aveau proteze pe care le purtau.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o analiză folosind un subgrup de opt studii pentru a stabili dacă a existat o asociere „doză-răspuns” între pierderea dinților și afectarea cognitivă - cu alte cuvinte, dacă un număr mai mare de dinți lipsă a fost corelat cu un risc mai mare pentru declin cognitiv. Constatările lor au confirmat această relație: fiecare dinte lipsă suplimentar a fost asociat cu un risc crescut cu 1,4% de afectare cognitivă și cu un risc crescut cu 1,1% de a fi diagnosticat cu demență.

Această relație„ doză-răspuns” între numărul dinților lipsă și riscul de diminuare a funcției cognitive sprijină substanțial dovezile care leagă pierderea dinților de afectarea cognitivă și oferă unele dovezi că lipsa dinților poate prezice, într-adevăr, declinul cognitiv, concluzionează autorii analizei.

Constatările cercetătorilor subliniază importanța menținerii unei bune sănătăți dentare și rolul acesteia susținerea funcției cognitive. Dacă vârstnicii au pierdut deja un număr de dinți, este important să apeleze la proteze, pe care să le poarte corespunzător.

De ce să porți proteze dentare?

Protezele nu numai că îmbunătățesc aspectul feței persoanei care are dinți lipsă, dar, cel mai important, ajută la consumul alimentelor care necesită mestecare, făcând posibilă menținerea neschimbată a alimentației și hrănirea corespunzătoare (pierderea dinților face ca persoana afectată să nu mai consume anumite alimente, deoarece nu le poate mesteca). Protezele pot fi parțiale sau totale.

Proteza parțială este adesea utilizată în locul altor metode de înlocuire a dinților atunci când dinții naturali din jur nu sunt suficient de puternici pentru a susține structuri precum punțile dentare sau când lipsesc mai mult de unul sau doi dinți. Protezele parțiale sunt montate pe partea liniei gingiei pe care vor sta, și se fixează pe dinții naturali din apropiere pentru a nu cădea. Cu toate acestea, acestea nu sunt fixate permanent și pot fi ușor scoase în orice moment pentru curățare și în timpul somnului.

Protezele complete înlocuiesc toți dinții naturali. Se pot monta pe linia gingiei superioare sau inferioare și sunt ținute pe loc cu ajutorul unui adeziv oral. La fel ca protezele parțiale, sunt ușor de îndepărtat pentru curățare și în timpul somnului.

Curățarea protezei este foarte importantă nu doar pentru aspectul general, ci mai ales pentru a reduce riscul de înmulțire a bacteriilor sau a fungilor, de inflamare a gingiilor și de pierdere a altor dinți. Proteza trebuie curățată după masă cu apă; e nevoie de puțină atenție pentru a nu îndoi sau deteriora plasticul ori clemele. Pentru curățare, se va înmuia proteza într-un vas cu apă și un produs de curățare neabraziv și se va peria pentru a îndepărta alimentele, placa și alte depozite, precum și orice urmă de adeziv.

După ce proteza este îndepărtată, trebuie curățată bine și cavitatea bucală - dinții, limba, cerul gurii și obrajii - cu o periuță de dinți cu păr moale și, eventual, cu un tifon. De asemenea, se va îndepărta orice urmă de adeziv rămas de pe proteză.

Peste noapte, majoritatea tipurilor de proteze trebuie ținute la înmuiat în apă sau într-o soluție special destinată acestora pentru a rămâne umede și pentru a-și păstra forma. Dacă există nelămuriri legate de curățarea sau depozitarea protezei, e bine să se ceară sfatul medicului stomatolog.

Dimineața, proteza dentară se va clăti bine înainte de a fi pusă din nou în gură, mai ales dacă peste noapte a stat într-o soluție de înmuiere. Aceste soluții pot conține substanțe chimice dăunătoare care cauzează vărsături, dureri sau arsuri în caz de înghițire.

Persoanele care s-au confruntat cu pierderea dinților și poartă proteze trebuie să meargă la controale dentare regulate, la fel ca persoanele cu dantură sănătoasă. Medicul va stabili cât de des este nevoie ca pacientul să vină la examinare și la curățarea profesionistă a protezei. Dacă apar probleme de alunecare, rupere, disconfort sau alte neplăceri la purtarea protezei, trebuie contactat medicul pentru a remedia situația și a împiedica apariția unor infecții.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMDA - Dose-Response Meta-Analysis on Tooth Loss With the Risk of Cognitive Impairment and Dementia
https://www.jamda.com/article/S1525-8610(21)00473-4/fulltext
1. Studiul „Dose-Response Meta-Analysis on Tooth Loss With the Risk of Cognitive Impairment and Dementia”, apărut în Journal of the American Medical Directors Association (2021). DOI: 10.1016/j.jamda.2021.05.009, autori: Xiang Qi et al.
Mayo Clinic - Denture care: How do I clean dentures?
https://www.mayoclinic.org/denture-care/expert-answers/faq-20058375


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0