Inclestarea maxilarului: cauze si remedii

Încleștarea maxilarului poate provoca durere sau disconfort în mai multe părți ale corpului, inclusiv în cap, urechi, dinți, față și gât. Din ce cauze apare apare această problemă și cum se tratează?

Încleștarea maxilarului poate cauza, în afară de durere, și blocarea articulației maxilarului sau alte neplăceri. Află în cele ce urmează ce anume provoacă încleștarea maxilarului și cum se poate remedia această problemă.

Din ce cauze apare încleștarea maxilarului?

Posibilele cauze ale acestei neplăceri sunt:

Disfuncții ale articulației temporo-mandibulare 

Acestea provoacă durere în articulația maxilarului și în mușchii din jur și pot duce la blocarea uneia sau a ambelor articulații temporo-mandibulare, situate între maxilarul inferior și osul temporal. Tulburările pot provoca, de asemenea, o durere pulsantă și o senzație de sensibilitate în sau în apropierea urechii, maxilarului și feței. Mestecarea alimentelor poate crește senzația de durere. În timpul mestecatului se poate produce, de asemenea, un zgomot sau o senzație de scrâșnire. Durerea cauzată de aceste tulburări este adesea temporară și se poate rezolva prin exerciții de închidere și deschidere a gurii.

Scrâșnirea dinților (bruxism)

Bruxismul (scrâșnirea dinților) poate fi cauzat de stres, genetică sau probleme dentare, cum ar fi dinții nealiniați. Bruxismul apare în timpul somnului, dar poate să apară inconștient și în orele de veghe. Bruxismul poate provoca senzații de strângere sau durere la nivelul feței, gâtului și maxilarului superior sau inferior. De asemenea, poate provoca dureri de cap sau de urechi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Stresul

Sentimentele de stres și anxietate pot face ca persoana afectată să strângă din greșeală maxilarul sau să scrâșnească din dinți în timp ce doarme. La fel, persoana poate tinde să își țină maxilarul într-o poziție strânsă în timp ce este trează, fără să își dea seama. Astfel, încleștarea maxilarului poate cauza durere în timpul orelor de somn, dar și al celor de veghe. Durerea poate fi mai accentuată în timpul mâncatului sau al dormitului.

Stresul poate provoca și alte simptome, cum ar fi durerile de cap tensionale, iar dacă se cronicizează, poate crește riscul și pentru probleme mai grave de sănătate. De aceea este important ca stresul să fie gestionat zilnic, în primul rând printr-o formă de mișcare, fie că e vorba de sport intens (alergare, sărituri cu coarda etc.) sau de activități fizice mai blânde, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau yoga.

Mestecarea excesivă

Guma de mestecat sau un aliment mai tare mestecat în exces poate duce la încleștarea maxilarului și durerile asociate.

Poliartrita reumatoidă

Boală inflamatorie autoimună, poliartrita reumatoidă afectează mușchii și articulațiile din întregul corp. Pâna la 80% dintre persoanele cu această boală au și disfuncții ale articulației temporo-mandibulare. Poliartrita reumatoidă poate afecta articulația maxilarului și țesuturile din jur și poate duce la pierderi osoase la nivelul maxilarului.

Osteoartrita

Deși se întâmplă rar, este posibil ca osteoartrita să apară în articulațiile temporo-mandibulare, ceea ce poate provoca deteriorarea și pierderea funcției osului maxilarului, cartilajului și țesutului. Acest lucru poate duce la încleștarea dureroasă a maxilarului și poate provoca durere radiantă în zona înconjurătoare.

Tetanos

Tetanosul este o infecție bacteriană cu potențial fatal, ale cărei simptome includ rigiditate în abdomen, dificultăți la înghițire și contracții musculare dureroase la nivelul maxilarului și gâtului. Vaccinul DTPa previne această infecție și a redus seminficativ incidența la nivel mondial.

Ce remedii există în caz de încleștare a maxilarului?

Anumite exerciții le pot fi de folos persoanelor afectate de încleștarea maxilarului:

Deschiderea maxilarului

Mai întâi, gura se deschide treptat cât mai mult, apoi se închide ușor la loc, de câteva ori la rând. Apoi, cu ajutorul degetelor arătător și mijlociu lipite unul de altul, se apasă ușor pe dinții de jos din mijloc, pentru a deschide încet gura, apoi se scot degetele și se închide gura la loc. Se repetă de trei-cinci ori.

Întinderea articulației maxilarului

Se apasă vârful limbii pe cerul gurii, chiar în spatele primilor doi dinți din față, apoi se încearcă pe cât posibil deschiderea gurii, încet. Când se resimte un ușor disconfort, gura se închide la loc. Dacă exercițiul provoacă durere, nu ar mai trebui executat.

Întinderea zâmbetului

Persoana care face exercițiul trebuie să zâmbească pe cât de larg poate, deschizând și gura cam 3-4 cm, în timp ce inspiră pe gură. Se revine apoi la poziția normală a gurii, timp în care se expiră tot pe gură.

Masajul maxilarului

Masarea maxilarului poate ajuta la creșterea fluxului sangvin și la reducerea tensiunii musculare. Persoana afectată poate face acest lucru deschizând gura și frecând ușor mușchii de lângă urechi într-o mișcare circulară, aceasta fiind zona în care se află articulațiile temporo-mandibulare. Masajul se poate face de mai multe ori pe zi, inclusiv chiar înainte de culcare.

Purtarea unei gutiere

Persoanele care se confruntă cu încleștarea maxilarului în somn și care scrâșnesc pot beneficia de purtarea unei gutiere pe timpul nopții, pentru a reduce contactul dintre dinții superiori și cei inferiori. Acest lucru va ajuta la reducerea uzurii dinților și la combaterea durerii maxilarelor. Gutiera este personalizată și se solicită la cabinetul medicului stomatolog. Acesta îi va lua pacientului o amprentă dentară pentru dinții de sus sau pentru cei de jos și cabinetul de tehnică dentară va realiza o gutieră personalizată, care poate costa undeva între 150 și 300 de lei.

Se poate preveni încleștarea maxilarului?

Reducerea stresului și a anxietății poate ajuta la prevenirea încleștării maxilarului și a durerii asociate. Activitatea aerobă cu impact redus, cum ar fi dansul, mersul pe jos și înotul, poate fi utilă, la fel și alte forme de mișcare sau de relaxare a minții precum yoga, meditaţia sau exercițiile de respirație profundă.

Evitarea mestecării excesive și folosirea excesivă a mușchilor maxilarului poate ajuta, de asemenea, la prevenirea durerii maxilare. Se vor consuma mai des alimente moi care nu sunt lipicioase și mai rar alimente care necesită mestecare excesivă, cum ar fi o friptură tare sau un morcov crud.

Dacă nici tehnicile de prevenire și nici remediile pentru încleștarea maxilarului nu funcționează, se va cere sfatul medicului stomatolog sau al medicului de familie. Pot fi necesare medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau alte analgezice fără prescripție medicală sau medicamente pe bază de rețetă, inclusiv relaxante musculare sau antidepresive.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
North Shore - Causes of a Tight Jaw & Tips to Relieve the Tension
https://www.northshore.org/healthy-you/causes-of-a-tight-jaw-plus-tips-to-relieve-the-tension/
Your Dental Health Resource - Jaw Tightness and Tension: What Does It Mean?
https://yourdentalhealthresource.com/jaw-tightness-and-tension-what-does-it-mean/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0