Curatarea protezei dentare: cum, cu ce si cand?

Fie că porți proteză dentară totală sau parțială, este important să o cureți în mod regulat, pentru a-ți menține igiena orală și pentru a evita apariția anumitor afecțiuni inflamatorii care pot fi declanșate de instalarea bacteriilor în cavitatea bucală. Așadar, este important să îți cureți proteza dentară la fel cum ți-ai curăța dinții naturali, în fiecare zi.

Din păcate, igiena protezei dentare este puțin mai complicată față de o igienă orală normală, deoarece aceasta trebuie curățată mai temeinic. Este important de știut faptul că, deși nu poți dezvolta carii pe dinții artificiali, tartrul se va depune pe proteză la fel ca pe dinții naturali. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Colegiul American al Protezelor (ACP) recomandă ca protezele să fie curățate zilnic prin înmuiere și periaj cu un produs de curățare eficient, care nu este abraziv pentru proteze, pentru a scădea riscul apariției bacteriilor și ciupercilor potențial dăunătoare. 

Când trebuie să-ți cureți proteza dentară?

Pentru o igienă orală corectă, este recomandat să îți cureți proteza zilnic, dimineața și/sau seara, și să o clătești după fiecare masă. Așadar, după ce ai mâncat, poți să clătești proteza, ținând-o sub jet de apă călduță câteva secunde, până la un minut, pentru a elimina de pe suprafața acesteia resturile de mâncare. Un sfat important: având în vedere că protezele dentare sunt destul de fragile, poți amplasa un prosop pe marginea chiuvetei sau, chiar, în chiuvetă, pentru a atenua șocul în cazul în care o scapi din greșeală. De asemenea, este important să îți clătești și gura după masă, pentru că resturi de mâncare pot rămâne prinse între gingii. 

Cum și cu ce cureți proteza dentară?

Dimineața și/sau seara, când îți faci rutina de igienă a corpului, îți poți curăța proteza cu o substanță specială de curățare a protezelor a dentare. Acestea există sub formă de paste, tablete efervescente sau soluții. 

Dacă optezi pentru o pastă sau o soluție de curățare, poți aplica produsul cu o periuță delicată, în așa fel încât să nu permiți zgârierea protezei. Periază ușor toate suprafețele protezei, fără a apăsa puternic. Este mai bine să cureți ușor și lent, decât rapid și insistent, pentru a evita deteriorarea protezei. 

Este important să nu folosești pastă de dinți pentru a-ți curăța proteza dentară, întrucât majoritatea pastelor de dinți sunt prea abrazive și pot uza proteza dentară. De altfel, nu apela nici la produsele de albire, întrucât acesta nu au același efect asupra protezelor dentare ca și asupra dinților naturali. Dacă observi că proteza dentară se decolorează, discută cu medicul dentist. 

Dacă folosești un adeziv pentru proteze, este important să cureți cu atenție spațiile în care îl aplici, pentru a elimina toate urmele de adeziv. Nu în ultimul rând, clătește proteza cât se poate de bine, pentru a elimina, în întregime, substanța de curățare. 

În cazul în care preferi pastilele efervescente, acestea, de regulă, sunt destinate pentru o curățare intensivă, asta însemnând că proteza trebuie lăsată în această substanță peste noapte. Înmuierea protezelor dentare în soluția de curățare poate ajuta la reducerea încărcăturii bacteriene care poate reduce mirosul asociat protezelor dentare.  

Este o modalitate eficientă de curățare a protezei și se adresează, în special, tipurilor de proteze care necesită un mediu umed, când nu sunt folosite, pentru a nu se deforma. Dacă preferi această variantă, este bine, mai întâi, să te consulți cu medicul stomatolog, pentru a nu risca deteriorarea protezei. De asemenea, este important ca, dimineața, să clătești temeinic proteza, înainte de o purta, pentru a evita ingerarea accidentală de substanță de curățare, care conține anumite ingrediente toxice și care pot da simptome neplăcute, precum vărsături sau senzație de arsură. 

Un pas important este curățarea cavității bucale. Poți folosi o periuță cu peri moi pentru a masa cu delicatețe gingiile și limba, în așa fel încât să elimini resturile de mâncare și de adeziv, și pentru a pregăti gura pentru proteza proaspăt curățată. 

Este important de reținut că produsele de curățare pentru protezele dentare nu trebuie utilizate în timp ce protezele dentare se află în gură. 

Ce ar trebui să eviți

Este recomandat să eviți orice substanță de curățare care nu este destinată igienei protezei dentare, în special cele care conțin agenți de înălbire a dinților, precum peroxid și clorină. Aceștia pot deteriora proteza (mai ales dacă aceasta conține particule metalice) și altera culoarea dinților artificiali. De asemenea, evită periuțele abrazive, care pot zgâria suprafața dinților și răni gingiile. 

Nu în ultimul rând, este important ca proteza să fie curățată și clătită cu apă călduță, nu fierbinte, deoarece temperaturile înalte pot deforma aspectul protezei.  

În cazul în care simți un disconfort la purtarea protezei, oricât de minor, este recomandat să mergi la medicul stomatolog, pentru a identifica motivul. Orice alterare a protezei, în timp, poate duce la iritație, afte bucale sau infecții. În acest sens, controlul stomatologic regulat este cea mai bună metodă de prevenție. 

Ce trebuie să știi despre adezivul pentru proteze

Adezivii pentru proteze se găsesc sub mai multe forme: creme, pulberi sau benzi, iar scopul lor este de a ține ferm protezele dentare în poziția adecvată. Adezivul ajută, de asemenea, la formarea unui sigiliu care împiedică lipirea particulelor de alimente între proteze și gingii. Adezivul se aplică întotdeauna pe protezele curate, care sunt apoi poziționate în gură și menținute în loc pentru câteva secunde, conform instrucțiunilor producătorului.  

Adezivii pentru proteze dentare pot fi utili pentru pacienții care se confruntă cu gura uscată sau xerostomie. Deși adezivii pentru proteze dentare pot ajuta la furnizarea unei aderențe suplimentare pentru protezele dentare care se potrivesc bine, aceștia pot fi doar o soluție temporară în cazul în care proteza dentară nu se potrivește. O proteză care se simte slăbită sau provoacă disconfort trebuie înlocuită. 

Unii adezivi dentari conțin zinc, iar utilizarea lor excesivă ar putea contribui la niveluri excesive de zinc în organism. Din acest motiv, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă consumatorilor care utilizează produse adezive pentru proteze dentare să țină cont de următoarele:

  • Urmează instrucțiunile care vin odată cu adezivul pentru proteză.  
  • Nu utiliza mai mult adeziv decât este recomandat.
  • Nu mai folosi adezivul și consultă medicul dacă apar simptome precum amorțeală sau senzații de furnicături la nivelul extremităților.

În timpul curățării protezei dentare, adezivul trebuie îndepărtat prin spălare ușoară pentru a evita deteriorarea protezei, fiind în același timp suficient de minuțios pentru a asigura cel mai bine o fixare bună a protezei. De altfel, este importantă și îndepărtarea zilnică a adezivilor dentari și din cavitatea bucală.

Ce probleme pot apărea atunci când porți proteză dentară

Ulcere dureroase

Ulcerele dureroase sunt foarte frecvente, mai ales la protezele noi. Dacă acestea persistă mai mult de câteva zile, trebuie să consulți medicul. De obicei, proteza dentară va avea nevoie pur și simplu de o ajustare minoră în zona cu probleme.

Probleme de vorbire

Pacientul care a început să poarte proteză dentară se poate confrunta cu dificultăți de vorbire. În acest caz, perseverența și practica sunt soluția pentru diminuarea problemelor de vorbire. Un exercițiu foarte bun care îi poate ajuta pe noii purtători de proteze dentare este cititul cu voce tare. De cele mai multe ori, după ce pacientul începe să se obișnuiască cu purtarea protezei dentare, dispar și problemele de vorbire.

Se schimbă obiceiurile alimentare

Mâncatul poate fi incomod la început, deoarece tehnica este diferită față de mâncatul cu dinții naturali. Dinții din proteză nu sunt ancorați în osul maxilarului precum sunt dinții naturali, ci sunt uniți pentru stabilitate. Este adesea mai ușor să mesteci cu dinții laterali decât cu cei din față pentru a evita căderea protezei.

De asemenea, este indicat să începi cu alimente moi, mai puțin lipicioase. Mușchii limbii și obrajilor se vor adapta rapid la noile obiceiuri alimentare, iar mâncatul va deveni mai ușor cu fiecare zi care trece. 

Pete și depuneri persistente

Unele pete și tartru nu pot fi îndepărtate prin periere. În acest sens, este important să mergi la medicul stomatolog pentru consult. 

Când trebuie înlocuită proteza dentară

Specialiștii recomandă ca protezele dentare complete și parțiale detașabile să fie evaluate de un medic stomatolog atunci când apare cel puțin una dintre următoarele situații:

  • Dacă sub bazele protezei există o iritație cronică (inflamație) precum ulcerații bucale sau stomatită dentară legată de Candida rezistentă la tratament.  
  • Dacă proteza s-a degradat foarte mult încât nu mai este stabilă în gură, nu se mai potrivește bine sau dacă proteza în sine sau dinții protezei dentare sunt decolorați, crăpați, rupți sau lipsesc.
  • Dacă au trecut mai mult de 5 ani de când a fost fabricată proteza dentară.

Nu sări peste programările la dentist! Controalele regulate sunt în continuare la fel de importante pentru purtătorii de proteze dentare ca și pentru persoanele cu un set complet de dinți naturali. Medicii stomatologi nu verifică doar dinții, ci și părțile moi ale gurii, inclusiv limba și obrajii. Aceste examinări sunt la fel de importante, întrucât așa se poate diagnostica orice infecții, afecțiuni ale gurii sau chiar cancer bucal în stadiile incipiente

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oral Health Foundation - Denture cleaning
https://www.dentalhealth.org/denture-cleaning
American Dental Association - Denture Care and Maintenance
https://www.ada.org/en/resources/research/science-and-research-institute/oral-health-topics/dentures


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0