Tulburarile de somn la adolescenti - cum pot fi remediate

Tulburările de somn sunt adesea vinovate pentru irascibilitatea, lipsa de concentrare, tristețea sau hiperactivitatea adolescenților. De multe ori, însă, părinții nu sunt atenți și nu observă problemele copilului adolescent cu somnul. Iată care sunt tulburările de somn care pot da bătăi de cap adolescenților, precum și metodele prin care acestea pot fi combătute!

În medie, un adolescent are nevoie de 8  - 10 ore de somn pe noapte. Asta înseamnă că dacă tânărul se culcă la ora 21:00, ar trebui să se trezească la ora 7:00. Însă programul haotic al adolescenților, care își petrec nopțile jucându-se jocuri video sau stând pe rețelele sociale, scurtează de multe ori programul de somn.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Privarea de somn la adolescenți este frecventă, potrivit mai multor studii.Iar specialiștii spun că 62% dintre elevi dorm mai puțin de 8 ore pe noapte. 

Consecințele privării de somn asupra sănătății

Crește riscul de depresie și anxietate

Lipsa somnului este asociată cu multiple consecințe asupra sănătății și performanțelor școlare. În primul rând, starea de spirit și riscul de depresie sunt corelate cu durata somnului. Relația dintre starea de spirit și somn este complexă și bidirecțională, deoarece starea de spirit și anxietatea pot agrava insomnia și invers, potrivit unui studiu recent 1.

Poate influența creșterea în greutate

Metabolismul și obezitatea au legătură, de asemenea, cu durata somnului, deși direcționalitatea este neclară. Studiile observaționale la adulți, copii și adolescenți arată o creștere a greutății cu scăderea timpului de somn. Într-o meta-analiză a 12 studii care au analizat obezitatea la copii, raportul riscului dintre durata scurtă a somnului și obezitatea a fost de 1,89.  

Afectează memoria și atenția

Și perioada de atenție, în special atenția prelungită este afectată de lipsa somnului. Motivul? Somnul aduce beneficii creierului și susține atenția, memoria și gândirea analitică. Ba mai mult, somnul face gândirea mai clară, recunoscând cele mai importante informații pentru a consolida învățarea. Somnul facilitează, de asemenea, gândirea expansivă care poate stimula creativitatea. Indiferent dacă adolescentul învață pentru un test sau dobândește abilități la locul de muncă, somnul este esențial pentru acesta. 

Având în vedere importanța somnului pentru funcționarea creierului, este ușor de înțeles de ce adolescenții care nu dorm suficient tind să sufere de somnolență excesivă și lipsă de atenție.

Crește riscul de accidente

Somnul insuficient la adolescenți îi poate face predispuși la accidente și chiar la deces. Un motiv de îngrijorare deosebită este riscul crescut de accidente ca urmare a somnolenței la volan. Studiile au descoperit că privarea de somn poate reduce timpii de reacție, având un efect similar cu cel al consumului semnificativ de alcool. La adolescenți, impactul somnolenței la volan poate fi amplificat de lipsa experienței la volan. 

Favorizează un comportament impulsiv

Privarea de somn poate afecta dezvoltarea lobului frontal, o parte a creierului care este esențială pentru controlul comportamentului impulsiv. Iar numeroase cercetări au descoperit că adolescenții care nu dorm suficient sunt mai predispuși să se implice în comportamente cu risc ridicat. Printre aceste comportamente se numără conducerea unui vehicul în stare de ebrietate, trimiterea de SMS-uri în timp ce se află la volan, mersul pe bicicletă fără cască și nefolosirea centurii de siguranță. Frecvente în rândul adolescenților sunt și viciile, precum fumatul și  consumul de droguri și alcool, însă și folosirea unei arme. 

Cele mai frecvente tulburări ale somnului întâlnite la adolescenți

Insomnia 

Insomnia reprezintă incapacitatea de a adormi și este cauzată, de cele mai multe ori, de stres. Așadar, dacă adolescentul este în perioada examenelor sau a trecut prin momente dificile, este posibil să se confrunte cu insomnia. Alte cauze ale insomniei pot fi: boli, anumite tratamente medicamentoase care au un asemenea efect advers ori abuzul de substanțe. Este normal ca adolescentul să se confrunte uneori cu insomnii, însă dacă tulburările somnului persistă mai bine de o lună, vorbim deja de insomnie cronică.

Totodată, în perioada adolescenței poate apărea și insomnia psihofiziologică. Aceasta se caracterizează prin incapacitatea de a adormi sau de a avea un somn odihnitor din cauza intruziunii gândurilor anxioase sau stresante care apar când adolescentul se pregătește de somn.

Coșmarurile 

În perioada adolescenței pot apărea coșmarurile mai des decât în alte perioade. Iar coșmarurile frecvente afectează calitatea somnului. De cele mai multe ori, factorii emoționali precum stresul și anxietatea stau la baza apariției coșmarurilor.

Somnambulismul 

Cu toate că somnambulismul este mai des întâlnit în rândul copiilor, poate apărea și la adolescenți. De regulă, tendințele somnambule apar atunci când tânărul este bolnav, are febră sau nu se odihnește bine.

Apneea în somn 

Apneea presupune oprirea temporară a respirației. De multe ori apare din cauza amigdalelor mărite, însă și alte afecțiuni, precum supraponderalitatea sau chiar obezitatea favorizează această problemă de sănătate.

Lipsa unei igiene a somnului

Igiena somnului se referă la comportamentele și factorii de mediu care pot afecta somnul. Unele aspecte ale unei bune igiene a somnului includ respectarea unei rutine de somn, menținerea unui program de somn consecvent, menținerea unei temperaturi potrivite de somn (20-22 °C) și evitarea factorilor care pot afecta somnul, cum ar fi lumina și timpul petrecut în fața unui dispozitiv cu ecran, precum telefonul, tableta sau televizorul. 

Recomandarea de a evita lumina și timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare este susținută de numeroase studii epidemiologice care au făcut o legătură puternică între lumina albastră emisă de dispozitivele electronice (telefon, tabletă etc.) cu perturbarea somnului. 

Un studiu mai vechi care a analizat temperatura corpului și reglarea somnului la adulți a constatat că rata de scădere a temperaturii corpului se corelează cu mai mult somn odihnitor în primele faze ale somnului. În mod similar, temperatura mare afectează calitatea somnului. Cofeina este problematică încă de timpuriu, cu o scădere asociată a calității somnului observată pe măsură ce dozele cresc. Așa că adolescentul tău ar trebui să evite cafeaua, dar și băuturile care au în compoziție cofeină. 

Tulburarea de ritm circadian de tip întârzierea în faza somn-veghe

Debutul pubertal corespunde cu o schimbare mediată biologic în timpul somnului, cu o predispoziție la un ciclu mai târziu somn-veghe. Această schimbare este mediată de două procese distincte. În primul rând, impulsul homeostatic de a dormi, care crește odată cu mărirea timpului de trezire, se acumulează mai lent în timpul adolescenței. Acest lucru se traduce printr-un timp mai lung până când adolescentul adoarme și o capacitate mai ușoară de a rămâne treaz noaptea.

În al doilea rând, secreția de melatonină se schimbă la un moment dat în adolesență, provocând o întârziere a ritmului circadian. Acest fapt predispune la o nepotrivire între timpul de somn necesar unui adolescent și cerințele sociale, cum ar fi școala. Tulburarea de ritm circadian de tip întârzierea în faza somn-veghe este diagnosticată atunci când această nepotrivire provoacă tulburări funcționale. Un adolescent cu această tulburare are un somn de calitate atunci când i se permite să doarmă în voie. Altfel, somnul său nu este odihnitor.

Se știe că expunerea la lumină afectează sincronizarea circadiană, dar studiile care evaluează atât evitarea luminii târzii, cât și utilizarea luminii strălucitoare dimineața sunt limitate la adolescenți. Într-un studiu controlat randomizat de adolescenți cu tulburarea de ritm circadian de tip întârzierea în faza somn-veghe care au fost expuși la lumină dimineața devreme și la o igienă bună a somnului, au avut un somn mai lung cu 72 de minute, comparativ cu grupul de control. Având în vedere riscul scăzut de a utiliza terapia cu lumină puternică dimineața, aceasta este o recomandare tipică pentru adolescenții cu tulburarea de ritm circadian de tip întârzierea în faza somn-veghe.

Acestea sunt doar câteva dintre tulburările de somn care apar în rândul adolescenților.  Pentru diagnosticarea corectă a problemei copilului tău adolescent, apelează la ajutorul unui medic.

Cum îți dai seama dacă adolescentul are probleme cu somnul

  • Tânărul nu doarme 8-10 ore pe noapte.
  • Tânărul pare veșnic obosit, mai ales dimineața.
  • Adolescentul are cearcăne, este irascibil și mereu se plânge că e obosit.
  • Adolescentul petrece mult timp pe telefon după ce se întinde în pat, seara.
  • Tânărul începe să aibă performanțe tot mai slabe la școală, dar și la capitolul sporturi.

Cum să remediezi tulburările de somn ale adolescentului

În primul rând, în calitate de părinte trebuie să te asiguri că tulburările de somn nu ascund o problemă mai gravă, fie ea fizică sau psihică.
Apoi, poți folosi următoarele strategii:

  • Nu îl lăsa pe adolescent să doarmă până târziu pentru a recupera somnul pierdut cu o noapte înainte. Trezește-l zilnic la aceeași oră și încearcă să îl convingi că trebuie să se culce la o oră fixă în fiecare seară.
  • Aerisește-i camera și trage-i draperiile dimineața. Seara, acoperă geamurile cu draperiile, astfel încât să reduci intensitatea luminii.
  • Nu îl lăsa pe tânăr să doarmă mai mult de 30-45 minute pe timpul zilei.
  • Nu îi permite tânărului să consume cafea.
  • Asigură-te că adolescentul practică sport în fiecare zi.

Dacă niciuna dintre aceste metode nu funcționează și adolescentul nu își rezolvă problemele cu somnul, e indicat să apelezi la ajutorul unui specialist. Un psiholog și câteva sesiuni de terapie cognitiv-comportamentală vor ajuta adolescentul să își rezolve problema cu somnul.

O dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și lipsa exceselor previn tulburările de somn, așa că e important să îl înveți pe copilul aflat în perioada adolescenței cât de important este să trăiască armonios.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Sleep Disorders in Adolescents”, Pediatrics (2020), Sujay Kansagra, https://publications.aap.org/pediatrics/article/145/Supplement_2/S204/34446/Sleep-Disorders-in-Adolescents
Sleep Foundation - Teens and Sleep
https://www.sleepfoundation.org/teens-and-sleep
Centers For Disease Control and Prevention - Sleep Duration and Injury-Related Risk Behaviors Among High School Students — United States, 2007–2013
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6513a1.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0