Secretiile nazale ale copilului - ce indica, in functie de cum arata

Secretiile nazale ale copiilor reprezinta, deseori, cauza pentru care parintele il duce pe cel mic la medicul pediatru. Cu toate ca de multe ori secretiile nazale sunt normale si nu exista motive de ingrijorare, exista si situatii in care aceste secretii pot trada afectiuni mai grave.

Mucusul are rolul de a acumula bacteriile si germenii si de a-i elimina din organism, inainte ca acestia sa patruna in caile respiratorii, astfel incat sa aiba acces la plamani. Secretiile nazale sunt alcatuite din mucusul care e eliminat prin nas.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate ca sunt deranjante, secretiile nazale sunt inofensive si trec de la sine in cateva zile. In unele situatii insa, acestea pot fi cauzate de o afectiune ce necesita ingrijiri medicale.

Cele mai frecvente cauze ale secretiilor nazale la copii

Raceala sau gripa – in cele mai multe cazuri, secretiile nazale ale copiilor sunt cauzate de raceala sau gripa.

Reactiile alergice – si alergiile pot fi de vina pentru aceste secretii. Poate fi vorba despre o reactie la orice tip de alergen: inhalat, ingerat sau atins. Praful, polenul, parul de pisica sau mucegaiul sunt alergeni care se manifesta, in general, si prin secretii nazale abundente.

Sinuzita – atunci cand sinusurile sunt inflamate, caile nazale se ingusteaza si mucusul se formeaza. Acesta are o textura groasa si poate cauza o senzatie de sufocare.

Ce indica secretiile nazale, in functie de culoare

Secretii nazale incolore – acestea apar fie din cauza alergiilor, fie din cauza unei raceli usoare. Daca mucusul e mai consistent, e vorba despre alergie, insa daca e asemanator apei, e vorba despre o infectie virala.

Secretii nazale albe – atunci cand culoarea mucusului devine alba, poate fi vorba despre debutul unei raceli, insa daca mucusul alb persista mai mult de doua saptamani si e asociat cu durerile de cap, e posibil sa fie vorba despre sinuzita.

Secretii nazale galbene – culoarea galbena apare din cauza ca celulele albe din organism se lupta cu infectia. E cazul sa mergi cu copilul la medic.

Secretii nazale verzi – celulele albe se straduiesc, de asemenea, sa lupte cu infectia si organismul copilului poate fi depasit in aceasta lupta. Poate fi necesar un tratament cu antibiotice, asa ca e necesar sa mergi cu cel mic la medic.

Secretii nazale roz/ rosii – culoarea roz sau rosie a secretiilor nazale tradeaza prezenta sangelui in acestea. Caile nazale sunt iritate, iar cauza acestei iritatii poate fi depistata de medic.

 

 

Secretii nazale maro – poluarea este responsabila pentru colorarea in nuante de maro a mucusului, dar si fumatul pasiv poate fi vinovat.

Secretii nazale negre – acestea reprezinta un motiv serios de ingrijorare – poate fi vorba despre o infectie fungica grava si este absolut necesar consultul medical de urgenta.

Tratament secretii nazale copii

Secretiile nazale pot fi combatute printr-un tratament care se ofera in functie de cauza secretiilor.

De pilda, secretiile nazale cauzate de raceala sau gripa dispar odata ce raceala este vindecata. Pe de alta parte, secretiile cauzate de reactiile alergice dispar cand copilul nu mai e expus la alergeni ori cand ia un tratament pe baza de antihistaminice, care combate manifestarile reactiilor alergice.

Pe langa tratamentul oferit de medic pentru combaterea secretiilor nazale prin tratarea cauzei acestora, exista si o serie de remedii naturiste care pot ameliora starea copilului, reducand secretiile nazale.

Hidratarea – e foarte important ca cel mic sa se hidrateze, astfel incat sa se subtieze mucusul si sa faca secretiile nazale mai usor de suportat.

Solutii saline nazale – acestea elimina mucusul si elibereaza caile nazale, astfel incat copilul sa respire mai usor.

Inhalatii cu aburi – aburii au efect decongestionant, deblocand caile nazale si stimuland eliminarea secretiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0