Durerea de cap la copii: când ar trebui să ne îngrijoreze

Durerile de cap pot apărea începând cu vârsta de 2-3 ani, însă de multe ori sunt diagnosticate abia mai târziu, când micuțul reușește să descrie simptomele resimțite. 

De cele mai multe ori, durerile de cap ale copiilor nu semnalează probleme grave de sănătate, însă pentru a depista situațiile cu adevărat periculoase, părinții trebuie să fie foarte atenți la manifestările copilului si sa apeleze la o consultatie la pediatru.

Cauze dureri de cap la copii

Urmărind simptomele copilului, părintele își poate da seama care sunt posibilele cauze ale durerilor de cap resimțite de cel mic. Dacă durerile sunt recurente, este indicat ca cel mic să fie dus la medicul pediatru pentru un consult.

Migrena este cea mai frecventă cefalee primară la copii și adolescenți. Până la 18% dintre pacienții din camera de urgență pediatrică se dovedesc a fi legați de migrenă. Diagnosticul de migrenă la copii și adolescenți rămâne un diagnostic clinic. 

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii sunt:

•  traumatismele craniene minore – cel mic se poate lovi, poate să facă cucuie sau vânătăi, care se pot solda de multe ori cu dureri de cap. Dacă cel mic cade și se lovește puternic la cap, mergi de urgență la medic pentru a te asigura că totul este în regulă.
•  infecțiile – atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene, pot cauza (și) dureri de cap. Răceala, gripa, precum și infecțiile la nivelul urechii sunt cauze frecvente ale durerilor de cap. Dacă durerile de cap sunt însoțite de febră mare și de rigiditate la nivelul cefei, acestea pot trăda o afecțiune gravă, precum meningita sau chiar encefalita. În această situație, copilul trebuie să beneficieze de îngrijire medicală de urgență.
•  anxietatea sau depresia – durerile de cap cauzate de tensiune pot apărea pe fond de stres și anxietate. Depresia, de asemenea, poate fi asociată cu durerile de cap. Un psihoterapeut poate ajuta copilul să rezolve aceste probleme înainte ca acestea să îi afecteze calitatea vieții.
•  afecțiunile cerebrale grave – foarte rar, durerile de cap pot fi asociate cu formațiuni tumorale ori hemoragii craniene. Într-o asemenea situație, copilul își poate pierde vederea, poate avea probleme de coordonare și se poate confrunta cu amețeli puternice. Îngrijirea medicală de urgență este absolut necesară într-un caz de acest fel;
•  predispoziția genetică – durerile de cap, în special migrenele, tind să apară în rândul familiilor.
•  anumite alimente și băuturi.

Simptome durere de cap la copii

Manifestările durerilor de cap diferă de la adulți la copii. Dacă o durere de cap a adultului poate persista o zi întreagă ori poate chiar și mai multe zile la rând, în cazul copiilor durerile de cap se ameliorează în mai puțin de 4 ore.

În funcție de tipul de durere de cap și de cauza acesteia, simptomele pot diferi. 

Migrena la copii se poate manifesta, așadar, prin simptome, precum:

•    durere pulsatilă, care se înrăutățește la efort (ex. urcarea scarilor, aplecarea corpului, întoarcerea capului);
•    greață, uneori și vărsături;
•    dureri abdominale;
•    sensibilitate la lumină/ zgomot.

Dacă suferă de migrena, copilul poate avea o criză de plâns sau se poate ține cu mâinile de cap, dar și de burtică.

Migrena este acum considerată o boală a creierului. În trecut, era considerată o boală vasculară. Această nouă teorie cere ca creierul să fie sensibil genetic la schimbările neurochimice care induc migrenă, care au ca rezultat simptome premonitorii. Aceste modificări neurochimice duc la activarea trigeminovasculară și, în cele din urmă, la inflamație neurogenă.

Posibilul motiv pentru care copiii au vărsături mai severe și ciclice în comparație cu adulții este legat de funcția lor colinergică redusă. La nivel central, zona-postrema este considerată zona de declanșare și răspunde la stimuli neuronali și emetici chimici circulanți. Periferic, căile vagale sunt implicate în stimularea emetică. Actul de vomă este coordonat prin intermediul aferentelor nervului vagal abdominal care se termină în nucleul tractus solitaries. Semnalele sunt mediate de neurotransmițători colinergici și adrenergici multipli, în principal 5-HT, 5-hidroxitriptamina, care se leagă de receptorul 5-HT3 și substanța P (SP), care se leagă de receptorul de neurokinină-1.

Durerea de cap declanșată de tensiune apare din cauza stresului, a anxietății și a încordării provocate de aceste cauze și se manifestă prin:

•    încordarea musculaturii din zona cefei;
•    durere constantă, blândă sau moderată, în ambele părți ale capului.

Copilul care suferă de dureri de cap declanșate de tensiune poate deveni apatic, poate simți nevoia să doarmă mai mult și nu va avea simptome asociate.

Cefaleea de tip cluster este rar întâlnită în rândul copiilor, dar atunci când apare se manifestă prin:

•    durere ascuțită, intensă, pe o parte a capului, care durează mai puțin de trei ore;
•    simptome asociate precum congestie nazală, secreții nazale, lăcrimare, agitație, oboseală extremă;
•    apariția în grupuri de cinci sau mai multe episoade, variind de la un episod de dureri de cap la două zile la opt pe zi.

Cefaleea cronică (durerile de cap zilnice) care se referă la migrene și dureri de cap de tip tensional care apar mai mult de 15 zile pe lună. Cefaleea cronică poate fi cauzată de o infecție, leziuni minore la cap sau de administrarea de medicamente pentru durere prea des.

Factori de risc dureri de cap la copii

Orice copil poate dezvolta dureri de cap, dar sunt mai frecvent întâlnite la:

•    fetele, după ce ajung la pubertate;
•    copii care au antecedente familiale de dureri de cap sau migrene;
•    adolescenți mai mari.

Când ar trebui să consulți un medic 

Dacă durerea de cap este însoțită de simptome precum febră, vărsături repetate, rigiditate a gâtului sau amețeli, este indicat să iei legătura cu un medic pediatru cât mai rapid.

Totodată, este recomandat să solicitați asistență medicală, dacă:

•    durerile de cap ale micuțului îl trezesc din somn;
•    durerile de cap se agravează sau devin mai frecvente;
•    durerile de cap îi schimbă comportamentul;
•    suspectați o rănire, cum ar fi o lovitură la cap;
•    copilul se confruntă cu modificări vizuale (vedere încețoșată sau dublă, scăderea acuității vizuale, probleme cu mișcarea ochilor, pete oarbe).

Diagnostic dureri de cap la copii

Diagnosticare durerii de cap se face cu o anamneză atentă, un examen fizic și teste de diagnostic. 

În timpul examinării fizice, medicul se va informa de istoricul medical complet al copilului și familiei.

Alte teste de diagnosticare pot include:

•    analize de sânge, precum hemoleucograma completă, niveluri de fier, teste ale funcției tiroidiene etc.
•    RMN/ CT;
•    polisomnografie, adică un tip de studiu al somnului, dacă se suspecteză tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn;
•    puncție spinală (lombară), dacă medicul o afecțiune de bază, cum ar fi meningita bacteriană sau virală;
•    examen neurologic pentru a verifica orice problemă cu mișcarea, coordonarea sau senzația.

Tratament dureri de cap la copii

Atunci când copilul se plânge adesea de dureri de cap sau când părintele suspectează că ceva nu este în regulă cu cel mic, este necesar un consult pediatric. Medicul va stabili cauza durerilor de cap și va recomanda un tratament adecvat.

Dacă durerea de cap apare pe fondul altei afecțiuni, se tratează acea problemă medicală.

Dacă este vorba despre o migrenă, se va prescrie tratament medicamentos, precum acetaminofenul sau ibuprofenul, care pot ameliora durerea. Acestea ar trebui administrate la recomandarea medicului.

Terapiile farmacologice pentru profilaxia migrenei au fost utilizate cu succes în populația pediatrică și în cele care includ beta-blocante, antagoniști ai canalelor de calciu, antagoniști ai serotoninei, antidepresive și antiepileptice.

Pentru dureri de cap ușoare -

  • acetaminofen cu o doză de 15 mg/kg la fiecare 4 până la 6 ore;
  • ibuprofen 10 mg/kg la fiecare 6 până la 8 ore;
  • naproxen 15 mg/kg la fiecare 4 până la 6 ore.

Pentru dureri de cap moderate până la severe - poate fi necesară adăugarea unui triptan.

Rizatriptan și sumatriptan, împreună cu combinația de analgezice, au fost aprobate de FDA pentru a fi utilizate la copii.

Tratament preventiv recomandat

Dacă se aleg medicamente preventive, se pot administra zilnic propranolol sau nadolol (beta-blocante). Se recomandă prudență la pacienții la care beta-blocantele sunt contraindicate, cum ar fi astmaticii, etc. Alte medicamente care s-au dovedit utile includ amitriptilina sau nortriptilina, verapamilul, agenții antiepileptici (divalproex, topiramat, levetiracetam și, așa cum sunt utilizate mai mult în trecut, fenobarbital și fenitoină), trazodonă și naproxen de sodiu.

Pentru starea migrenoasă,trebuie  luați în considerare administrarea intravenoasă sau intramusculară a unui medicament precum valproat de sodiu (10 până la 15 mg/kg), metoclopramidă (5 până la 10 mg) sau proclorperazina (2,5 până la 5 mg).

În cazul durerilor de cap cauzate de tensiune se pot administra medicamente calmante, însă se recomandă terapie cognitiv-comportamentală, care va ajuta copilul să facă față mai ușor stresului și să combată anxietatea.

De asemenea, dacă stresul sau depresia joacă un rol în cazul durerilor de cap, medicul poate recomanda:

•    tehnicile de relaxare care includ tehnicile de respirație, yoga, meditația și relaxarea musculară progresivă etc.
•    antrenamentul de biofeedback prin care copilul învață să controleze anumite răspunsuri ale corpului și să intre într-o stare de relaxare pentru a reduce durerea; 

Remedii naturale dureri de cap la copii

Pentru ameliorarea durerilor de cap de care suferă micuțul tău, poți folosi și câteva remedii la îndemână: 

•    compresele reci aplicate pe frunte – umezește un prosop cu apă rece și așează-l pe fruntea copilului, astfel încât să îi acopere și tâmplele.
•    odihna într-un loc întunecat și răcoros – încurajează-ți copilul să doarmă sau măcar să stea în pat. Trage draperiile și asigură-te că nu este foarte cald în cameră!
•    consumul suficiente de lichide pentru a evita deshidratarea –  deshidratarea contribuie la accentuarea durerilor de cap.

În plus, anumite cercetări sugerează că unele suplimente alimentare pot ajuta la reducerea durerii de cap sau a frecvenței acesteia. Acestea includ:

•    riboflavină (vitamina B2);
•    magneziu;
•    coenzima Q10;
•    vitamina D.

Remediile naturale, cum ar fi ginkgolida B,  acizii grași omega 3 și melatonina orală s-au dovedit, de asemenea, eficiente și au un profil mai scăzut de efecte secundare.

Discutați, însă, cu medicul pediatru înainte de a încerca orice produse din plante sau suplimente alimentare pentru a te asigura că nu vor interacționa cu medicamentația copilului.

De asemenea, mai multe tratamente alternative pot fi utile în caz de dureri de cap la copii, inclusiv:

•    acupunctura;
•    masajul.

Terapii non-farmacologice, cum ar fi tiparele de igienă a somnului, dieta, gestionarea stresului, exercițiile fizice și evitarea factorilor declanșatori.Mulți copii cu tulburare de migrenă vor avea nevoie de o formă de terapie profilactică. Gestionarea de succes a migrenei în populația pediatrică include o anamneză detaliată și amănunțită, prelevată de la copil și de la părinți pentru a înțelege natura factorilor declanșatori și cum să le evite.

Doar aproximativ 25% dintre pacienți suferă de doar unul sau mai puține atacuri de migrenă pe lună; majoritatea pacienților, aproximativ 61% dintre pacienți, au avut mai mult de 4 atacuri majore de migrenă pe lună. Acest lucru provoacă o afectare severă a funcției și a vieții de zi cu zi în timpul atacului.

La fel ca migrenele la adulți, odată ce cauzele secundare ale durerilor de cap sunt stabilite, se poate diagnostica tulburarea migrenoasă.

Prognostic dureri de cap copii

Pe măsură ce copilul crește, durerile de cap pot dispărea, însă pot să reapară mai târziu în viața pacientului. 

Migrenele pot dispărea imediat după un an de la prima apariție, chiar și fără tratament, sau pot să revină pe parcurs.

Prevenire dureri de cap copii

Iată câteva recomandări care pot să prevină sau să reducă severitatea durerilor de cap la copii:

•    practicarea comportamentelor sănătoase – aceste măsuri ale stilului de viață includ somnul din plin, mișcare fizică regulată, consumul de mese și gustări sănătoase, consumul de până la opt pahare de apă pe zi și limitarea cofeinei.
•    reducerea stresului – fiți atent la lucruri care pot provoca stres în viața copilului, cum ar fi dificultățile în a face temele școlare sau relațiile tensionate cu colegii. 
•    ținerea unui jurnal – vă poate ajuta să determinați ce cauzează durerile de cap, când încep, cât durează și ceea ce le ameliorează (dacă este cazul). De-a lungul timpului, elementele pe care le notați în jurnal ar trebui să vă ajute să înțelegeți simptomele copilului, astfel încât să puteți lua măsuri preventive specifice.
•    evitarea factorilor care declanșează dureri de cap (orice alimente sau băuturi, cum ar fi cele care conțin cofeină). 

 

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie la pediatru sau neurolog pentr copilul tau,  nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
John Hopkins Medicine: „Headaches in Children”, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/headaches-in-children
Cleveland Clinic: „Headaches in Children and Adolescents”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4225-headaches-in-children-and-adolescents 

Migraine Headache In Childhood, 2022,Yasir Al Khalili; Pooja Chopra.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0