Cum sa ii oferi copilului tau necesarul de nutrienti pentru o dezvoltare optima

Daca le asiguram copiilor nostri 5-6 portii de fructe si legume zilnic, alaturi de o alimentatie echilibrata formata din surse de proteine, fibre de calitate si grasimi sanatoase cum ar fi cele din peste, aportul zilnic recomandat pentru majoritatea vitaminelor si mineralelor ar trebui sa poata fi acoperit.

Stim insa cu totii ca printre strambaturi din nas in fata farfuriei cu broccoli si refuzul categoric de a consuma un fel de mancare, noi parintii, facem compromisuri doar de dragul de a ii hrani pe cei mici, cu un rabat serios in privinta aportului nutritional. Semnalul de alarma este tras de cateva kilograme in plus, de un deficit de atentie, sau de episode de guturai care nu par sa se vindece atat de usor, moment in care ne revine in atentie importanta unei alimentatii sanatoase, care sa previna astfel de probleme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indiferent de varsta copiiilor (sa recunoastem, chiar si cand implinesc 18 ani ii vedem tot ca pe puii nostri lipsiti de aparare) ne dorim sa ii inarmam cu tot ce este mai bun pentru o viata lunga si frumoasa. Iar sanatatea, fizica si psihica, este poate cel mai important aspect, fiindca este baza care le permite sa descopere lumea, sa isi indeplineasca toate visurile, sa inceapa viata pe care o visam pentru ei. Si pentru ca sanatatea se construieste inca de dinainte sa se nasca, suntem mereu cu ochii in patru pentru orice “ajutor” care ne poate fi de folos in indeplinirea acestei misiuni.

Pentru o dezvoltare armonioasa, copiii au nevoie de: calciu, magneziu, vitamina C, vitamina A, vitaminele din grupul B, vitamina E, fier, crom, cupru, zinc, mangan, potasiu. O alimentatie echilibrata ar trebui sa cuprinda:

  • Intre 40 si 110 grame de fibre
  • Intre 1 si 3 cani de legume pe zi, pentru vitamine si minerale
  • cana de fructe pe zi, pentru vitamine, minerale, si zahar natural
  • 1-2 cani de lapte sau lactate cu continut redus de grasimi pe zi, pentru satisfacerea necesarului de calciu
  • Intre 50 si 140 de grame de proteina de calitate pe zi (pui, curcan, peste, carne de vita, peste, fasole, mazare, nuci)

Ce facem insa cu nutrientii la fel de importanti, dar pe care nu ii putem lua asa de usor din alimentatie? Poate cele mai bune exemple sunt acizii grasi Omega 3, pe care ii obtinem in special din atat de putin iubitul peste, si vitamina D, pe care organismul uman nu o poate sintetiza decat atunci cand ne expunem la soare. Solutia sta in suplimentele pentru copii, insa cu formule adaptate mai degraba acestor nevoi, decat unui aport nutritional mixt, de tipul multivitamine, care nu este intotdeuna necesar.

Omega 3 din uleiul de peste

Stim de cand eram mici ca parintii nostri ne serveau ulei de peste cu lingura, un obicei de care fugeam in special din cauza gustului neplacut. Insa adevarul este ca acizii grasi omega 3 din uleiul de peste sunt cu adevarat extrem de benefici pentru dezvoltarea copiilor, in special a creierului si sistemului nervos. Putini copii apreciaza insa pestele, la fel cum refuza si legumele, si nu consuma 2-3 portii de peste pe saptamana, o cantitate ce le-ar asigura aportul recomandat.

Ce s-a schimbat este ca intre timp studiile ne-au ajutat sa intelegem mai bine cu ce ne ajuta concret acesti acizi grasi si, poate mai important, cum sa ii alegem ca sa fie cu adevarat eficienti. Suplimentele de calitate, cu beneficii dovedite, contin Omega 3 in formula optima ce combina formele EPA si DHA. Acizii grasi din aceste suplimente superioare recomandate de specialisti sunt extrasi din uleiul de peste atat de cunoscut, insa din pesti mici, ce traiesc la mare adancime, si sunt astfel expusi unui nivel redus de metale grele. Pentru ca una dintre marile temeri ale parintilor, si pe buna dreptate, este continutul de mercur din peste si suplimentele pe baza de peste. Ar trebui asadar sa alegem acele suplimente cu Omega 3 din ulei de peste intens purificat, din surse certificate.

Un alt avantaj al suplimentelor de astazi este formula imbunatatita din punctul de vedere al gustului: fara gustul neplacut de peste si senzatia de eructatie, dar in acelasi timp fara compromisul unor arome artificiale, coloranti si aditivi de gust. Complexul nutraceutic QuattrO3 + PS imbina toate aceste avantaje sub forma unei capsule care continue, printre altele, si 300 mg de EPA (acid eicosapentaenoic) si 204 mg de DHA (acid docosahexaenoic).

Vitamina D, vitamina soarelui

Intr-un studiu publicat in anul 20161, realizat pe 330 de copii cu varste intre 6 si 12 ani, s-a depistat ca deficienta de vitamina D este frecventa, 59,1% dintre subiecti avand un nivel de vitamina D3 sub limitele recomandate. Prevalenta deficitului de vitamina D a fost observat in special in lunile de iarna si de primavara. Vitamina D este sintetizata de organism doar in prezenta soarelui, iar copiii din zilele noastre petrec foarte putin timp afara, la joaca, chiar si in sezonul cald.

Astfel de statistici sunt importante fiindca deficitul de vitamina D este greu de trecut cu vederea de catre parinti, insa se poate manifesta, in special la varste mici, prin deformari osoase sau tulburari ale sistemului muscular.

Specialistii spun ca suplimentarea este importanta pentru toti copiii, pentru dezvoltarea si mentinerea unui sistem osos si muscular sanatos. Vitamina D este de asemenea esentiala pentru dinti sanatosi, in special in perioada de instalare a danturii definitive. Complexul nutraceutic QuattrO3 + PS contine, alaturi de acizii grasi Omega 3, o forma optimizata si cu o biodisponibilitate crescuta a vitaminei D3.

Nutrienti mai putin cunoscuti: fosfatidilserina si acidul gamma linoleic

Fosfatidilserina este extrasa din uleiul de floarea soarelui si a ajuns in atentia cercetatorilor in ultimii ani in urma unor studii care i-au dovedit importanta in dezvoltarea sistemului nervos al copiilor, in imbunatatirea memoriei, atentiei si chiar imbunatatirea comportamentului la copiii diagnosticati cu ADHD. De exemplu, intr-un studiu publicat in anul 20112, s-a observat o imbunatatire a memoriei si puterii de concentrare la 120 de elevi care au primit 100 mg de fosfatidilserina pe zi timp de 40 de zile, adaugata in lapte.

Acidul gamma linoleic este o forma a Omega 6, un acid gras la fel de important pentru organism. Este extras din uleiul din seminte de Luminita noptii si optimizat pentru a completa eficient beneficiile Omega 3 (DHA si EPA). Este important sa stim ca organismul uman nu are capacitatea de a produce cantitatea necesara de Omega 6 si multi parinti evita sa introduca in alimentatia copiilor principalele surse (uleiul de palmier, de soia, de rapita, de floarea soarelui, etc), de teama excesului de grasimi ce poate proveni din utilizarea uleiurilor. Suplimentarea este asadar necesara.

Poti afla aici mai multe despre QuattrO3 + PS, nutraceuticul creat special pentru nevoile copiilor intre 3 si 14 ani, ce imbina intr-o formula eficienta acizii grasi Omega 3, vitamina D, fosfatidilserina si acidul gamma linoleic.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

1. Vitamin D deficiency in children aged 6 to 12 years: single center's experience in Busan, Young Eun Roh, Bo Ryung Kim, Won Bok Choi, Young Mi Kim, Min-Jung Cho, Hye-Young Kim, Kyung Hee Park, Kwang Hoon Kim, Peter Chun, Su Young Kim, Min Jung Kwak, 2016

2. Research on human memory enhancement by phosphatidylserine fortified milk, Yong T, Qianyong Z, Mantian M, Gang H, Jing W. Chongqing, 2011

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0