Cancerul pulmonar la adolescenti

Cancerul la plamani este un tip de cancer dificil de tratat, cu un prognostic adesea nefavorabil pacientului. Acest tip de cancer debuteaza la nivelul celulelor pulmonare, care incep sa se multiplice in mod necontrolat si astfel se formeaza tumorile, care impiedica, in timp, plamanii sa functioneze normal.

 

Cauze cancer pulmonar la adolescenti

Cea mai frecventa cauza a cancerului pulmonar este fumatul, iar adolescenta este perioada in care tinerii iau, in general, contact cu tigarile. De aceea, devin expusi cancerului la plamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alti factori care cresc riscul de cancer pulmonar al adolescentilor sunt:

  • Poluarea
  • Expunerea la substante chimice periculoase precum: arsenicul, uraniul, azbestul, radonul

 

Si mostenirea unei gene de la parinti sau bunici poate creste riscul de cancer al adolescentilor.

Simptome cancer pulmonar la adolescenti

Ca si la adulti, cu cat cancerul la plamani e depistat mai devreme, cu atat sansele de vindecare si de supravietuire sunt mai mari. Avand in vedere ca acest tip de cancer nu e des intalnit in randul adolescentilor, e posibil ca parintii sa puna manifestarile pe seama altor afectiuni pulmonare precum bronsite sau pneumonii. Este foarte important ca adolescentul sa fie dus la un consult de specialitate, medicul pneumolog reusind sa identifice mai rapid aceasta afectiune.

Iata ce simptome ar trebui sa trezeasca suspiciuni:

Tuse persistenta – daca tanarul adult tuseste de mai bine de cateva saptamani fara incetare, parintii ar trebui sa isi puna un semn de intrebare.

Mucus atipic – daca tusea este insotita de mucus, acesta trebuie analizat cu atentie. In cazul in care apar urme de sange in sputa, e obligatoriu un consult medical de urgenta.

Raguseala persistenta – daca adolescentul si-a schimbat vocea si pare mereu ragusit, poate fi vorba despre un simptom al cancerului pulmonar. Insa majoritatea parintilor pun acest simptom pe seama pubertatii in cazul baietilor.

Durere in piept din cauza tusei – atunci cand tanarul acuza dureri in zona pieptului in timpul tusei, ar trebui sa se verifice daca nu cumva este vorba despre o afectiune serioasa precum cancerul la plamani. Bineinteles, de cele mai multe ori, cauzele acestei dureri sunt banale – bronsite, efort, intindere musculara.

Scadere in greutate inexplicabila – scaderile bruste si nemotivate in greutate, insotite de paloarea fetei si de slabiciune, pot indica afectiuni grave precum cancerul pulmonar, insa la fel de bine pot trada o anemie. Medicul este cel in masura sa stabileasca cu exactitate cauza acestei scaderi in greutate.

 

 
 

 

Diagnosticare cancer pulmonar la adolescenti

Adolescentul care prezinta simptomele descrise mai sus ar trebui sa fie vazut de urgenta de un medic pneumolog, care va face o serie de analize si de teste pentru a se lamuri cu privire la starea de sanatate a plamanilor tanarului adult.

Aceste analize si teste pot include: radiografia, bronhoscopia, analizele de sange, biopsia, RMN-ul, analiza sputei.

Dupa stabilirea diagnosticului de cancer la plamani, medicul va face stadializarea acestuia. In functie de gradul de evolutie al bolii, se stabileste stadiul. Cancerul la plamani are 4 stadii de evolutie – primul e caracterizat de o tumoare de mici dimensiuni, stadiile 2 si 3 presupun imprastierea celulelor bolnave in jurul tumorii, iar stadiul 4 implica metastazierea cancerului, adica migrarea celulelor catre alte organe.

Tratament cancer pulmonar la adolescenti

Cancerul pulmonar la adolescenti este tratat in functie de stadiul in care s-a depistat boala.

Interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia reprezinta principalele linii terapeutice in caz de cancer la plamani la adolescenti.

In ultimii ani, au aparut si alte metode de tratament, printre care si imunoterapia, insa aceasta este recomandata in cazuri mai rare.

Prevenirea cancerului pulmonar la adolescenti

Pentru reducerea riscului de cancer la plamani in randul adolescentilor, este important ca acestia sa fie constienti de pericolele la care ii expune fumatul.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0