Boala obrajilor palmuiti, o afectiune a copilariei mai putin cunoscuta

Boala obrajilor pălmuiți, o afecțiune a copilăriei mai puțin cunoscută decât altele mai frecvent discutate, este denumită și eritem infecțios ori a cincea boală eruptivă. Din ce cauze apare această afecțiune, ce simptome provoacă și cum se tratează?

Deși boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios apare des în rândul copiilor, această afecțiune este mai puțin discutată. Îți propunem să afli mai multe din acest articol despre apariție, transmitere și tratare, precum și despre metodele de prevenire a afecțiunii. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este boala obrajilor pălmuiți?

Boala obrajilor pălmuiți se manifestă prin erupții cutanate la nivelul brațelor, mâinilor și obrajilor. Cu toate că este o boală care apare în special la copii, poate să apară și la adulți, aceștia având de-a face cu manifestări mai agresive, mai ales daca au sistemul imunitar slăbit.

În general, boala se vindecă de la sine în cel mult 3 săptămâni și nu există tratament care să scurteze această perioadă. Tratamentul este simptomatic și se administrează numai dacă starea pacientului se agravează.

Cauze, factori de risc și prevalență boala obrajilor pălmuiți

Cauze

Boala obrajilor pălmuiți apare în urma infecției cu parvovirus B19 (B19V). Parvovirusul B19 este un virus ADN monocatenar din familia Parvoviridae și din genul Erythrovirus. Primul agent patogen uman din această familie a fost descoperit întâmplător de către virologul australian Yvonne Cossart și colegii săi în timp ce examinau serurile donatorilor obișnuiți din băncile de sânge pentru antigenul hepatitei (una dintre probele de ser ale donatorilor a fost codificată B19).

Parvovirusul 19 provoacă, deci, eritemul infecțios, dar este și o cauză a anemiei cronice la persoanele care au SIDA. Artralgiile sunt raportate frecvent la adulți în asociere cu infecția cu acest virus. Femeile au risc de două ori mai mare decât bărbații să sufere de artrită după ce s-au infectat cu parvovirusul 19.

Acest virus infectează, așadar, numai oamenii, cauzându-le o serie de simptome în funcție de vârstă și de starea generală de sănătate. Aproximativ două din 10 persoane care se infectează cu acest virus nu vor avea simptome. Parvovirusul 19 se transmite pe cale aerogenă, fiind răspândit prin intermediul salivei și al secrețiilor respiratorii. Perioadele în care boala obrajilor pălmuiți este mai frecventă sunt iarna, primăvara și începutul verii.

Factori de risc

Copiii de grădiniță sau cei din școala generală sunt mai expuși riscului de a face această afecțiune, însă boala obrajilor pălmuiți poate să apară la oricine, în orice perioadă a anului.

Eritemul infecțios este contagios și se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată, mai precis prin picăturile de salivă sau secrețiile respiratorii ale acesteia. Copiii care intră în contact cu persoanele infectate, în special în mediul școlar sau în colectivități, prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala.

Boala obrajilor pălmuiți este mai frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani. Aceștia prezintă un risc mai mare deoarece nu au dezvoltat încă imunitate față de parvovirus B19. Infecția cu parvovirus B19 are o tendință sezonieră, cu o incidență mai mare în lunile de primăvară și toamnă.

De asemenea, persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele cu imunodeficiență congenitală sau cele care iau medicamente imunosupresoare, prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Prevalență

Unele statistici arată că infectarea cu parvovirus B19 este de 5-10% printre copiii mai mici (2-5 ani), crescând la 50% până la vârsta de 15 ani și 60% până la 30 de ani. Altele arată că până la 60% dintre persoane sunt seropozitive pentru infecția cu acest virus până la vârsta de 20 de ani.

Simptome boala obrajilor pălmuiți

Primele semne ale bolii obrajilor pălmuiți pot fi confundate cu manifestările unei răceli. Acestea încep la aproximativ șase zile după expunere (între 4 și 28 de zile) și durează aproximativ o săptămână. Iată ce simptome are această boală:

  • Dureri de cap
  • Oboseală
  • Febră (nu foarte mare)
  • Durere în gât
  • Greață
  • Congestie nazală
  • Rinoree (secreții nazale)
  • Stare generală de rău
  • Iritație de culoare roșie care apare pe obraji, dar se poate întinde și pe brațe, picioare și trunchi – această iritație apare la câteva zile după celelalte simptome
  • Dureri articulare – acestea apar doar la adulți.

Diagnostic boala obrajilor pălmuiți

Medicul poate identifica această boală, de regulă, prin simpla observare a iritației cutanate. În cazul în care nu apare erupția cutanată, medicul poate identifica eritemul infecțios prin analize de sânge.

Medicul va discuta cu pacientul sau cu părintele acestuia pentru a obține informații despre simptomele prezente, evoluția bolii și expunerea la persoane infectate. Apoi, va efectua o examinare fizică pentru a observa simptomele caracteristice ale eritemului infecțios. Acestea includ erupția cutanată specifică a feței, care poate fi însoțită de erupții cutanate pe brațe, picioare și trunchi.

Deși de obicei nu sunt necesare, în anumite cazuri, medicul poate solicita teste de laborator pentru a confirma diagnosticul. Acestea pot include analize de sânge pentru detectarea anticorpilor specifici virusului parvovirus B19 sau pentru a monitoriza nivelul de globule roșii.

Tratament boala obrajilor pălmuiți

Având în vedere că este cauzată de un virus, această boală nu poate fi tratată cu antibiotice, despre care știm că distrug bacteriile. De asemenea, nu există un tratament care să țintească direct parvovirusul 19. În cele mai multe cazuri, boala are o formă blândă, și se vindecă de la sine în câteva săptămâni, fară tratament medicamentos, dar medicul poate face recomandări în acest sens pentru gestionarea simptomelor.

Tratament medicamentos

Pentru reducerea febrei și a durerilor articulare, se poate folosi paracetamolul sau ibuprofenul. Aspirina este contraindicată în asemenea situații. În cazul în care copilul acuză prurit (mâncărimi), se pot folosi anumite unguente sau creme pentru calmarea acestui simptom neplăcut.

În cazuri rare sau în situații speciale, cum ar fi la persoanele care au sistem imunitar slăbit sau la femeile gravide, poate fi necesară evaluarea și tratamentul de către un medic care poate lua în considerare administrarea de imunoglobulină intravenoasă sau alte opțiuni terapeutice specifice. 

Remedii pentru acasă

Eliminarea virusului poate dura de la una la trei săptămâni. În această perioadă, pacientul trebuie să se odihnească, astfel încât sistemul imunitar să aibă mai multă putere pentru a combate infecția virală. Organismul copilului bolnav poate fi ajutat prin hidratarea intensivă cu lichide precum apă, ceaiuri sau supe.

Deoarece eritemul infecțios poate fi foarte contagios, este recomandat ca în timpul activității bolii să se evite contactul strâns cu persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu femeile însărcinate. Spălarea regulată a mâinilor cu săpun și apă caldă poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

Copilul se poate întoarce la școală după ce erupția cutanată dispare, întrucât începând din acel moment nu mai este contagios, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a infecta alți copii cu care interacționează.

Complicații boala obrajilor pălmuiți

Majoritatea cazurilor de eritem infecțios se remit de la sine fără complicații semnificative. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea complicații, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit sau la femeile gravide. 

Copiii care au sistemul imunitar compromis din cauza unor afecțiuni precum cancerul sau SIDA pot avea complicații dacă se confruntă cu eritemul infecțios. Anemia severă este una dintre aceste complicații și necesită spitalizarea copilului pentru tratament. În timpul sarcinii, mai ales până la jumătatea acesteia, această boală poate cauza probleme fătului. Aceste situații impun îngrijire medicală de urgență după contractarea parvovirus B19. Orice femeie însărcinată care ar fi putut fi expusă la parvovirus B19 ar trebui să-și contacteze obstetricianul sau furnizorul de asistență medicală cât mai curând posibil.

Aplazia eritrocitară tranzitorie este o complicație rară care poate apărea la persoanele cu anemie drepanocitară sau cu probleme ale sistemului imunitar. Parvovirus B19 poate suprima temporar producția de globule roșii în măduva osoasă, ducând la anemie. Uneori, eritemul infecțios poate provoca dureri articulare și umflături la adulți. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni sau luni și pot fi confundate cu artrita.

Dacă o femeie este infectată cu parvovirus B19 în timpul sarcinii, există un risc mic de complicații pentru făt. Virusul poate afecta celulele roșii din sânge ale fătului, ceea ce poate duce la anemie fetală sau la alte complicații mai grave, cum ar fi hidropsul fetal.

Prevenire boala obrajilor pălmuiți

Având în vedere că boala obrajilor pălmuiți se transmite prin salivă, pe calea aerului, se recomandă evitarea contactului cu persoanele care suferă de această afecțiune. Se va evita, deci, contactul cu persoanele care tușesc, strănută sau își suflă nasul. Spălarea mâinilor de mai multe ori pe zi reduce riscul de a contracta orice virus, nu numai pe cel care declanșează eritemul infecțios.

După ce un pacient a făcut această boală, acesta devine imunizat pe viață, ceea ce înseamnă că nu mai există riscul de a avea din nou boala obrajilor pălmuiți, chiar dacă intră în contact cu parvovirusul B19. Nu există un vaccin disponibil pentru parvovirusul B19, deși lumea științifică a făcut încercări de a dezvolta unul. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - About Parvovirus B19
https://www.cdc.gov/parvovirusb19/about-parvovirus.html
MSD Manual - Erythema Infectiosum (Parvovirus B19 Infection)
https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/common-viral-infections-in-infants-and-children/erythema-infectiosum-parvovirus-b19-infection


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0