Ebola: un nou vaccin ar putea oferi protecție de unul singur împotriva virusului [studiu]

Oamenii de știință raportează dezvoltarea unui potențial vaccin universal împotriva Ebola. În testele preclinice acesta arată că ar putea neutraliza toate tipurile acestui virus mortal care infectează oamenii în focare recente, în principal în Africa.

Oamenii de știință de la Centrul Medical al Spitalului pentru Copii din Cincinnati raportează rezultatele preclinice ale testelor în Journal of Virology, publicat de Societatea Americană pentru Microbiologie. Deși încă se află în testarea preclinică timpurie, cercetătorii afirmă că datele obținute de ei indică faptul că potențialul vaccin poate avea o protecție de sine stătătoare împotriva Ebola.

De asemenea, vaccinul ar putea lărgi și extinde durabilitatea imunității protectoare indusă de vaccinurile actuale deja testate în studiile clinice împotriva tulpinilor individuale de virus Ebola, consideră cercetătorii. Acest lucru ar putea fi un avans semnificativ în efortul global de a preveni sau de a gestiona focarele de Ebola, mai ales dacă acest vaccin utilizat de unul singur sau în combinație cu un alt vaccin pentru Ebola are ca rezultat o imunitate protectoare pe termen lung împotriva diferitelor virusuri Ebola.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un focar mortal de Ebola în Africa de Vest între 2013 și 2016 a accelerat eforturile internaționale de a dezvolta vaccinuri pentru aceste virusuri extrem de infecțioase. Acest lucru a dus la dezvoltarea de vaccinuri recombinante în care glicoproteina din virusul Ebola Zair este concepută într-un alt vector viral, modificat. Când sunt administrate, aceste vaccinuri induc răspunsuri imune împotriva glicoproteinei Ebola care, la rândul ei, protejează împotriva oricărui atac ulterior al virusului.

Autorii studiului¹ raportează că, în timp ce vaccinurile cu vector viu produc rezultate încurajatoare în studiile clinice, până la studiul actual, niciunul dintre noile vaccinuri în curs de dezvoltare nu s-a dovedit a induce răspunsuri imune care reacționează încrucișat împotriva mai multor specii de virus Ebola, care provoacă boala mortală la oameni.

Noul vaccin anti-Ebola vine cu o abordare diferită

Noul vaccin are o abordare inedită, potrivit studiului. Cercetatorii au proiectat o particulă bivalentă, sferică, asemănătoare virusului Ebola, care încorporează două glicoproteine genetice diverse (una din virusul Ebola Zair și una din virusul Ebola Sudan) pe un miez sferic. Această abordare nu va declanșa boala la destinatar, deoarece virusurile nu au material genetic și nu se înmulțesc. Vaccinul funcționează prin stimularea răspunsurilor imunitare împotriva Ebola, care generează anticorpi pentru a ataca diferitele forme de virus.

Când cercetătorii au administrat noul vaccin contra Ebola la modelele de animale potrivite, s-au produs răspunsuri imune solide împotriva tipurilor de virus Ebola cunoscute a fi patogene la om. Deși noul vaccin utilizează glicoproteine din două specii de virus Ebola, oamenii de știință spun că s-ar putea să funcționeze împotriva tuturor celor patru virusuri Ebola patogene care afectează oamenii, deoarece răspunsurile la una dintre glicoproteine generează reacții încrucișate împotriva altor două tipuri de virus.

Mai multe teste sunt necesare

Cercetătorii subliniază că este necesară o testare preclinică suplimentară extinsă a potențialului vaccin împotriva virusului Ebola, înainte de a putea fi testat în studiile clinice. Deocamdată, experimentele viitoare sunt în stadii de planificare. Acestea vor implica lucrul în colaborare cu o instituție care are facilități de biosiguranță de nivel 4 și va avea nevoie de finanțare externă suplimentară pentru a continua această cercetare promițătoare. Dacă datele din aceste studii vor fi la fel de încurajatoare, vaccinul ar trebui să fie gata să progreseze spre generarea de materiale de grad clinic pentru studii umane, sunt de părere cercetătorii implicați în studiu.

Ebola, un virus și o boală necruțătoare

Ebola este o boală rară și mortală pentru oameni și primatele neumane, apărută în 1976 în ceea ce astăzi este Republica Democrată Congo. Virusurile cu același nume care provoacă această afecțiune sunt localizate în principal în Africa sub-sahariană. Oamenii pot lua boala prin contactul direct cu un animal infectat (liliac sau primat non-uman) sau cu o persoană bolnavă ori decedată infectată cu virusul Ebola.

Boala este cauzată de o infecție cu un grup de virusuri din genul Ebolavirus:

Virusul Ebola (ebolavirus Zair )
Virusul Sudan 
Virusul Taï Forest 
Virusul Bundibugyo 
Virusul Reston 
Virusul Bombali.

La oameni, boala este cauzată de primele patru din această listă. Supraviețuitorii se pot confrunta cu efecte secundare precum dureri musculare, dureri de stomac și tulburări de vedere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - New universal Ebola vaccine may fight all four virus species that infect humans
https://medicalxpress.com/news/2020-04-universal-ebola-vaccine-virus-species.html
1 Studiul „A Bivalent, Spherical Virus-Like Particle Vaccine Enhances Breadth of Immune Responses against Pathogenic Ebola Viruses in Rhesus Macaques”, apărut în Journal of Virology (2020). DOI: 10.1128/JVI.01884-19, autori: Karnail Singh et al.
CDC - Ebola (Ebola Virus Disease)
https://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0