Vaccinurile COVID-19 experimentale pot funcționa mai bine dacă sunt inhalate? [studiu]

Oamenii de știință britanici au început un mic studiu care compară modul în care ar putea funcționa două vaccinuri experimentale împotriva noului coronavirus atunci când sunt inhalate în loc să fie injectate.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra și cei de la Universitatea Oxford au declarat că un mic studiu care implică 30 de persoane va testa vaccinurile dezvoltate de ambele instituții. Participanții inhalează picăturile de vaccin prin gură, încercându-se în acest mod vizarea directă a sistemului lor respirator.

Vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi mai eficiente dacă sunt inhalate, nu injectate

Studii mai mari implicând candidatele la vaccin de la Imperial College și de la Universitatea Oxford sunt deja în curs de testare, dar studiul de față își propune să afle dacă cele două vaccinuri ar putea fi mai eficiente în cazul în care sunt inhalate.

Oamenii de știință implicați în acest studiu spun că există deja dovezi cum că administrarea vaccinurilor antigripale printr-un spray nazal poate proteja oamenii împotriva gripei și poate ajuta la reducerea transmiterii bolii, deci același lucru ar putea fi valabil și în cazul coronavirusului. Este esențial, afirmă savanții, să se afle dacă utilizarea directă a căilor respiratorii poate oferi un răspuns mai eficient în comparație cu un vaccin injectat în mușchi.

Studiul realizat de aceste două universități a recrutat participanți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani din Londra. Cercetări anterioare au arătat că vaccinurile administrate prin inhalare necesită doze mai mici decât cele administrate prin injecție, ceea ce ar putea fi de ajutor în situația în care rezervele de vaccin ar putea fi limitate.

Voluntarii primesc vaccinuri aerosolizate printr-un nebulizator, care livrează vaccinul sub formă de picături aeropurtate printr-o piesă bucală.  În plus față de analizarea sângelui pentru prezența anticorpilor neutralizanți (imunoglobulină G sau IgG) și a celulelor T, care combat virusul și protejează împotriva reinfectării, echipa va analiza probele nazale pentru prezența anticorpilor specializați găsiți în nas și gât, numit IgA, care ar indica un răspuns imun mai specializat și localizat la virus.

Zeci de candidate la un vaccin eficient împotriva bolii COVID-19 sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial, iar cele mai aproape de finalizare pentru a fi utilizate public sunt vaccinurile tradiționale, injectabile. Dar diverse echipe de cercetare din SUA, Marea Britanie și Hong Kong lucrează la această variantă alternativă a vaccinurilor de inhalat.

Majoritatea vaccinurilor injectabile aflate în testare ar necesita mai multe doze pentru a fi eficiente și deocamdată nu este pe deplin clar dacă anticorpii COVID-19 vor preveni o infecție.

Între timp, oamenii de știință au formulat ipoteza că imunizările prin inhalare ar putea fi mai eficiente decât injecțiile, deoarece ar putea opri coronavirusul în locul în care este contractat de multe ori: nasul. Oprirea virusului de a se dezvolta la nivelul foselor nazale ar putea împiedica transmiterea către alte persoane. În plus, sistemul respirator este plin de țesuturi mucoase care conțin proteine imunitare pe care un vaccin inhalator le-ar putea consolida. În plus, pentru persoanele care se tem de ace și vaccinuri, inhalarea ar putea fi o metodă mai ușoară de administrare a unui vaccin.

 
 

Este posibil, mai spun cercetătorii, ca o echipă științifică să dezvolte vaccinul corect, dar metoda de administrare să fie greșită, și numai studiile de acest gen pot face lumină în această privință.

Vaccinurile de la Imperial College London și de la Universitatea Oxford/AstraZeneca

Vaccinul dezvoltat de Imperial College folosește fire sintetice de cod genetic bazat pe virus. Odată injectate în mușchi, propriile celule ale corpului sunt instruite să facă copii ale unei proteine spike de coronavirus. Cercetătorii se așteaptă ca acest lucru să declanșeze un răspuns imunitar, astfel încât organismul să poată combate orice infecție viitoare cu coronavirus. 

 
 

Mai exact, scopul vaccinului este de a păcăli corpul că deja a întâlnit virusul și a produs un răspuns imunitar, astfel încât, dacă va intra în contact cu noul coronavirus în viitor, să aibă deja imunitate împotriva lui. Deocamdată, vaccinul este în faza I de dezvoltare.
În comparație, vaccinul realizat de Universitatea Oxford împreună cu AstraZeneca, ajuns în faza a treia, folosește un un virus de răceală specific cimpanzeilor, conceput astfel încât să nu se mai răspândească, pentru a transporta proteina spike a coronavirusului în corp, ceea ce ar trebui să declanșeze un răspuns imunitar. 

Studiile clinice în care este implicat acest vaccin împotriva coronavirusului, AZD1222, s-au reluat în întreaga lume. Food and Drug Administration (FDA) a autorizat luna aceasta revenirea testărilor și în SUA, după ce în ultimele săptămâni s-a produs reluarea studiilor și în alte țări: Marea Britanie, Brazilia, Africa de Sud și Japonia, 

Ca parte a procesului de revizuire standard pentru evenimentele de siguranță ale studiilor, o pauză voluntară la vaccinare în toate studiile globale a fost declanșată la 6 septembrie pentru a permite examinarea datelor de siguranță de către comitete independente de monitorizare. Recomandările din aceste analize au fost susținute de autoritățile de reglementare internaționale, care au confirmat, de asemenea, că studiile au fost reluate în siguranță.

Rezultatele studiilor aflate în acest stadiu sunt anticipate la sfârșitul acestui an, în funcție de rata de infectare din comunitățile în care se desfășoară studiile clinice. Citirile datelor vor fi transmise autorităților de reglementare și publicate în reviste științifice cu evaluare inter pares. Revizuiri continue ale programului de vaccinare au început deja în țările în care a fost stabilită această cale de reglementare, oferind autorităților de reglementare acces la date de îndată ce acestea devin disponibile.

În timp ce studiile sunt în desfășurare, compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea Oxford vor continua să ofere informații autorităților de reglementare, anchetatorilor de studiu și participanților în conformitate cu standardele de reglementare.

Peste 100 de canditate la vaccinul împotriva noului coronavirus

În prezent, sunt în curs de dezvoltare peste 100 de candidate la vaccinul împotriva bolii COVID-19, un număr dintre acestea aflându-se în faza de testare la om. Când se va găsi un vaccin sigur și eficient, COVAX, unul dintre pilonii accesului la instrumentele COVID-19, condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Coaliția pentru Inovații în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI) și Alianța pentru Vaccinare (GAVI), va facilita accesul echitabil și distribuirea acestor vaccinuri pentru a proteja oamenii din toate țările, prioritare fiind persoanele cu cel mai mare risc de boală.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Imperial College London - Landmark coronavirus study to trial inhaled Imperial and Oxford vaccines
https://www.imperial.ac.uk/news/203653/landmark-coronavirus-study-trial-inhaled-imperial/
AstraZeneca - AZD1222 clinical trials now resumed globally
https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2020/fda-authorises-restart-of-the-covid-19-azd1222-vaccine-us-phase-iii-trial.html
WHO - The push for a COVID-19 vaccine
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines?gclid=Cj0KCQjw59n8BRD2ARIsAAmgPmIRbp8tDG1LVwRv2VcPckYVvJmcZ8ghRBp8ouccwfb6P0YDMmpRb4IaAo9bEALw_wcB


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0