Un anticorp sintetic ar putea preveni și trata COVID-19 [studiu]

Pandemia de COVID-19 nu este doar o povară enormă pentru sănătatea publică, dar a afectat deja în mod semnificativ societatea civilă și economia globală. Oamenii de știință încearcă să neutralizeze noul coronavirus, SARS-CoV-2, prin diverse metode. 

Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020, efectuat pe șoareci, cercetătorii au reușit să dezvolte un anticorp sintetic pentru a neutraliza SARS-CoV-2. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea infecției, precum și la tratarea bolii COVID-19 în cazul celor diagnosticați.

SARS-CoV-2, noul coronavirus, pătrunde în celulele din corp folosind un receptor numit enzima 2 de conversie a angiotensinei (ECA2). Enzima 2 de conversie a angiotensinei este prezentă pe suprafața celulelor din căile respiratorii și plămâni. După ce o persoană inhalează particulele virale, proteinele din exteriorul coronavirusului se prind de acest receptor, permițând coronavirusului SARS-CoV-2 să pătrundă în celule și să provoace COVID-19.

La un plămân uman adult, ECA2 este prezentă pe suprafața celulelor epiteliale alveolare de tip II din căile respiratorii și plămâni. Lezarea acestor celule ar putea explica leziunile pulmonare severe observate la pacienții cu COVID-19. ECA2 este prezentă și în țesuturile extrapulmonare multiple, incluzând inima, rinichii, vasele de sânge și intestinul.Distribuția receptorilor ECA2 în aceste organe poate explica disfuncția mai multor organe observată la bolnavii cu COVID-19. Alte coronavirusuri, inclusiv cel din spatele focarului SARS (sindromul respirator acut sever) din 2002, se atașează, de asemenea, de enzima ECA2. 

Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, Statele Unite ale Americii, au dezvoltat acum un anticorp care oprește noul coronavirus să se atașeze de receptorul ECA2, prevenind în cele din urmă infecția 1.

Cercetătorii spun că profesioniștii din domeniul sănătății ar putea folosi anticorpul atât înainte cât și după ce o persoană a fost expusă la SARS-CoV-2 și că acesta ar putea fi deosebit de benefic pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive de sănătate. În efortul de a păcăli virusul, cercetătorii din spatele studiului au conceput un anticorp sintetic, care interceptează neutralizarea virusului înainte ca acesta să se atașeze de ECA2 și să provoace infecția. 

Potrivit unui alt studiu 2, apărut în aprilie 2020, ECA2 este receptorul critic pentru coronavirusul responsabil de apariția sindromului respirator acut sever (SARS). Rolul acestui receptor este de a proteja plămânii de leziuni. ECA2 a fost identificat acum ca un receptor-cheie pentru infecțiile cu SARS-CoV-2. Deși oamenii de știință au mai folosit ECA2 într-o formă solubilă și sigură pentru oameni, în general nu rămâne în corp mult timp și nu poate atinge mucoasa plămânilor - ceea ce este crucial pentru tratarea unui virus respirator.

Pentru a depăși aceste probleme, echipa de cercetări care a dezvoltat anticorpul sintetic a atașat acestuia ECA2 pentru a-i crește stabilitatea și pentru a ușura transportul în organism. Au creat patru anticorpi diferiți, fiecare cu mutații diferite, pentru a crește capacitatea anticorpului sintetic de a se prinde de noul coronavirus, stabilitatea acestuia și timpul de înjumătățire a coronavirusului – adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea.

Toți anticorpii au funcționat împotriva SARS-CoV-2, dar unul, numit MDR504, a fost mult mai eficient în comparație cu ceilalți. Noul coronavirus s-a atașat mai strâns de acest anticorp decât de receptorul ECA2 din organism. 

Tratament eficient contra COVID-19?

În următoarea fază a experimentelor lor, cercetătorii au testat anticorpul de sinteză în celule din cultură folosind un pseudovirus foarte similar cu SARS-CoV-2. Ei au descoperit că MDR504 a neutralizat eficient virusul și l-a împiedicat să se atașeze de celulele corpului. Aceste date susțin că MDR504 este un candidat excelent pentru profilaxia pre sau post-expunere și chiar în tratamentul COVID-19. 

Cercetătorii au injectat șoarecilor incluși în studiu acest anticorp sintetic, unde a ajuns la plămâni la niveluri suficient de ridicate pentru a opri noul coronavirus să pătrundă în celulele care căptușesc aceste organe. Mai mult, după șase zile, jumătate din cantitatea de anticop sintetic injectată se afla încă în organismul șoarecilor folosiți la studiu. 

Anticorp sintetic cu scop dublu

Cercetătorii spun, de asemenea, că acest anticorp sintetic ar putea avea un scop dublu: ar putea fi folosit pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și ca tratament pentru COVID-19.

Inițial, ei au sugerat administrarea acestuia către grupuri cu risc ridicat, cum ar fi personalul medical și primii pacienți infectați cu noul coronavirus, pentru a-i împiedica să contracteze din nou SARS-CoV-2. 

Deoarece medicamentul este un anticorp, acesta ar trebui injectat în organism. Dacă s-ar administra pe cale orală, corpul l-ar descompune în intestin. Cu toate acestea, deoarece are și un timp de înjumătățire lung, aceste injecții ar putea fi relativ rare, sugerează cercetătorii. Pe baza datelor obținute, specialiștii cred că acest anticorp sintetic ar funcționa ca o injecție care trebuie administrată o dată la două săptămâni sau poate chiar o dată pe lună. 

Profesioniștii din domeniul sănătății ar putea utiliza acest anticop sintetic în locul unui vaccin, în cazul celor prea vulnerabili pentru a primi unul, de exemplu, persoanele care primesc tratament imunosupresor pentru un transplant de organ sau au o afecțiune autoimună.

Echipa de cercetare a început deja să colaboreze cu o companie de biotehnologie pentru a dezvolta în continuare acest tratament și pentru a începe studiile clinice necesare pe oameni. Până atunci, specialiștii recomandă în continuare respectarea distanțării sociale, purtarea măștilor, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, iar în lipsa acesteia, folosirea unui gel de mâini cu 70% alcool, cum este Guard X, și evitarea zonelor aglomerate. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Novel ACE2-IgG1 fusions with improved activity against SARS-CoV2”, publicat în bioRxiv, în iunie 2020, autori: Naoki Iwanaga, Laura Cooper, Lijun Rong, Brandon Beddingfield, Jackelyn Crabtree, Ralph A. Tripp,  K. Kolls
2 Studiul „Inhibition of SARS-CoV-2 Infections in Engineered Human Tissues Using Clinical-Grade Soluble Human ACE2”, publicat în Science Direct, aprilie 2020, autori: Vanessa Monteil, Hyesoo Kwon, Patricia Prado, Astrid Hagelkrüys, Reiner A.Wimmer, Martin Stahl, Alexandra Leopoldi, Elena Garreta, Carmen Hurtado del Pozo, Felipe Prosper, Juan Pablo Romero, Gerald Wirnsberger, Haibo Zhang, Arthur S. Slutsky, Ryan Conder, Nuria Montserrat, Ali Mirazimi
Medical News Today - Synthetic antibody could prevent and treat COVID-19
https://www.medicalnewstoday.com/articles/synthetic-antibody-could-prevent-and-treat-covid-19

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0