Uleiurile de cimbru și de semințe de morcov, utile în îngrijirea pielii

Uleiul de cimbru se folosește în produse cosmetice pentru îngrijirea pielii mature și a pielii intolerante, în timp ce uleiul din semințe de morcov are un efect hidratant și antioxidant asupra pielii.

Uleiul de cimbru are proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antibacteriene. Este frecvent utilizat pe post de conservant în alimente, produse cosmetice și articole de toaletă și poate fi găsit și ca ingredient în apa de gură.

Există mai multe studii care susțin utilitatea uleiului esențial de cimbru în reducerea și eliminarea bacteriilor transmise prin alimente, în susținerea sănătății inimii și atenuarea inflamațiilor din organism. Deși oamenii de știință afirmă că este nevoie de mai multe cercetări, în prezent, uleiul de cimbru este considerat a fi benefic atunci când este utilizat ca parte a programelor terapeutice generale, nu ca tratament sau leac de sine stătător.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate, printre care carvacrolul, timolul, linaloolul, cineolul, camforul și borneolul. Acești compuși fac ca uleiul de cimbru să fie benefic pentru diferite utilizări, mai ales în ceea ce privește îngrijirea pielii.

Uleiul de cimbru reduce bacteriile care cauzează acnee

Există unele dovezi că uleiul de cimbru este eficient în reducerea bacteriilor cauzatoare de acnee pe piele. Un studiu realizat pe animale, care a comparat uleiul de cimbru cu uleiul de oregano, a constatat că ambele au fost capabile să elimine bacteriile.

Uleiul de cimbru, de folos în alopecia areata

Uleiul de cimbru, în combinație cu alte uleiuri esențiale și amestecate într-un ulei purtător, poate fi utilizat ca tratament sub formă de masaj pentru a preveni căderea părului. În prezent, există puține date științifice care să indice dacă uleiul de cimbru este cu adevărat eficient pentru această afecțiune, dar dovezi anecdotice sugerează faptul că o combinație de uleiuri esențiale care include și uleiul de cimbru poate fi un tratament eficient.

Uleiul de cimbru, promițător în cancerul de sân

Un studiu² aflat în faze preliminare a descoperit că extractul de cimbru pare un element promițător în lupta împotriva cancerului de sân.

Uleiul de cimbru, util în tuse și infecții ale tractului respirator

Conținutul de timol din uleiul de cimbru pare să aibă proprietăți antispastice. Când a fost amestecat cu ulei de lumința-serii (primrose), uleiul esențial de cimbru s-a dovedit a fi eficient în reducerea tusei și în reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala obișnuită.

Uleiul de cimbru susține sănătatea orală

Efectele antiinflamatorii ale timolului au fost documentate în mai multe studii. Timolul din uleiul de cimbru este eficient la reducerea inflamației și a infecției. Conform unor cercetări recente, proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale timolului îl fac benefic pentru sănătatea orală. Compusul este folosit ca ingredient în mai multe produse dentare, inclusiv în unele ape de gură.

Uleiul de cimbru poate avea calități cardioprotectoare

Potrivit unui studiu de laborator din 2010, carvacrolul din uleiul de cimbru este un agent antiinflamator eficient cu capacități cardioprotectoare, ceea ce îl face potențial benefic pentru persoanele cu boli de inimă.

Uleiul de cimbru, un bun conservant alimentar

Într-un studiu, uleiul de cimbru s-a dovedit a fi eficient în eliminarea bacteriilor și ciupercilor provenite din alimente, acționând împotriva bacteriilor, inclusiv Salmonella, Staphylococcus aureus și Helicobacter pylori.

Efecte secundare ale uleiului de cimbru

Dacă ai alergie la mentă, poți fi, de asemenea, alergic la cimbru și la uleiul de cimbru. Reacțiile adverse la uleiul de cimbru au inclus: reacții alergice, variind de la dermatita de contact la simptomele febrei fânului, ameţeală, conjunctivită, durere de cap, astm, slăbiciune musculară și iritare gastrointestinală. Uleiul de cimbru nu trebuie înghițit sau folosit nediluat pe piele. Este sigur de folosit în produsele de îngrijire cum sunt serumurile sau apele de gură. E necesar să ceri sfatul medicului înainte de a utiliza ulei de cimbru ca atare, mai ales dacă ești gravidă sau alăptezi.

Ce beneficii are uleiul din semințe de morcov? Deși nu conține și vitaminele furnizate de morcovi, uleiul esențial din semințe de morcov a dovedit proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antioxidante și este utilizat în produse de îngrijire a pielii (serumuri, creme etc) pentru efectul său anti-aging și de hidratare. 

Ca și alte uleiuri esențiale, uleiul din semințe de morcov nu este menit să fie ingerat. În acest fel, diferă de uleiul de morcovi, care este adesea folosit pentru gătit. Dacă amesteci uleiul din semințe de morcov cu un ulei purtător, îl poți aplica pe piele. Mai multe studii de laborator și dovezi anecdotice indică faptul că uleiul din semințe de morcov are o serie de proprietăți care pot fi benefice atunci când este utilizat în acest fel. 

Uleiul din semințe de morcov este antioxidant

Un studiu efectuat pe șobolani sugerează că uleiul din semințe de morcov poate fi un antioxidant eficient. Același studiu a descoperit că uleiul din semințe de morcov ar putea avea și beneficii împotriva afectării hepatice.

Uleiul din semințe de morcov are proprietăți anti-îmbătrânire

Un studiu³ care a analizat proprietățile antioxidante ale uleiului din semințe de morcov sugerează că ar putea fi benefic ca ingredient în produsele cosmetice, ca agent anti-aging.

Uleiul din semințe de morcov are proprietăți antibacteriene

Un studiu recent arată că uleiul din semințe de morcov este eficient în combaterea mai multor tulpini de bacterii. Acestea includ Listeria monocytogenes, care provoacă infecții cu listerioză și Staphylococcus aureus, responsabil pentru infecțiile cu stafilococ. Uleiul a fost eficient și împotriva E-coli și Salmonella, dar într-un grad mai mic. Cercetătorii atribuie eficacitatea uleiului din semințe de morcov unui compus chimic numit Alfa-pinen și afirmă că diferențele de concentrații ale compușilor chimici din uleiul din semințe de morcov pot schimba proprietățile antibacteriene ale uleiului.

Uleiul din semințe de morcov este antifungic

Unele cercetări sugerează că un alt compus chimic din uleiul din semințe de morcov, carotolul, reduce activitatea fungilor care afectează creșterea plantelor. Un alt studiu indică faptul că uleiul din semințe de morcov are un anumit grad de eficiență împotriva fungilor precum Candida albicans și Aspergillus.

Uleiul din semințe de morcov este antiinflamator

Unele rapoarte indică faptul că uleiul din semințe de morcov are proprietăți antiinflamatorii și calmează pielea și scalpul.

Uleiul din semințe de morcov poate avea acțiune gastroprotectoare

Se pare că Alfa-pinenul din compoziția acestui ulei poate reduce incidența ulcerelor gastrice, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9828867/
1. Studiul „Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata”, apărut în Arch Dermatol. 1998 Nov;134(11):1349-52. doi: 10.1001/archderm.134.11.1349., autori: I.C. Hay, M. Jamieson, A.D. Ormerod
2. Studiul „Effects of Thymus serpyllum Extract on Cell Proliferation, Apoptosis and Epigenetic Events in Human Breast Cancer Cells”, apărut în Nutrition and Cancer Volume 64, 2012 - Issue 8, autori: Emir Bozkurt
NIH - Formulation and evaluation of carrot seed oil-based cosmetic emulsions
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737890/
3. Studiul „Formulation and evaluation of carrot seed oil-based cosmetic emulsions”, apărut în J Cosmet Laser Ther. 2019;21(2):99-107. doi: 10.1080/14764172.2018.1469769. Epub 2018 May 8., autori: Shalini Singh et al.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0