Tulburare bipolară: Învață să gestionezi episoadele de criză

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală cronică, care se manifestă prin schimbări extreme de dispoziție, de la stări euforice (catalogate drept stări de manie), până la stări puternic depresive. Aceste schimbări de dispoziție se pot petrece de câteva ori pe an sau mai rar, în funcție de severitatea bolii.

Tipuri de tulburare biploară

Există mai multe tipuri de tulburare bipolară, care cuprind:

  • Tulburare bipolară de tip I, caracterizată prin cel puțin un episod maniacal, care poate fi, sau nu, urmat de un episod depresiv.
  • Tulburare bipolară de tip II, caracterizată prin cel puțin un episod depresiv major, cu durată de minim 2 săptămâni, și cel puțin un episod de hipomanie (afecțiune mai puțin severă ca mania), care durează minim 4 zile.
  • Tulburare ciclotimică, caracterizată prin cel puțin 2 ani de simptome. Persoanele care suferă de tulburare ciclotimică manifestă mai multe episoade hipomaniacale, care nu se regăsesc, în întregime, în tabloul clinic al unui episod hipomaniacal tipic. De asemenea, simptomele de depresie pe care le prezintă nu îndeplinesc, în întregime, criteriile de diagnostic al depresiei majore. Acestea fac din tulburarea ciclotimică o afecțiune greu de diagnosticat.  

Simptome tulburare bipolară

Simptomele tulburării bipolare variază, în funcție de severitatea afecțiunii și de tipul de tulburare manifestat. Simptomele cele mai comune, întâlnite la majoritatea tipurilor de pacienți, includ:

  • anxietate
  • dificultăți majore de concentrare
  • iritabilitate
  • depresie și manie, resimțite simultan
  • lipsă de interes/plăcere pentru majoritatea tipurilor de activități
  • incapacitatea de a simți bucurie atunci când se petrec lucruri bune
  • stare de psihoză care duce la detașarea de realitate, adesea rezultând în convingeri false, foarte intense, și halucinații 

Gestionarea episoadelor de criză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a putea face față episoadelor maniacale, este important să poți repera primele simptome care anunță instalarea acestora. Astfel, cele mai timpurii semne cuprind:

  • senzație subită de energie, creativitate și, adesea, bucurie inexplicabilă
  • senzație de putere, lipsă de frică
  • hiperactivitate
  • insomnie sau dificultate de a adormi repede

Este important să înțelegi că, deși starea inițială a unui episod maniacal poate fi foarte bună, consecințele sunt greu de gestionat și pot duce la comportamente de risc foarte periculoase. Iar cel mai important aspect de reținut este că, adesea, în timpul unui episod maniacal, îți poți pierde controlul. 

Așadar, este important să acorzi atenție oricăror schimbări de dispoziție, gânduri sau temperament, pentru că pot fi un indicator al apropierii unui episod maniacal, iar, pentru o gestiune cât mai bună a acestuia, trebuie să iei măsuri înainte ca el să se desfășoare. 

În momentul în care te regăsești în această situație, poți aborda 2 căi, preferabil în tandem:

  • vorbește cu medicul tău curant despre simptomele/schimbările de dispoziție resimțite
  • cere ajutorul unei persoane apropiate, preferabil al unui membru din familie cu care locuiești, pentru a te monitoriza îndeaproape


Medicul este persoana avizată, care îți poate spune exact ce trebuie să faci, pentru a depăși cu bine episodul, și de ale cărui sfaturi trebuie să asculți cu strictețe. Adesea, poate fi nevoie de ajustarea tratamentului medicamentos sau de schimbarea schemei de tratament. În cele mai grave situații, se poate impune și spitalizarea. Așadar, pentru a evita scenariul cel mai grav, spitalizarea, este important să urmezi cu exactitate tratamentul impus de medic. 

Deși afecțiunile mentale sunt, în continuare, un subiect tabu în societatea noastră, dacă ai fost diagnosticat cu tulburare bipolară este foarte important să te poți baza pe sprijinul unei persoane apropiate, precum partenerul de viață sau un membru de familie. Ajutorul său este esențial în apropierea sau pe durata unui episod de criză, putând, în anumite situații, chiar să îți salveze viața.

Dacă recunoști simptomele unui episod iminent, discută-le cu această persoană, pentru a fi atentă la comportamentul tău și pentru a fi gata să reacționeze în cazul unei urgențe. Este indicat ca persoana de lângă tine să aibă datele de contact ale medicului curant, în caz de nevoie. 

Episoadele depresive pot fi la fel de periculoase ca cele maniacale, așadar este bine să știi cum să le recunoști, înainte de a se manifesta în întregime. Primele simptome ale unui episod depresiv includ:

  • tristețe și deznădăjduire
  • iritabilitate
  • oboseală inexplicabilă
  • letargie fizică și mentală
  • schimbări ale apetitului
  • probleme de somn, insomnii

La fel ca în cazul episoadelor maniacale, este important de contactat medicul curant pentru a revizui schema de tratament sau a lua măsuri imediate, în așa fel încât episodul depresiv să fie depășit în siguranță. 

O modalitate care s-a dovedit eficientă în numeroase cazuri constă în discutarea unui plan de acțiune pe care să îl poți demara în apropierea episodului depresiv. Acest plan trebuie elaborat cu medicul și discutat cu partenerul, deoarece va fi nevoie de implicarea sa. Este important ca planul de acțiune să fie conceput într-o perioadă lipsită de episoade de criză, pentru a putea fi 100% implicat. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În episoadele depresive, ajutorul partenerului, al prietenilor și al membrilor familiei este vital. Vei avea nevoie de urechi care să te asculte, de cuvinte încurajatoare și de multă afecțiune. Așadar, contează pe susținerea celor dragi, pentru că este mult mai importantă decât rușinea mărturisirii adevărului despre afecțiunea bipolară.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How to Deal with the Uncertainty of Bipolar Episodes
https://www.healthline.com/health/bipolar-disorder/caregiver-unpredictability
National Institute of Mental Health - Bipolar Disorder
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0